enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:50 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi
00:47 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
00:38 Fatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
00:25 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:23 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
00:21 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
00:11 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
00:04 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
06:52 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Amerikalı besteci Ellison: Yaşar Kemal’in ekoloji çağrısı uzlaştırıcı ve dürüst

Amerikalı besteci Ellison: Yaşar Kemal’in ekoloji çağrısı uzlaştırıcı ve dürüst
30 Kasım 2022
2.167
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Yaşar Kemal Sempozyumu’na sayılı günler kaldı. Usta yazarın ilk kez İzmirlilerle buluşacak fotoğraflarından oluşan serginin de eşlik edeceği sempozyum, yazarın anlatı dünyasındaki “doğa” ve “insan” öğelerine odaklanacak.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Gül KABACAOĞLU’nun haberine göre, konuşmacılardan, Yaşar Kemal’in “Deniz Küstü” romanını müzikli tiyatro oyununa uyarlayan Amerikalı besteci Michael Ellison, “Deniz Küstü doğrudan bir ekoloji anlayışına sahip. Bence bu, istatistik üzerine kurulu çoğu çevreci çağrıdan daha uzlaştırıcı ve dürüst” diyor. Ellison İzmirlileri sempozyuma davet ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı tarafından düzenlenen “Yaşar Kemal ile Bin Bir Çiçekli Bahçede” sempozyumu için hazırlıklar tamamlandı. 2-3 Aralık tarihlerinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapılacak sempozyumda  usta yazarın anlatı dünyası “doğa” ve “insan” eksenleri üzerinden tartışılacak.

Feridun Andaç: “Edebiyat insana kendisini iyi hissetme duygusu aşılar.” | edebiyathaber.net

ANDAÇ: YAŞAR KEMAL’İN SÖZÜNE KULAK VERDİK

Sempozyumun koordinatörü yazar ve eleştirmen Feridun Andaç, Yaşar Kemal’in “Çağımızda doğanın yok edilmesi artık dünyamızın başlıca sorunudur. Havanın, suyun kirlenmesi, doğanın dengesinin bozulması insanlığın bugünkü sorunlarının başlıcasıdır” sözlerine kulak vererek bu sempozyumu düzenlediklerini söyledi.

Amerikalı besteci Ellison: Yaşar Kemal'in ekoloji çağrısı uzlaştırıcı ve dürüst - Kültür Sanat - İzmir gündemi

ELLİSON: “DENİZ KÜSTÜ” DOĞRUDAN BİR EKOLOJİ ANLAYIŞINA SAHİP

Usta yazarın “Deniz Küstü” romanını müzikli tiyatro oyununa uyarlayan Amerikalı besteci Michael Ellison, İzmirlileri sempozyuma beklediklerini söyledi.

Ellison “son derece insani bir kitap” olarak tanımadığı “Deniz Küstü”nün doğrudan bir ekoloji anlayışına da sahip olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Bence bu, istatistik üzerine kurulu çoğu çevreci çağrıdan daha uzlaştırıcı ve dürüst. Ayrıca romanın yazıldığı dönemde Batı’daki çevreci hareket yeni yeni ortaya çıkıyordu ve dünyayı koruma gerekliliğiyle ilgili argümanlara bazen genellikle gülünüp geçiliyor, bazen de düpedüz sağır kalınıyordu. Yaşar Kemal işte böyle bir dönemde, hem de çevre duyarlılığı konusunda pek ileride olmadığı düşünülen Türkiye’de bu başyapıtı ortaya koymuştu.”

Yılanlar, Hortlaklar, Periler: Yılanı Öldürseler - Analiz, Sinema Yazıları - Fil'm Hafızası

TÜRKAN ŞORAY: “BANA EN GURUR VEREN FİLMİM YILANI ÖLDÜRSELER”

Sempozyum “Yaşar Kemal’e Merhaba” başlıklı ön oturum ile başlayacak. İlk oturuma Amerikalı besteci Michael Ellison, usta yazarın İsviçre’de kitaplarını basan Union Yayınevi’nin yöneticisi Lucien Leitess, şair Ataol Behramoğlu ve Yaşar Kemal’in “Yılanı Öldürseler” romanından aynı isimle beyaz perdeye aktarılan filmin yönetmeni Türkan Şoray konuşmacı olarak katılacak.

“Meslek hayatımda bana en gurur veren filmim Yılanı Öldürseler” diyen Şoray, filmin beyaz perdeye aktarılma ve çekim aşamasını anlatacak. Yakın dostları hem  Yaşar Kemal hem de onun edebiyatı hakkında konuşacak. İki günlük sempozyumda ön oturumun da dahil olduğu 7 oturumda sanatçılar, edebiyatçılar, gazeteciler ve bilim insanları konuşacak. Sempozyumun ardından Kardeş Türküler konser verecek.

Yaşar Kemal kimdir, kaç yılında ne zaman doğdu? İşte en güzel Yaşar Kemal sözleri - Son Dakika Haber

YAŞAR KEMAL: “HER GÜN GEÇTİKÇE BİRAZ DAHA GEÇ KALIYORUZ”

Usta yazar Yaşar Kemal şöyle uyarıyor: “Doğa ölünce, dengesi bozulunca onu kimse kurtaramaz. … Doğanın dengesini yeniden bulmak, onu yeniden yaratmak pek öyle kolay değil. Biz diyoruz ki, yol yakınken, her şey daha yakılıp yıkılmadan, yurdumuzu kurtarmalıyız. Her gün geçtikçe biraz daha geç kalıyoruz ve yıkım uçurumuna yuvarlanıyoruz.”

Gazeteci * Gül KABACAOĞLU

[UHA Haber Ajansı, 30 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.