enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 ABD’den Ukrayna’nın Kırım’ı Rusya’ya ait olarak tanıması şartı…
00:48 TRHaber Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül’den Alaska Zirvesi değerlendirmesi…
00:41 AB’nin varoluş sancısı: Kış uykusundan uyanabilecekler mi?
00:24 (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), 2024 yılında 383 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti
00:21 Türkiye İsrail’i vurur mu? İbrahim Karagül yazdı: Alaska Zirvesi’nin arkasındaki akıl; Barış’tan başka şeyler de planlıyor..”
00:10 ABD Başkanı Trump: Almanya, Britanya ve Fransa, Ukrayna’da asker bulundurmak istiyor
00:04 Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’dan Hamas’a: Yaptığınız eylemle Filistin’e ne kazandırmış oldunuz
20:20 İlhan KARAÇAY Yazdı: Aydın, Demokrat, İlerici ve Milliyetçi, Dindar, Tutucu Arasındaki ‘Tu-Kaka’ Ayıbı
18:04 Aon’un “Küresel Ücret Şeffaflığı” raporu yayımlandı Şirketler ücret şeffaflığına hazır değil
17:41 ABD Başkanı Trump ile Rus lider Putin’in Alaska Zirvesi ve gelişmeler!
08:45 Eurovision Şarkı Yarışması 70. yılını kutlamak için yepyeni bir görünüme kavuşuyor
00:43 Belçika’da ilkokul ve ortaokullarda cep telefonu ile diğer elektronik cihazların kullanımı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren ülke genelinde yasaklanacak.
00:40 Ahıska Türkleri!
00:22 Ermenistan-ABD-Azerbaycan Arasında İmzalanan Zengezur Koridoru Anlaşması, Türkiye, Türkistan Coğrafyası, İran, Rusya ve Çin Aleyhine Sonuçlanabilecek Birçok Husus İçermektedir.
22:58 İsrail’in abluka ve saldırısı altındaki Gazze Şeridi’nde gönüllü görev yapan Filistin asıllı Amerikalı hemşire Amanda Nasır, İsrail soykırımı Gazze’yi yok etti
22:45 Gazze “açlıktan” ölüyor!
22:29 Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), İsrail’in Gazze’de Filistinlileri kasıtlı olarak aç bırakmaya yönelik sistematik politika yürüttüğünü ortaya koydu…
22:19 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine yönelik saldırılarını “gösterişli” ve “alaycı” olarak nitelendirdi…
22:07 Hamas, Gazze’de ateşkes teklifini kabul etti
22:02 İngiliz The Telegraph gazetesi: Putin ve Trump’ın Teklifi Kiev İçin ‘Korkunç’ Ama Tek Seçenek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’daki Eyalet Seçimlerinde CDU’dan Rekor Oy Kaybı

Almanya’daki Eyalet Seçimlerinde CDU’dan Rekor Oy Kaybı
15 Mart 2021
543
A+
A-

UHA HABER / Almanya’da “süper seçim yılı” ilan edilen 2021 yılındaki ilk seçimlerden Yeşiller ve SPD galip çıkarken, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik CDU daha önceden tahmin edildiği gibi büyük oranda oy kaybına uğradı. Seçmenler, Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz’da eyalet parlamentoları için sandık başına gitti. Ülkenin en zengi eyaleti olarak bilinen Baden Württemberg’de, Wilfried Kretschmann liderliğindeki Yeşiller Partisi, en yakın rakibi Hıristiyan Birlik Partisi’ne (CDU) açık ara fark atarak birinci oldu ve yüzde 33 oy aldı.

Yeşiller bu sonuçla Kretschmann’ın başbakanlığında kurulacak koalisyon hükümetinde en güçlü parti olarak iktidarda kalmayı garantiledi. CDU beş yıl önce yapılan seçime göre yüzde 5 oranında oy kaybederek, yüzde 22 oy alabildi. Yaklaşık 7,7 milyon seçmenin yer aldığı eyalette, göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) oyların yüzde 12’sini alırken, sosyal demokrat SPD yüzde 11,8 ile dördüncü oldu, liberal FDP ise yüzde 11 alarak eyalet meclisine giren diğer parti oldu. Eyalette Kretschmann liderliğindeki Yeşiller-CDU koalisyonunun, küçük ortağın zayıflamasına rağmen devam etmesi bekleniyor.

3,1 milyon seçmenin yaşadığı Rheinland-Pfalz eyaletinde ise Başbakan Malu Dreyer ve partisi SPD yarışı önde göğüsledi. SPD bir önceki seçime oranla yüzde 2 oranında oy kaybına rağmen, yüzde 31‘lik oyla ilk sırada yer aldı. CDU ve eyalet başbakanı adayı Christian Baldauf ise yüzde 6 oranında oy kaybı ve yüzde 26 oy oranıyla ikinci parti oldu. Aşırı sağcı AfD yüzde 10,5’luk oy oranıyla, yüzde 8 alabilen Yeşiller’in önünde üçüncü parti olurken, FDP yüzde 6 oy alarak, parlamentoya yeniden girebildi. Bu sonuca göre eyalette SPD, Yeşiller ve FDP arasında ya da CDU, Yeşiller ve FDP arasında üçlü koalisyon kurulabileceği belirtiliyor.

Corona salgını nedeniyle özel önlemler altında düzenlenen, sandığa giderek oy kullanmak isteyen seçmenler için seçim lokallerinde FFP2 maskelerinin dağıtıldığı seçimlerde, birçok seçmenin mektupla oy kullanmayı tercih ettiği belirlendi.

Seçim sonuçları başkent Berlin’de “CDU açısından hezimet” yorumlarına neden oldu. Analistler, Hıristiyan Birlik Partileri’nden çok sayıda milletvekilinin karıştığı maske yolsuzluğu ve rüşvet suçlamalarının CDU’nun oy kaybına nedeni olduğunu, öte yandan Başbakan Merkel ve Federal Hükümetin Corona politikasına artan tepkilerin de sandığa yansıdığını belirtiyorlar.

CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak, seçim sonrası yaptığı değerlendirmede “Bugün bizim açımızdan kara bir gün. Seçim yenilgimizin nedenleri, rüşvet haberleri ve Corona krizine yönelik huzursuzluk” dedi.

Birlik Partileri CDU/CSU’dan en az iki politikacı tıbbi maske satan şirketlere arabuluculuk yapıp, karşılığında yüz binlerce euro rüşvet aldıklarının saptanması sonrasında istifa etmek zorunda kaldı. En az 3 milletvekili ise Azerbaycan için lobi çalışmaları yapıp, karşılığında rüşvet almakla suçlanıyor. Söz konusu vekillerin rüşveti medyada Azerbaycan’daki yönetim hakkında olumlu beyanlarda bulunmaları karşılığında aldıkları iddia ediliyor. Birlik Partili siyasetçilerin yolsuzluklarının ve Merkel hükümetinin Corona krizinde bazı hatalı kararlarının 26 Eylül’deki genel seçime kadar yapılacak tüm seçimleri büyük ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Öte yandan AfD’nin son aylarda içinde bulunduğu krize rağmen oylarını aşağı yukarı koruyabilmesi de ilgi çeken bir başka gelişme. Parti yönetiminde, AfD’nin izleyeceği strateji konusunda yaşanan krize ve partinin giderek aşırı sağcı bir çizgiye kaymasına rağmen, partinin oy oranında büyük bir düşüş olmaması genel seçimlere yönelik bir işaret olarak yorumlanıyor.

Almanya önümüzdeki aylarda tam bir seçim maratonu yaşayacak. Saksonya Anhalt’ta da seçmenler, 6 Haziran’da sandık başına giderek eyalet parlamento üyelerini seçecek. Thüringen, Mecklenburg-Vorpommern ve Berlin eyalet meclis seçilmeleri ise 26 Eylül’de Federal Meclis seçimleriyle aynı gün yapılacak. Parti yöneticileri, özellikle 26 Eylül’de yapılacak seçimlere kadar halkın büyük kısmının COVID-19’a karşı aşı olmasını ve seçimlerin mümkün olduğu kadar normal şartlarda yapılmasını ümit ediyor.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 15 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.