enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ankara’dan Mogadişu’ya Yüksek Teknoloji Desteği: Akıncı Dronları Sahada

Ankara’dan Mogadişu’ya Yüksek Teknoloji Desteği: Akıncı Dronları Sahada
22 Mart 2025
11
A+
A-

* Türkiye, Afrika Boynuzu’nda yer alan Somali’de son dönemde artan terör saldırılarının ardından Somali hükûmetine terörle mücadele çabalarında destek olmak amacıyla gelişmiş Bayraktar Akıncı silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) 18 Mart 2025 tarihinde teslim etti.

* Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nden (TUDPAM) Dış Politika Uzmanı Murat Özay TAŞKIN, TUDPAM için kaleme aldığı “Ankara’dan Mogadişu’ya Yüksek Teknoloji Desteği” konusundaki Analizini UHA Habere değerlendirdi.

*Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

Terör örgütü Eş-Şebab silahlanma için her yıl 24 milyon dolar harcıyor

Analist Murat Özay TAŞKIN, bu adımın, Somali’nin El-Şebab gibi terör örgütlerine karşı operasyonel kapasitesini arttırmayı amaçlarken, Türkiye‘nin terörle mücadelesinde Somali’ye verdiği desteği vurgulaması açısından da önemli bir gelişme olarak görülebileceğine dikkat çekti.

Somali’de Büyüyen Terör Tehdidi: El-Şebab’ın Son Hamleleri

TAŞKIN, son dönemde Somali’deki terör saldırılarında gözle görülür bir artış yaşandığının ve El-Şebab terör örgütünün, hem hükûmet yetkililerine hem de sivillere yönelik eylemlerini yoğunlaştırdığının altını çizdi.

Geçtiğimiz hafta Beledweyne’de bulunan Cairo Hotel’e düzenlenen terör saldırısının 24 saatten fazla süren bir kuşatmanın ardından sona erdirildiğine vurgu yapan Murat Özay TAŞKIN, gerçekleşen terör saldırısında altı El-Şebab militanının etkisiz hâle getirildiğini hatırlattı.

Analist TAŞKIN, saldırının gerçekleştiği bu otelin, Somalili geleneksel liderlerin ve askerî yetkililerin kaldığı bir yer olmakla birlikte hükûmetin El-Şebab’a karşı yürüttüğü operasyonlarda stratejik bir öneme sahip olduğunu  dile getirdi.

Somali Cumhurbaşkanı'nın konvoyuna bombalı saldırı: Çok sayıda ölü var! - Sözcü

Saldırıda aralarında Somalili önemli yerel kişilerin de bulunduğu ve en az altı kişinin hayatını kaybettiğine açıklayan TAŞKIN, “Benzer şekilde, 18 Mart tarihinde Mogadişu’da Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un konvoyuna yönelik bir bombalı saldırı gerçekleştirildi” dedi.

Murat Özay TAŞKIN, Eş-Şebab’ın sorumluluğunu üstlendiği bu saldırıda cumhurbaşkanının saldırıdan kurtulurken, olay yerinde en az üç kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.

Analist TAŞKIN, Mart ayında gerçekleşen bu kanlı saldırılara bakıldığında, bu saldırılarla Eş-Şebab’ı Somali‘deki istikrarsızlaştırıcı terör faaliyetlerini sürdürdüğünü ve ülkenin güvenlik durumunun ne denli kırılgan olduğunu bir kez daha göstermesi açısından önemli olduğunun söylenebileceğini kaydetti.

ABD'nin yayın organı Türkiye'nin AKINCI İHA'sını yazdı! | SavunmaSanayiST

Türkiye’nin Akıncı Kartı: Somali’nin Terörle Mücadelesine Stratejik Destek

Türkiye’nin Bayraktar Akıncı SİHA’larını Somali’ye teslim etmesinin, Somali’nin terörle mücadele kapasitesini güçlendirmek için önemli bir adım olarak değerlendirilebileceğini hatırlatan TUDPAM’dan Analist Murat Özay TAŞKIN, şunları söyledi:

“Bayraktar Akıncı SİHA’larının teslim edilmesiyle Somali ordusunun terörizme ve terör saldırılarına karşı daha etkin bir hava gücüne sahip olmasınının önü açıldığı söylenebilir. Akıncı SİHA’lar yüksek irtifa, uzun menzil ve gelişmiş sensör sistemleriyle bilinmektedir. Ayrıca Somali’nin aldığı Akıncı SİHA’ları daha önce ithal ettiği Bayraktar TB2’lere göre daha gelişmiş özelliklere sahip olup; daha uzun süreli operasyonlar yapabilme, modern gözetim sistemleri ve uzun menzilli hassas saldırılar yapabilme yeteneğine sahip olmasıyla özellikle terörle mücadele kilit rol oynamaktadır. Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, Türkiye’nin bu mücadeledeki desteğinin önemine değinerek, “benzeri görülmemiş askeri yardım” olarak nitelendirmiş ve Türkiye’nin Somali’ye olan güçlü taahhüdünü vurgulamıştır. Ayrıca Türkiye’nin Somali’ye yaptığı bu askerî destek, Afrika Boynuzu’ndaki nüfuzunu artırarak stratejik ortaklıklarını güçlendirmektedir. Bu tür askerî iş birlikleri, Türkiye’nin Afrika Boynuzu’nda uzun vadeli bir aktör olma hedefini de desteklemesi açısından önemlidir”.

Krizlerin gölgesinde Afrika Boynuzu'nda güç mücadelesi

Sonuç ve Değerlendirme

Analist Murat Özay TAŞKIN, sonuç ve değerlendirme açısından da, Afrika Boynuzu’nun önemli aktörlerinden biri olan Somali’nin terörle mücadelesindeki zorlukların göz önüne alındığında, Türkiye’nin sağladığı bu askerî desteğin Somali’nin güvenliğini pekiştirmek ve El-Şebab gibi terör gruplarına ve örgütlerine karşı etkili bir savunma mekanizması oluşturmak adına önemli bir adım olduğu söylenebileceğini ifade etti.

Murat Özay TAŞKIN, bu durumun, Türkiye’nin Afrika‘daki stratejik etkisini artırırken, Somali’nin uzun vadeli istikrarı için de önemli bir katkı sağlaması açısından önemli bir rol oynayacağını kaydetti.

***

Yazar hakkında

Murat Özay Taşkın, 2021 yılında TED Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2023 yılında University of Wroclaw’da “Analysis of the Russian-Ukranian War within the scope of International Relations Theories: Realist and Liberal Approach” başlıklı teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı. Taşkın, 2023 yılının Ekim ayından itibaren University of Wroclaw’da Siyaset Bilimi alanında doktora öğrencisi olarak akademik çalışmalarını sürdürmektedir. İleri düzeyde İngilizce bilen Taşkın’ın temel araştırma alanları arasında Afrika Çalışmaları, Güvenlik ve Türk Dış Politikası bulunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.