enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Analiz: Milli İstihbaratın Dönüşümü

Analiz: Milli İstihbaratın Dönüşümü
24 Aralık 2024
31
A+
A-

Güvenlik Bilimleri Analisti Onur Dikmeci geçtiğimiz günlerde bağımsız düşünce kuruluşu Türk Dış Politikası Araştırma merkezi-TUDPAM için kapsamlı bir rapor hazırlamış ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)’in kurumsal, hukuksal, işlevsel dönüşümünü ortaya koymuştu.

 

GÜVENLİK BİLİMLERİ ANALİSTİ ONUR DİKMECİ MİLLİ ...

            Onur DİKMECİ, Güvenlik Bilimleri Analisti

Güvenlik Bilimleri Analisti Onur DİKMECİ, birçok araştırmacı ve akademisyen tarafından büyük ilgi gören çalışmasıyla ilgili istihbaratın dönüşen yapısını anlattı.

Özellikle uluslararası ilişkiler ve benzeri dallarda yetişen her araştırmacı ve akademisyen istihbarat çalışmalarına ilgi duymuştur. İstihbarat çalışmalarının Türkiye’de ki tek patronu olan MİT ise son yıllarda vizyonunu geliştirmiştir.

Türkiye’de bazı çevreler kasıtlı olarak istihbaratın özellikle Soğuk Savaş evresindeki konumunu küçümsedi ve o yıllarda istihbarat teşkilatı ABD ile ilişkilendirildi. Türkiye geçmiş yıllarda da kısıtlı imkânlarına rağmen verimli istihbarat çalışmalarında bulunmuştur.

Türk İstihbarat ve Casusluk Müzesi!' - Stratejik Ortak

MİT tarafından sanal olarak açılan ve Anadolu Ajansı tarafından haberleştirilen İstihbarat Müzesi incelendiğinde Türk İstihbaratının Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren yurtiçinde ve yurtdışında fiziki ve teknik takiplerini sürdürdüğü ve özellikle rapor yazımı konusunda uzman olduğu anlaşılmaktadır.

1990’lı yıllarla birlikte MİT’in sivilleşme çabası geliştirilmiş ve askeri yapının uzantısı olması yerine müstakil bir teşkilat olarak tasarlanmıştır. Aslında bunların hepsi bir ‘Devlet Aklı’ tarafından tasarlanmıştır.

MİT Müsteşarlığına getirilen Hakan Fidan akademik kariyerindeki tezlerinde istihbaratın diplomasiyle ilişkisini ve teknik istihbaratın temel istihbarat unsuru haline geldiğini işlemişti.

Onun Müsteşarlığında Genelkurmay Elektronik Sistemler, MİT’e devredildi ve tezindeki unsurlardan birisi fiiliyata dönüşmüş oldu. Fidan daha sonra ise Dışişleri Bakanı yapıldı ve istihbarat-dışişleri ilişkisi sağlıklı olarak kurulmuş oldu.

Milli İstihbarat Akademisi (MİA) lisansüstü başvuruları başladı!

15 Temmuz darbe girişiminden sonra MİT Müsteşarlığı, Başkanlık seviyesine getirildi ve Cumhurbaşkanlığına bağlanarak hukuki ve kurumsal yapısı güçlendirildi.

Fidan’dan sonra MİT Başkanı olan İbrahim Kalın ise devlet bürokrasisi içerisinden yetişmiş son görevinde Cumhurbaşkanı Sözcülüğü ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterlik Yardımcılığı yapmış Büyükelçi unvanlı bir şahsiyetti.

Millî İstihbarat Akademisi 2024/2025 Lisansüstü Programlarına Başvurular Başladı! - Yüksek Lisans Tercihleri

Göreve geldikten kısa bir süre sonra MİT bünyesinde İstihbarat Akademisi kurulmuş ve Akademi’nin sivil öğrencileri de kapsayacak biçimde lisansüstü eğitimleri sürdürmesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca Akademi periyodik aralıklarla raporlarda yayınlamakla birlikte düşünce merkezi gibi faaliyetini sürdürmektedir.

Bu durumda MİT için bir devrim niteliğindedir ve istihbaratın halkla ilişkiler faaliyetinin yanı sıra akademik misyonları da güçlenmiştir.

MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan Şam'a tarihi ziyaret

İbrahim Kalın, Şam Emevi Camii’nde namaz kılarak hem yeni rejimi desteklediklerini hem de bu ülkeye önem verdiklerini göstermiştir. Çünkü Suriye devriminden sonra bu ülkeye ilk ziyaret Türk İstihbarat Başkanı tarafından gerçekleştirilmiş olunmuştur.

İstihbaratın bir bütün olduğu değerlendirilirse bu aşamalara gelinmesi onlarca yıllık bir çabanın ürünüdür. Artık daha fazla göz önünde olan ve çok iyi halkla ilişkiler yürüten, teknik ve siber istihbarata özel önem veren ve askerleri bile kıta içerisinde ve dışarısında izleyebilen güçlendirilmiş bir MİT var.

Analistler ve araştırmacılar hem ülkesinin kurumlarını hem kurumsal faaliyetlerini analiz etmek, bu analizler neticesinde kurumlarla bağları tesis etmek durumundadırlar. Çünkü kurumların hayat damarları bu araştırmacılardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.