enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:32 Türkiye kış sporlarında neden geride kalıyor?
00:26 Hollanda’da finansal konularda yardım eden Geldfit adlı kuruluş Türkçe servisine başladı
00:19 ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: Dünya Ana Dil Günü kutlu olsun!
00:17 Gastronomi Haberleri
00:09 Dünyanın lanetlediği, katil, soykırımcı, haysiyetsiz İsrail, Gazze’de ateşkese rağmen terör eylemlerini sürdürüyor
00:06 Müftü çocuğu ile İlahiyat Prof’u çocuğundan ateistlere taktikler
00:04 Kocaeli Ticaret Odası’ndan Kadın Girişimcilere Yönelik Etkili İletişim Atölyesi
00:03 Balerin Ayda’nın 12 yıllık Avrupa serüveni
00:03 Kocaeli’n Derince ilçesinin kalbindeki kanayan yara: “Eski Yer İnadı” mı, “Gelecek Vizyonu”
00:03 Trump’tan Yüksek Mahkeme’ye tepki: Yeni gümrük vergisi
00:02 ZUCHEX 2026, Prestijli Fuar Statüsüyle Küresel Gücünü Pekiştirdi
00:01 Ömür ÇELİKDÖNMEZ : Avrupa’nın Türkiye’ye dönüşünün nedenleri enerji, güvenlik ve askerî gerçeklik
00:01 Numan Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye raporu mihenk taşıdır
11:23 İftar sofralarına gitmeyeceğim
00:02 Macar Diplomatlardan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne İşbirliği Ziyareti
00:09 Avrupa Haberleri / NATO 3.0 Döneminde Çok Vitesli Avrupa’nın Dönüşümü
00:08 Emlak Konut’tan faizsiz ‘Hoş Geldin Evim Kampanyası’
00:07 Toplumsal Fayda Hikâyeleri’nde bu hafta: Pfizer Türkiye
00:06 Gazze Barış Kurulu Vaşington’da toplandı
00:05 Ömer Çelik: Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedefimize ilerliyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da yıllık enflasyon Nisan’da da değişmedi: Yüzde 2,2

Almanya’da yıllık enflasyon Nisan’da da değişmedi: Yüzde 2,2
14 Mayıs 2024
16
A+
A-

* Almanya’da yıllık enflasyon Nisan ayı sonunda da yüzde 2,2 oranında kaldı.

* Mart ayında da aynı oran tespit edilmiş ve son üç yılın en düşük enflasyon kaydedilmişti.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in Amerikan’nın Sesi (VOA) kaynaklı Berlin’den Gazeteci Cem DALAMAN’ın haberine göre, Yıllık enflasyon oranı 2024’ün ilk ayında yüzde 2,9, Şubat’ta ise yüzde 2,5 olarak gerçekleşmişti. Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin yaptığı açıklamaya göre, son iki ayda tespit edilen yüzde 2,2’nin altındaki enflasyon değeri, son olarak Nisan 2021’de yüzde 2 olarak ölçülmüştü.

Enerji ve gıda fiyatlarındaki olumlu gelişmenin enflasyon oranını üst üste ikinci ayda da düşük tuttuğunu belirten Federal İstatistik Dairesi Başkanı Ruth Brand, tüketicilerin gıda ürünlerine geçen yıla kıyasla yüzde 0,5 daha pahalıya erişebildiğini bildirdi. Enerji fiyatları ise yüzde 1,2 düştü.

Enflasyon 2022’de ve geçen yıl Ukrayna-Rusya savaşının etkisiyle zaman zaman çift haneli sayılara ulaşmıştı. Ekim 2022’de yıllık enflasyon yüzde 10 seviyesinde açıklanırken, Aralık 1951’den sonra görülen en yüksek seviyeye çıkmıştı. Gıda fiyatlarında da o dönemde yüzde 20’lere varan artış yaşandı. Etiketlerdeki artışın, Rusya Ukrayna savaşının yanı sıra, Covid-19 pandemisinin yarattığı tedarik zinciri kesintileriyle birlikte fiyatları yukarıya çektiği saptanmıştı.

Enflasyondaki olumlu tablo ekonomiye henüz yansımıyor

Ekonomi uzmanları, enflasyondaki olumlu gidişatın diğer ekonomik verilere henüz yansımadığını vurguluyor. Nitekim 2024-2025’i kapsayan tahminlere göre, ülkenin bu yıl yüzde 0,1 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Almanya’nın önde gelen beş ekonomi enstitüsünün konuyla ilgili ortak açıklamasında, “İlkbaharda ekonomide bir toparlanma başlaması muhtemel olsa da genel ivmenin çok büyük olması beklenmiyor” denildi.

Belirsizliğin şirketlerin yatırımlarını baskıladığına dikkat çekilen açıklamada, gelecek yıl için ise olumlu koşullar altında büyüme yüzde 1,4 olarak tahmin edildi. Almanya Merkez Bankası da (Bundesbank), Alman sanayi ürünlerine yurt içi ve yurt dışından gelen talebin azalmaya devam etmesi nedeniyle ülke ekonomisinde durgunluğun süreceğini duyurmuştu.

İflas başvurularında artış

Alman ekonomisi 2023’te, bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralmış, G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke olmuştu. Almanya’nın ihracata dayalı ekonomisini olumsuz etkileyen sipariş eksikliği şirketler açısından da engel teşkil etmeye devam ediyor. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (ifo) tarafından düzenlenen anket sonuçlarına göre, Nisan ayında şirketlerin yüzde 39,5’i sipariş eksikliği bildirdi.

Bu gelişmenin bir sonucu olarak iflas başvuruları da gün geçtikçe artıyor. Almanya Federal İstatistik Ofisi, Nisan ayında iflas başvurularının bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 28,5 yükseldiğini duyurdu. Şirketlerin alacaklılara ödemesi öngörülen borç ise 4,1 milyar Euro olarak kaydedildi.

Emeklilere zam müjdesi: Yüzde 4,57

Avrupa’nın en büyük ekonomisinin geleceği ile ilgili belirsizlik devam ederken, hükümet emeklileri sevindiren bir karar aldı ve maaşlara yüzde 4,57 zam yapılmasını öngören düzenlemeyi onayladı.

Zam kararı, 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek. Almanya’da 2000 yılından beri emeklilere ilk kez yıllık enflasyonun üzerinde zam yapılmış olacak. Yaklaşık 84 milyonluk nüfusa sahip Almanya’da 23 milyonu aşkın emekli bulunuyor.(Dış Haberler Servisi)

Dalaman: Almanya'da, Türkiye'yi AB içinde gören bir parti yok - 24 Saat Gazetesi

Gazeteci* Cem DALAMAN

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.