enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ankara Diplomatik Temastan Sonra Taleban’ı Tanır mı?

Ankara Diplomatik Temastan Sonra Taleban’ı Tanır mı?
24 Eylül 2021
336
A+
A-

UHA HABER / Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay’ın Afganistan’da Taleban’ın Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki’yle görüşmesi, “Yüz yüze diplomatik mesaiye geçilmesiyle birlikte resmi tanıma süreci ortaya çıkacak mı?” sorusunu gündeme taşıdı.

Mustafa Kemal AtatürkTürkiye’yi Afganistan’da temsil etmeye devam eden Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay, bugün Twitter’da yaptığı paylaşımda, Taleban’ın ilan ettiği hükümette Dışişleri Bakan Vekili konumundaki Muttaki’yle yüz yüze görüştüğünü açıkladı.

Dışişleri Bakan Vekili Muttaki ile tanışma toplantısı yaptığını açıklayan Erginay, Muttaki’yle görüşmesinde neleri konuştuklarına ilişkin, “Türkiye’nin Afgan halkına devam eden desteği ve tarihi bağlarımız/ilişkilerimiz üzerine inşa edeceğimize dair güvence verdim. Eğitim, sağlık, kalkınma gibi konularda görüşlerimizi paylaştık. Sıcak misafirperverliği için teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

Taleban Sözcüsü Zabihullah Mücahid de, sosyal medya hesabında Muttaki ve Erginay’ın görüşmesine ilişkin fotoğraflar ile birlikte kısa açıklamada bulundu. Görüşmede insani yardım, sağlık, Türkiye’deki Afgan mülteciler ve öğrenciler konularının ele alındığını açıklayan Mücahid, Dışişleri Bakan Vekili Muttaki’nin Türkiye’nin Afganistan’daki projelerini tamamlamasını istediğini ve ikili ilişkilerde işbirliğinin sürdürülmesinden yana olduklarını Büyükelçi Erginay’a ilettiğini aktardı.

resim

Afganistan’da Kabil’in Taleban güçlerince 16 Ağustos’ta ele geçirilmesiyle birlikte ABD’nin yanısıra Avrupa ülkeleri büyükelçiliklerini kapatma kararı alarak, diplomatlarını geri çekmişti. Bu süreçte Türkiye, diplomatik temsilciliğini güvenlik açısından ilk önce Kabil havalimanına taşımış ancak bunun ardından yeniden kendi büyükelçilik binasını açık tutma kararı almıştı. Şu anda Afganistan’da Türkiye’nin yanısıra Çin, Rusya, Pakistan ve Katar büyükelçilik düzeyinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Şimdi Türkiye Cumhuriyeti adına Büyükelçi Erginay’ın Taleban hükümetiyle ilk yüz yüze diplomatik ilişkileri başlatmasıyla birlikte Afganistan’daki “emirlik rejimi” şeklindeki yeni yönetimi resmen tanıyıp tanımayacağı merak konusu.

Büyükelçi Koru: Tanıma için erken, Taleban’ın uygulaması beklenmeli

Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Naci Koru ise, geçtiğimiz günlerde Gazeteciler Cemiyeti’nin Afganistan’la ilgili çevrimiçi söyleşisine konuk olduğunda, Kabil’deki yeni hükümet mensupları arasında uluslararası arenada terör listelerinde yer alan isimler olduğunu hatırlattı.

 Taleban’ın geçici hükümetinin Özbek ve Tacik kökenli birkaç isim dışında ağırlıklı Peştun isimlerden oluşturduğunu kaydeden Büyükelçi Koru, gelecekte Taleban’ın kuracağı yeni hükümette uluslararası arenada kabul edilebilirliği daha fazla olabilecek isimlere yer verilebileceği ihtimalini dile getirirken, “ama şu anda böyle bir umut ışığı gözükmüyor” diye de ekledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun daha önce dile getirdiği üzere Türkiye’nin aceleci davranmaması gerektiğini düşündüğünü belirten Koru, normal koşullarda Türkiye açısından resmi tanıma sürecinin nasıl işleyebileceğine dikkat çekti.

Normal süreçte bir ülkede seçim ile veya bir anlaşma sonucunda olacak bir iktidar değişimiyle yeni yönetime gelindiğinde resmi tanıma süreci işletildiğini anlatan Koru, “Afganistan’da böyle bir süreç yaşanmadı. Yaşanan nedir? ABD ve NATO’nun diğer ülkelerinin Afganistan’ı terketmesi ve Taleban’ın yönetimi ele geçirmesi. Dolayısıyla bunun hukuki bir zemini henüz tam olarak oluşturulmuş değil. Bence yapılması gereken tanıma konusunu zamana bırakmaktır. Taleban’ın bugüne kadar verdiği sözleri yerine getirip getirmeyeceğini görmek. Ondan sonra müttefiklerimizle birlikte değerlendirmede bulunarak öyle karar vermek” diye konuştu.

Bu noktada Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ittifak yapılarını anımsatan Koru, Türkiye’nin NATO üyeliği, Avrupa Birliği’yle ilişkisinin yanısıra İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin İİT içerisinde Afganistan konusunda etkin bir diplomasi yürütmesi gerektiği görüşünü paylaştı. Koru, “Bence tanınma için erken, Taleban’ın atacağı adımlar beklenmeli” ifadesini kullandı.

Koru, Türkiye – Taleban ilişkileri bakımından, Ankara yönetimince Kabil havalimanının güvenliğini yürütme konusunda istekli olunmasını pek uygun görmediğini de dile getirdi. Türkiye’nin büyükelçiliğini Taleban’dan aldığı güvence neticesinde kendi binasına geri taşıdığını anımsatan Koru, ancak Kabil içerisinde halen güvenlik sorunu olduğunu düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Emekli Büyükelçi Koru, Taleban’ın ne kadar dış dünyayla irtibat kurmaya çalışırsa kendi içerisindeki terör örgütleri gruplarınca o kadar hedef haline gelebileceğini de söyledi. Taleban’ın uluslararası kamuoyuna Afganistan’ın terör odağı olmaması konusunda vaatte bulunduğuna işaret eden Koru, şimdi ülkedeki iç güvenlikten tek başına sorumlu olan Taleban’ın bu konuda verdiği sözü tutup tutamayacağını söylemek için daha çok erken olduğunu kaydetti.

16x9 Image

HABER : Yıldız YAZICIOĞLU & Ankara

***

Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 – 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

[UHA Haber Ajansı, 24 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.