enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Salgın Ekonomiyi Yine Tehdit Ediyor

Almanya’da Salgın Ekonomiyi Yine Tehdit Ediyor
25 Aralık 2021
533
A+
A-

Corona virüsü salgını, Avrupa’nın en büyük ekonomisine ve nüfusuna sahip Almanya’da, ilk kez ortaya çıktığı 2020 Şubat‘ından bu yana başta büyüme ve istihdam olmak üzere ekonomi için de tehdit oluşturuyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Cem DALAMAN’ın haberine göre, Ülkede, salgından en çok etkilenen sektörlerden gastromoni ve turizmde, geride kalan dönemde birçok firma kepenkleri indirmek zorunda kalır ya da iflasın eşiğine gelirken perakende sektöründe faaliyet gösteren mağazalar da hayatta kalma mücadelesi veriyor. Hristiyan dünyasının en önemli dini bayramlarından biri olan Noel öncesi dönem, Alman perakendeciler açısından büyük umuttu. Mağaza sahipleri yıl boyunca yaşadıkları kaybı en azından yoğun hediye satışlarıyla, Noel öncesindeki günlerde biraz olsun telafi etmeyi umut ediyordu. Ancak bayram öncesi gelen veriler Noel satışlarının da dükkan sahipleri için hayal kırıklığı olacağını gösteriyor.

Perakendeciler, normal şartlarda Noel öncesindeki altı haftada, yıllık kazançlarının dörtte birini elde ediyorlar. Ancak Alman Perakendeciler Birliği bu yılki satışların, salgından önceki aynı döneme göre, yani 2019 Noel‘ine kıyasla ortalama yüzde 30 oranında gerilediğini açıkladı. Pandemiye, özellikle de Omicron varyantının yayılmasına karşı alınan önlemler ve kısıtlamalar, süpermarketler ve eczaneler dışındaki dükkanlara, büyük ölçüde zarar olarak yansıyor.

Perakendeciler Birliği’nin verilerine göre, mağaza sahiplerinin yüzde 65’i son iki ayda işlerin gidişatından memnun olmadığını söyledi. Birliğin yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 80’i, son 1,5 yıldaki genel satış durumunu olumsuz olarak değerlendirdi. Gıda dışı satış yapan mağazalarda, 2019 Noel‘ine göre satışlarda yüzde 34 düşüş söz konusu. Durum, cirolarının yüzde 37’sini kaybeden giyim sektöründeyse özellikle dramatik.

Alman Perakendeciler Birliği, satışların azalmasının ana nedeni olarak salgın kısıtlamalarını görüyor. Ülkede süpermarketler ve eczaneler gibi günlük ihtiyaçlara yönelik dükkanlar dışında, 2G kuralı olarak adlandırılan uygulama nedeniyle sadece aşılanmış veya hastalığı atlatmış kişilerin mağazalara girmesine izin veriliyor. Kapılarda yapılan denetimler ve maskeli alışveriş zorunluluğu, müşteri sayısını azaltıcı faktörler olarak tanımlanıyor.

Almanya’da mağaza sahipleri arasında yapılan bir ankete göre, perakende sektörünün 2022’ye yönelik beklentisi de oldukça olumsuz. Perakendecilerin sadece yüzde 15’i, gelecek yıl işlerin düzeleceğine inandığını belirtiyor. Bu arada Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Omicron varyantının Alman ekonomisini daha önce beklendiğinden daha fazla yavaşlatabileceğini duyurdu.

Bundesbank, Omicron varyantı veya diğer COVID-19 varyantlarının ekonomik faaliyetlerde daha fazla kısıtlamaya yol açması halinde, bu durumun özel tüketimi daha da yavaşlatabileceğini açıkladı.

Bundesbank, gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 5,2’den 4,2’ye indirmişti. Öte yandan, Almanya’da ekim ayında yüzde 4,5 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatları ve salgının etkisiyle Kasım’da yüzde 5,2’ye yükselerek yaklaşık son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Almanya’da hükümet, 27 Ekim’de bu yıl için daha önce yüzde 3,5 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini, salgınının kalıcı etkileri ve tedarik zincirindeki sıkıntılardan dolayı aşağı yönlü revize ederek yüzde 2,6’ya çekti. Buna karşın çok sayıda ekonomi uzmanı, 2022’nin yaz aylarından itibaren ekonomide güçlü bir canlanma yaşanacağı, Corona virüs dalgasının yavaşlayacağı ve tedarik sorunlarının aşılacağı tahmininde bulunuyor. Ancak kesin olan, 16 yıl süren Angela Merkel döneminin ardından üç hafta önce başbakanlığa seçilen Olaf Scholz’un, 2022’in ilk aylarında zor bir süreci yönetecek olması.

[UHA Haber Ajansı, 25 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.