enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:58 İzmir’de akşam saatlerinde başlayan kuvvetli fırtına ve gök gürültülü sağanak etkili oldu…
15:21 Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 3 bin 635 subay ve astsubay alınacak
12:06 Türkiye, 6 Şubat deprem bölgesinde dev dönüşüm
11:51 Muhittin Böcek dahil 41 kişi için iddianame hazırlandı
06:53 Mesafe Giderek Açılıyor
06:47 İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin ABD ile LNG anlaşması nedeniyle Rus gazı alımını sonlandırdığı iddialarını yalanladı
06:22 Normatif Güçten Sert Jeoekonomiye: Gri Alanda Kalmanın Maliyeti
06:21 Avrupa’da Yüzleşme: GKRY’nin Prestij Kaybı
06:10 Yeni bir sosyal devlet destanı yazmak için Cumartesi günü Aydın’daydık!
00:48 Soykırımcı, katil İsrail’in ateşkese rağmen yaptığı ihlaller ve katliamlar
00:34 Suriye’de PKK/YPG’nin Sonuna Doğru
00:19 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre: Su Döngüsündeki Düzensizlik Toplumları Tehdit Ediyor
00:08 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Nizaryalı mevkidaşı Yusuf Maitama Tuggar ile bir araya gelecek
20:45 Uğur Mumcu katledilişinin 33. yılında İzmir’de de anıldı
20:10 Aydın Şehir Hastanesi hizmete açıldı
19:57 Uğur Mumcu ölümünün 33. yılında anıldı
07:43 Kitap: Avcı Kekliği ‘Evveli Aşk, Ahiri Aşk Vesselam’
07:25 Yapay Yağış ve Yağış Artırma Çalışmaları
06:42 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: “Uzun süredir yapılan yatırımlar 2026’da devreye girmeye başlayacak”
06:07 Türkiye ve Marmara için örnek model: İzmit Körfezi’nin geleceği “Dijital İkiz Projesi” ile şekillenecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da yıllık enflasyon Nisan’da da değişmedi: Yüzde 2,2

Almanya’da yıllık enflasyon Nisan’da da değişmedi: Yüzde 2,2
14 Mayıs 2024
15
A+
A-

* Almanya’da yıllık enflasyon Nisan ayı sonunda da yüzde 2,2 oranında kaldı.

* Mart ayında da aynı oran tespit edilmiş ve son üç yılın en düşük enflasyon kaydedilmişti.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in Amerikan’nın Sesi (VOA) kaynaklı Berlin’den Gazeteci Cem DALAMAN’ın haberine göre, Yıllık enflasyon oranı 2024’ün ilk ayında yüzde 2,9, Şubat’ta ise yüzde 2,5 olarak gerçekleşmişti. Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin yaptığı açıklamaya göre, son iki ayda tespit edilen yüzde 2,2’nin altındaki enflasyon değeri, son olarak Nisan 2021’de yüzde 2 olarak ölçülmüştü.

Enerji ve gıda fiyatlarındaki olumlu gelişmenin enflasyon oranını üst üste ikinci ayda da düşük tuttuğunu belirten Federal İstatistik Dairesi Başkanı Ruth Brand, tüketicilerin gıda ürünlerine geçen yıla kıyasla yüzde 0,5 daha pahalıya erişebildiğini bildirdi. Enerji fiyatları ise yüzde 1,2 düştü.

Enflasyon 2022’de ve geçen yıl Ukrayna-Rusya savaşının etkisiyle zaman zaman çift haneli sayılara ulaşmıştı. Ekim 2022’de yıllık enflasyon yüzde 10 seviyesinde açıklanırken, Aralık 1951’den sonra görülen en yüksek seviyeye çıkmıştı. Gıda fiyatlarında da o dönemde yüzde 20’lere varan artış yaşandı. Etiketlerdeki artışın, Rusya Ukrayna savaşının yanı sıra, Covid-19 pandemisinin yarattığı tedarik zinciri kesintileriyle birlikte fiyatları yukarıya çektiği saptanmıştı.

Enflasyondaki olumlu tablo ekonomiye henüz yansımıyor

Ekonomi uzmanları, enflasyondaki olumlu gidişatın diğer ekonomik verilere henüz yansımadığını vurguluyor. Nitekim 2024-2025’i kapsayan tahminlere göre, ülkenin bu yıl yüzde 0,1 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Almanya’nın önde gelen beş ekonomi enstitüsünün konuyla ilgili ortak açıklamasında, “İlkbaharda ekonomide bir toparlanma başlaması muhtemel olsa da genel ivmenin çok büyük olması beklenmiyor” denildi.

Belirsizliğin şirketlerin yatırımlarını baskıladığına dikkat çekilen açıklamada, gelecek yıl için ise olumlu koşullar altında büyüme yüzde 1,4 olarak tahmin edildi. Almanya Merkez Bankası da (Bundesbank), Alman sanayi ürünlerine yurt içi ve yurt dışından gelen talebin azalmaya devam etmesi nedeniyle ülke ekonomisinde durgunluğun süreceğini duyurmuştu.

İflas başvurularında artış

Alman ekonomisi 2023’te, bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralmış, G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke olmuştu. Almanya’nın ihracata dayalı ekonomisini olumsuz etkileyen sipariş eksikliği şirketler açısından da engel teşkil etmeye devam ediyor. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (ifo) tarafından düzenlenen anket sonuçlarına göre, Nisan ayında şirketlerin yüzde 39,5’i sipariş eksikliği bildirdi.

Bu gelişmenin bir sonucu olarak iflas başvuruları da gün geçtikçe artıyor. Almanya Federal İstatistik Ofisi, Nisan ayında iflas başvurularının bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 28,5 yükseldiğini duyurdu. Şirketlerin alacaklılara ödemesi öngörülen borç ise 4,1 milyar Euro olarak kaydedildi.

Emeklilere zam müjdesi: Yüzde 4,57

Avrupa’nın en büyük ekonomisinin geleceği ile ilgili belirsizlik devam ederken, hükümet emeklileri sevindiren bir karar aldı ve maaşlara yüzde 4,57 zam yapılmasını öngören düzenlemeyi onayladı.

Zam kararı, 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek. Almanya’da 2000 yılından beri emeklilere ilk kez yıllık enflasyonun üzerinde zam yapılmış olacak. Yaklaşık 84 milyonluk nüfusa sahip Almanya’da 23 milyonu aşkın emekli bulunuyor.(Dış Haberler Servisi)

Dalaman: Almanya'da, Türkiye'yi AB içinde gören bir parti yok - 24 Saat Gazetesi

Gazeteci* Cem DALAMAN

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.