enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’ya İş Göçünün 60. Yılı

Almanya’ya İş Göçünün 60. Yılı
6 Ekim 2021
371
A+
A-

UHA HABER / 30 Ekim 1961, Türkiye’nin olduğu kadar başta Almanya olmak üzere bir çok ülkenin yakın tarihinin kuşkusuz önemli günlerinden biri. Bu tarih Türkiye’den başka ülkelere işçi göçünün resmi başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Mustafa Kemal Atatürk(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (Amerika’nın Sesi VOA’dan aktardığı Cem DALAMAN’ın haberine göre, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yeniden kalkınma programları uygulanan Almanya’da oluşan işgücü açığının giderilmesi amacıyla Türkiye ile Almanya arasında “Türk İşçi Alımı Anlaşması“nın imzalanmasının ardından, sonraki dönemde İstanbul’daki Sirkeci Garı’ndan yollara düşen veya o zamanki adıyla Yeşilköy Havalimanı’ndan kalkan uçaklarla Almanya ve diğer ülkelere giden yüzbinlerce işçinin göç serüveni 60.yılına girdi.

27 Kasım 1961 tarihinde 55 Türk, o zamanki tanımlamıyla “misafir işçi” olarak Düsseldorf Havalimanı’na indi. Geride kalan süreçte Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye dışında çalışan ve yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin sayısı 6,5 milyona ulaştı, bunların yaklaşık 5,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerine yerleşmiş durumda. Bu zaman birimi içinde Türkiye’ye kesin dönüş yapmış olan 5 milyon kadar kişiyle birlikte hesaplandığında yaklaşık 11,5 milyonluk bir kitle sözkonusu.

Yurtdışındaki Türkiye kökenlilerin 3 milyonu Almanya’da yaşıyor. Nüfusun yüzde 4’üne tekabül eden bu sayı, ülkedeki en büyük azınlık grubu anlamına da geliyor. Türkiye kökenli göçmenlerden 1,5 milyonu Alman vatandaşıyken, geri kalan 1,5 milyon kişinin sadece Türk vatandaşlığı bulunuyor. Başlangıçta birkaç yıl çalışıp ve para biriktirip Türkiye’ye geri dönme düşüncesiyle Almanya’ya gelen Türkiye kökenli “misafir işçiler”, çoktan “kalıcı” oldular. 4 nesildir burada olan Türkiye kökenlilerin önemli bir bölümü yaşadıkları köylerde, kasabalarda, kentlerde daire, hatta ev sahibi olurken, işçilikten işveren konumuna da geçti. 85 binin üzerinde Türkiye kökenli işveren 700 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor ve yılda 40 milyar Euro ciro yapıyor. Yıllardır yaşanılan ayrımcılık ve dışlamalara rağmen, Türkiye kökenliler toplumsal yaşamın spordan sanata her alanında yer alırken, Almanya’nın artık vazgeçilmez bir parçası olarak tanımlanıyor.

  Steinmeier: “Sizler Almanya’yı zenginleştirdiniz”

Almanya’ya göçün 60. yılının muhasebesi yapılırken, bu özel tarihle bağlantılı çok sayıda etkinlik ve toplantı da düzenleniyor. Bunların doruk noktası Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in katılımıyla Berlin’de düzenlenen anma toplantısı oldu.

Almanya Türk Toplumu’nun düzenlediği törende konuşan Steinmeier, Alman ile Türk hükümetleri arasında 60 yıl önce imzalanan anlaşmanın milyonlarca kişinin hayatını ve Almanya’nın çehresini değiştirdiğini belirterek, Türkiye’den gelenlerin Almanya’nın bugünkü güçlü konumuna ulaşmasında önemli bir görev üstlendiğini söyledi.

  Steinmeier, “Sizler Almanya’yı ekonomik açıdan, ama daha da önemlisi insanlar olarak varlığınızla zenginleştirdiniz” dedi. “1960 yıllardan itibaren ülkeye gelen misafir işçiler bugün çocukları ve torunlarıyla hep birlikte Almanya’dır” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı, dönemin Alman hükümetinin işgücü açığını kapatmak için pragmatik nedenlerle Türkiye’den işçi çağırdığını, ancak bu kararın yol açtığı toplumsal değişimin boyutunun sonradan anlaşıldığını ifade etti.

Steinmeier, “Türk İşçi Alımı Anlaşması Almanya’yı son 60 yılda belki de en yoğun değiştiren olaylardan biridir” dedi.

Alman toplumunun Türkiye’den gelenlerin kalıcı olduğunu anlamasının ve kabullenmesinin çok uzun sürdüğünü, bu süreçte ayrıca önyargılarla hareket edildiğini belirten Alman Cumhurbaşkanı, “Türkiye’den göçe Alman okul kitaplarında ve anma kültürümüzde daha fazla yer ayırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Gençler Almanlar’la göz hizasında yaşamak istiyor

Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu da, 1960’lı yıllarda gelen ilk kuşağın verdiği yaşam mücadelesi ve katkısının yeteri kadar takdir edilmemesini eleştirdi.

Alman hükümetlerinin Türkiye’den gelenlerin topluma uyumları konusunda 1980’li yıllara kadar yapıcı girişimlerde bulunmadığını, ancak sonra yaşanan sorunlarda Türkiye kökenlileri sorumlu tuttuğunu kaydeden Sofuoğlu, genç neslin yerel ve ülke çapında siyasete girerek, Alman toplumuyla göz hizasında yaşama kararlılığını ispatladığı değerlendirmesini yaptı.

1 Eylül’de Başbakan Angela Merkel de, işgücü anlaşmasının 60’ıncı yılı vesilesiyle Başbakanlık binasında bir tören düzenlemiş ve Alman toplumunun Almanya‘nın göç ülkesi olduğunu ve başka kültürlerden gelenlerin bu ülke için çalıştığında güçlendiğini anlama konusunda zaman kaybettiğini belirtmişti.

[UHA Haber Ajansı, 06 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.