enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:16 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:41 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
06:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
00:38 Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu başladı
00:26 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi yapılacak…
00:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
00:12 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ankara’daki ABD – Rus esir takasçıları arasında Kazak Tatarı Gazeteci Alsu Kurmaşeva da bulunuyor

Ankara’daki ABD – Rus esir takasçıları arasında Kazak Tatarı Gazeteci Alsu Kurmaşeva da bulunuyor
3 Ağustos 2024
47
A+
A-

Ankara’da Millî İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) yönettiği ABD – Rus esir takasçıları arasında bulunan Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Tatar-Başkurt Servisi Muhabiri Alsu Kurmaşeva da, takas operasyonu çerçevesinde serbest bırakıldı.

Arabuluculuğunu Türkiye’nin yürüttüğü Rusya ile Batılı ülkeler arasında geniş kapsamlı mahkûm takası operasyonunda Rusya’da 6,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Tatar-Başkurt Servisi Muhabiri Alsu Kurmaşeva da özgürlüğüne kavuştu.

RFE/RL için çalışan Rus kökenli ABD'li gazeteci gizli yargılama sonucu hapis cezasına çarptırıldı

Kazan Tatarı gazeteci Alsu Kurmaşeva 288 gün Rus hapishanesinde kaldı. Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi, 19 Temmuz 2024 tarihinde Alsu Kurmaşeva’yı sözde “Rus ordusu hakkında yalan haber yaymaktan suçlu” bularak hakkında 6,5 yıl hapis cezası kararı aldı.

RUSYA GERÇEĞİ YAZAN GAZETECİLERİ SUSTURUYOR

Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Tatar-Başkurt Servisi Muhabiri Alsu Kurmaşeva, 18 Ekim 2023 tarihinde Kazan’da gözaltına alınmıştı.

Kazan Tatarı gazeteci Alsu Kurmaşeva’nın, 2 Haziran 2023’te Kazan havalanında pasaportlarına ve telefonuna el konulmuş ve ardından izinsiz vatandaşlık aldığına dair para cezasına çarptırılmıştı. 1998 yılından bu yana Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yaşayan gazetecinin, hem Rusya Federasyonu hem de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) pasaportunun olması bu duruma gerekçe gösterilmişti. Kurmaşeva’nın 2022 sonbaharında Rus askere alma vakalarına ilişkin verileri çevrim içi olarak topladığını ve yurtdışına aktardığını iddia eden Rus makamları, gözaltı kararına gerekçe olarak bunları gösterdi.

Rus kökenli ABD'li gazeteci Kurmaşeva da serbest

6 ay sonra 11 Aralık 2023’te, savcılık Kurmaşeva hakkında Rus ordusu hakkında “sahte haberler” yayma suçlamasıyla bir ceza davası açtı. Gazeteci, 2022’de Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Tatar-Başkurt Servisi tarafından hazırlanan “Savaşa Hayır. Ukrayna İşgaline Karşı Çıkan 40 Rus Vatandaşının Hikayesi” kitabını yaymakla suçlandı.

Kurmaşeva, Tataristan ve Başkurdistan dahil olmak üzere Rusya’nın başlattığı savaş hakkında ayrıntılı haberler yazıyordu. Kurmaşeva, Putin Rusyası’nın Ukrayna’daki işgal girişimi ve saldırılarına karşı çıkıyordu.

Şerife Beyza SATILMAZ - Kırım Haber Ajansı | LinkedIn

Gazeteci*  Şerife Beyza Satılmaz / QHA ANKARA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.