enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:57 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
11:15 Ateş çemberinde akıl arayışı…
10:24 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
09:38 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
07:06 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:35 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:55 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:45 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:50 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:23 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:02 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
10:42 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:01 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:50 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:22 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
00:09 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da yastık altında hâlâ 12,35 milyar mark var

Almanya’da yastık altında hâlâ 12,35 milyar mark var
16 Aralık 2021
1.003
A+
A-

BERLİN-UHA HABER / Almanya’da bazı AB üyesi ülkelerin ortak para birimi euroya 20 yıl önce geçilmesine rağmen hâlâ 12 milyar 350 milyon mark tutarında para euroya çevrilmedi.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Almanya’da bazı AB üyesi ülkelerin ortak para birimi euroya 20 yıl önce geçilmesine rağmen hâlâ 12 milyar 350 milyon mark tutarında paranın euroya çevrilmediği açıklandı.

Almanya Merkez Bankası’nın son verilerine göre, hâlâ vatandaşların elinde eski para birimi olan Alman Markı olarak 12 milyar 350 milyon bulunuyor.

Kasım 2021 itibarı ile Almanya’da 43 milyon 100 bin markın yaklaşık 22 milyon euroya çevrildiğini açıklayan Almanya Merkez Bankası, son 20 yıl zarfında Almanya çapındaki 30 şubesinde hâlâ Alman Markı’nın euro para birimine çevrilmeye devam edildiğini kaydetti.

Almanya Merkez Bankası Başkanı Johannes Beermann, Euro Bölgesi içinde Almanya’nın hâlâ markın euroya çevrilebildiği altı ülkeden biri olduğunu da vurguladı. Beermann, çoğu vatandaşın bu imkana sahip olduğunu bilmediğini de ifade etti.

Beschädigte Banknoten

Kur 1,95583 mark 1 euro

Almanya, 1 Ocak 2022 itibarı ile o dönem 12 ülke ile birlikte ortak para birimi kabul edip euroya geçmişti. O zaman belirlenen ve 1,95583 markın 1 euroya denk geldiği kur hâlâ geçerli.

Almanya Merkez Bankası verilerine göre en büyük para değişimi euroya geçiş dönemi olan 2001/2002’de kayda geçti. Ancak verilere göre halihazırda kağıt para olarak 5 milyar 750 milyon, metal para olarak da 6 milyar 600 milyon mark değerinde paranın insanların kasalarında, çekmecelerinde, çantalarında veya eski dolaplarında olduğu tahmin ediliyor.

Yine Almanya Merkez Bankası’nın hesaplamasına göre toplam 163 milyon 800 bin kağıt para, 23 milyar da metal para olduğundan yola çıkılıyor.

Söz konusu paranın bir bölümünün koleksiyoncular tarafından toplandığı ve onun için değiştilmediği tahmin ediliyor.

Alman Mark’ının bir bölümünün de Almanya dışında olduğu ve o dönem özellikle güvenilir sayıldığı için mevduat veya yatırım amaçlı tutulduğu da öngörüler arasında.

EK Kaynaklar *dpa

[UHA Haber Ajansı, 16 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.