enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Anadolu Selçuklu Devleti’nin hanedan türbesinden çıkarılan naaş kalıntıların, DNA ve anatomi analizi yapılan silikon heykelleri Konya’da Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda sergileniyor

Anadolu Selçuklu Devleti’nin hanedan türbesinden çıkarılan naaş kalıntıların, DNA ve anatomi analizi yapılan silikon heykelleri  Konya’da Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda sergileniyor
25 Aralık 2024
53
A+
A-

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülen “Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi” projesi kapsamında; Anadolu Selçuklu Devleti hanedanından 12’si sultan, toplam 17 hanedan üyesinin DNA ve anatomi analiziyle yapılan silikon heykelleri Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda sergileniyor. 

Kırım Haber Ajansı’nda yer alan haberi’ne göre, Kırım Haber Ajansı - VikipediAnadolu’ya 1077-1308 yıllarında hükmeden Anadolu Selçuklu Devleti hanedanı üyelerine ait DNA ve anatomi analiziyle yapılan silikon heykelleri, Konya Büyükşehir Belediyesinin Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda yer alıyor.

Dünya çapında ilgi gören, Sultanların dış görünüşleri hakkında da fikir veren 12’si sultan, 17 hanedan üyesinin heykeli, bir buçuk yılda 163 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

HEYKELLER 12 SULTANIN GÖRÜNÜŞLERİ HAKKINDA FİKİR VERİYOR

Sergide; sultanlardan 1. Kılıçarslan, Şahinşah Melikşah, 1. Rükneddin Mesud, 2. Kılıçarslan, 2. Rükneddin Süleyman Şah, 3. Kılıçarslan, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1. Alaeddin Keykubat, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev, 4. Kılıçarslan, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev ve 2. Gıyaseddin Mesud’un heykeli yer alıyor. Ziyaretçiler sultanların dış görünüşleri hakkında fikir sahibi olurken aynı zamanda devletin mimari zenginliğini de gözlemleme imkânı buluyor.

ÇALIŞMALAR 6 YILDA TAMAMLANDI 

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülen Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi” projesi kapsamındaki çalışmalar, hanedan türbesinden çıkarılan naaş kalıntılarıyla farklı bilimsel alanlardan onlarca uzman tarafından 6 yılda tamamlandı.

SARAY, YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU

Dar-ül Mülk Sergi Sarayı rehberi Hülya Acar, Anadolu Ajansına (AA) verdiği röportajda Türkçe ve İngilizce rehberlik hizmetiyle yerli ve yabancı turistlere, yürütülen bilimsel çalışmaların ve heykellerin oluşturulma sürecinin anlatıldığını belirtti.

Rehber Acar, ziyaretçilerin benzersiz bir deneyim yaşadığına dikkat çekerken ziyaretlerle ilgili Burayı 1,5 yılda 163 bin kişi ziyaret etti. Bunun 1500’ünden fazlası yurt dışından gelen misafirler. Dünyanın çok farklı yerlerinden ziyaretçiler ağırladık. Alaeddin Tepesi’ndeki sultanlar türbesinde, sultanlarımızın naaşları yer alıyor. Orayı gezdikten sonra buraya gelenler, sultanlarımızı, yüzde 90 benzerlikle karşısında buluyor. Önce türbeyi ziyaret edenlerin ardından burada sultanları görmesi, çok etkileyici ve heyecan verici oluyor. ifadelerini kullandı.

ÖLMEDEN ÖNCEKİ HALLERİ HEYKELLERDE VÜCUT BULDU

Acar, yapılan heykellerin şahsiyetlerin ölmeden önceki hallerini yansıttığını vurguladı. DNA analiziyle hanedan üyelerinin, ten, göz, saç rengi, rahatsızlıkları ve ölüm nedenlerine kadar her detayın belirlendiğini vurgulayan Acar, Dolayısıyla yüzde 90 benzerlikle ölmeden önceki son halleri nasılsa, o yaşlarında nasıl görünüyorsa, şu an o hallerine bakıyoruz. O yüzden her biri farklı yaşlarda görünüyor. 21 yaşında olan var, 83 yaşında, 8 yaşında olan var.” dedi.

PROJE HAKKINDA DETAYLAR

AA tarafından gündeme getirilen haberde proje hakkında da bilgilendirmeye yer verildi. Proje kapsamında Alaaddin Camii avlusundaki hanedan türbesinden çıkarılan kalıntılarla beden bütünlüğü tamamlanan naaşların, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesinde tomografisi çekildiği ve kafataslarından ve dişlerden alınan sürüntülerin İstanbul Adli Tıp Kurumu Biyokimya İhtisas Dairesine gönderildiği belirtildi. Buradan elde edilen DNA ve anatomik özelliklerine göre hanedan üyelerinin kafatasları ve yüzlerin oluşturulduğu kaydedildi.

Bilimsel sonuçlara göre, 12 sultan, 1 hanedan büyüğü, 1 melik (şehzade), hanedana mensup 2 kadın ve 1 kız çocuğuna ait naaşın tomografi sonuçlarıyla elde edilen 3D flament kafatası kopyaları üzerine, doku kalınlıkları hesaplanarak yüz kasları yerleştirilip fiziki karakter yüklemesi yapıldığı bilgisi verildi. Bir sonraki aşamada ise kaslandırma ve dokulandırma yapılarak kalıplara alınan silikon dökümlere saç, sakal, kaş ve bıyık ekimi gerçekleştirildiği aktarıldı.

Kıyafetlerinse dönemin kumaşlarının özel koleksiyonlardan ve müzelerden alınan örneklere ve tarihi verilere uygun olarak raportlama (düzenleme işlemi), iplik analizi yapılarak rengine ve dokusuna kadar araştırılarak dokutturulduğu belirtildi. Minyatürler ve tarihi veriler dikkate alınarak kıyafetler tasarlanıp, her bir sultan ve hanedan üyesine uygun olacak şekilde özel olarak diktirilmesi dikkat çekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.