ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:40 Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) iki alanda zirvede
06:29 Türk dünyasından İpek Yolu Projesi: Detaylar ilk kez TRT Haber’de
06:14 Millî Savunma Bakanlığında Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
06:10 İstihbaratımız İsrail’in Her Adımını İzliyor
00:57 Orta Afrika Cumhuriyet Tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında güvenlik toplantısı yapıldı
00:42 Mehmetçik, teröristlerin inlerine giriyor
00:35 Kocaelispor Başkanı Recep Durul’dan Lokomotif Çocuk Köyü’ne ziyaret
00:29 Kadın A Millî Takımımız Tarihi Ukrayna Maçına Hazır
00:25 TBMM Genel Kurulu’nda TUSAŞ’a Yönelik Terör Saldırısı’na ilişkin Meclis Başkanlığı Tezkeresi kabul edildi
00:24 Türk-Amerikan İlişkilerinde Gülen’in Sonu
00:18 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Beraberindekiler, SAHA EXPO’daki Stantları Ziyaret Etti
00:05 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüştü
00:03 Çukurova Sanayi ve İş Dünyası (Çukurova Sifed), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi
00:02 Türkiye’nin BRICS’e üyeliğinin Hindistan tarafından engellendiği iddiasına ilişkin açıklama
07:20 Türkiye – Azerbaycan ile Siyasi İlişkilerin yanısıra kültürel iş birliği de giderek yaygınlaşıyor…
07:10 Adil Türkiye Partisi Genel Başkanı Aşkar’dan Bahçeli’ye Öcalan tepkisi: ‘Meclis Milli İrade’nin Tecelli Yeri…
01:05 TUSAŞ’taki terör saldırısında şehitlerin kimlikleri belli oldu
00:58 MHP Lideri Bahçeli’nin bebek katili terörist başı Öcalan’la ilgili çağrı tartışmaları giderek artıyor
00:52 Bebek katili teröristbaşı Öcalan’ın bilinmeyen yakalanış hikayesi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ankara’dan Mektup Var!

Ankara’dan Mektup Var!
11 Haziran 2023
64
A+
A-

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘dan Haber ve Yayın Koordinatörü Gazeteci Veysel KAVRAYAN, ‘Ankara’dan Mektup Var!’ Haber Bülteni köşesinde geçtiğimiz günlerde Ankara’da öne çıkan olayları özet olarak siz okurlar için derledi.

UHA / İnternational News Agency

Bültenimizin ilk haberi geçen hafta TBMM’de yaşanan meclis haberleri. TBMM Genel Kurulu, 8 Haziran’da toplanarak 30. Meclis Başkanı’nı seçti.

Seçim öncesi 28. Dönem milletvekillerinin yemin töreni yapıldı. TBMM Genel Kurul’u Geçici Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında toplandı. Yeni kabine üyesi bakanlar ile eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da aralarında bulunduğu eski kabine üyesi bakanlar ile 3 milletvekili yemin etti.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, yemin etmek üzere kürsüye geldiğinde, önce Genel Kurulu selamladı, daha sonra ant içti.

30. Meclis Başkanı’nı seçimi için AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tulay Hatimoğulları Oruç, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun Meclis Başkanı adayı oldu.

Ayrıca, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın adaylık dilekçesini TBMM Genel Sekreterliğine verdi.

Gizli oyla yapılacak seçimde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

TBMM Başkanlığına aday olan AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, CHP, MHP ve İYİ Parti grupları ile birlikte DSP, HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisini ziyaret etti.

AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulunda yapılacak Meclis Başkanlığı seçimi öncesinde ilk olarak MHP Grubu’na gitti.

MHP’nin ardından beraberindekilerle CHP Grubuna geçen Kurtulmuş, CHP Grup Başkanı Özgür Özel ile Grup başkanvekilleri Ali Mahir Başarır ve Burcu Köksal tarafından karşılandı. Basına kapalı görüşme, yaklaşık 25 dakika sürdü.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Fatih Erbakan ile de görüşen Kurtulmuş, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Meclis Başkanlığı adaylığıyla ilgili süreci bugün tamamladıklarını, sonrasında da siyasi parti temsilcilerine iyi niyet ziyaretlerinde bulunduklarını söyledi.

Numan Kurtulmuş, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’nu ziyaret etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu’nda 8 Haziran’da yapılan üçüncü tur oylamada 321 oy alarak TBMM Başkanı seçildi.

TBMM Genel Kurulunda yapılan üçüncü tur oylamada 584 milletvekili oy kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 160 , Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 43, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay 4 oy aldı. 5 oy da geçersiz sayıldı.

Üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu (301 milletvekili) sağlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM’nin 30. Başkanı oldu.

Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli de TBMM Başkanı seçilen Kurtulmuş’a başarılar diledi.

***

TBMM Genel Kurulundaki 3. tur oylamanın ardından Meclis Başkanlığına seçilen AK Parti İstanbul Milletvekili Kurtulmuş, teşekkür konuşması yaptı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Anayasa’nın bana vermiş olduğu tarafsızlık ilkeleri, prensipleri içerisinde Meclis Başkanlığı görevini bütün siyasi partilerle diyalog içerisinde sürdüreceğimin bir kere daha altını çizerek ifade etmek istiyorum.” dedi.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş’u kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabulle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçilen değerli yol arkadaşım Sayın Numan Kurtulmuş’u tebrik ediyor, görevinde başarılar diliyorum. Meclis Başkanı seçilmesi sonrası bizleri ziyaret etmesinden ötürü kendisine teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ve Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına seçilen Numan Kurtulmuş’u telefonla arayarak kutladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, tebrik mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına seçilen, AK Parti Genel Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Sayın Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’u kutluyor, yeni görevinde başarılar diliyorum.”

TBMM Başkanı Kurtulmuş ise tebriklerini ileten KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’a teşekkürlerini iletti.

KURTULMUŞ VE TÖRE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Kurtulmuş’u arayarak kutladı.

Töre, görüşmede Cumhuriyet Meclisi ve Kıbrıs Türk halkı adına Kurtulmuş’a yeni görevinde başarılar diledi.

Meclis Başkanı Kurtulmuş ise görüşmede, tebriklerini ileten Töre’ye teşekkür etti.

Görüşmede, iki ülke Meclisleri arasında var olan ilişkilerin önümüzdeki süreçte de artarak devam etmesi hususunda karşılıklı iyi niyet ve temenniler dile getirildi.

Ayrıca TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçilmesinden dolayı kendisini arayarak tebrik eden KKTC Başbakanı Ünal Üstel’e teşekkürlerini iletti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u makamında kabul etti.

TBMM Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Şentop, TBMM Başkanı Kurtulmuş’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Şentop, Kurtulmuş’u tebrik etti, yeni görevinde başarılar diledi.

***

Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova, TBMM Başkanı seçilen Kurtulmuş’u tebrik etti.

Azerbaycan Milli Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, Gafarova, telefonla arayarak Kurtulmuş’u tebrik etti ve yeni görevinde başarılar diledi.

Gafarova, Kurtulmuş’u resmi ziyarette bulunması için Azerbaycan’a davet etti.

Kurtulmuş ise Gafarova’ya teşekkür ederek, TBMM ile Milli Meclis arasındaki ilişkileri yükselen çizgide geliştirmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağını ifade etti. ile Milli Meclis arasındaki ilişkileri yükselen çizgide
geliştirmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağını ifade etti.

***

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.