enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Müslümanlar’a yönelik saldırılarda rekor artış

Almanya’da Müslümanlar’a yönelik saldırılarda rekor artış
26 Haziran 2024
17
A+
A-

Alman hükümeti tarafında ülkedeki İslamofobik saldırı ve tutumları belgelemesi için oluşturulan İslam ve Müslüman Düşmanlığı Karşıtı İttifakı’nın (CLAIM) hazırladığı rapor, ülkede 2023’te Müslüman karşıtı 1926 vakanın kaydedildiğini ortaya koydu.

UHA Haberin Almanya’dan VOA’ya dayandırdığı Gazeteci Cem DALAMAN’ın VOA Türkçe Haberler 11 Eylülhaberine göre, 2022’yi inceleyen bir önceki raporda, Almanya’da Müslüman karşıtı 898 vakanın kaydedildiği ve her gün iki vakanın yaşandığı belirtilmişti. Yeni rapora göre, her gün ortalama beşten fazla Müslüman karşıtı saldırı ve vaka kayıtlara geçti.

Söz konusu saldırılardan yaklaşık 90’ının cami ve Müslüman mezarlıklarına yönelik olduğu ifade edilirken, vakaların yüzde 66’sının hakaret, tehdit ve iftira gibi sözlü saldırılar olduğu bilgisi paylaşıldı.

Sözlü saldırıları yüzde 19 ile ayrımcılık, yüzde 15 ile adam yaralama, mala zarar verme, kundaklama ve başka şiddet vakalarını içeren “yaralayıcı davranışların” takip ettiği belirtilen raporda, Müslüman karşıtı vakalardan etkilenenlerin yüzde 62’sinin kadın olduğuna dikkati çekildi.

CLAIM tarafından yapılan açıklamada, “Müslüman karşıtı ırkçılığın Almanya’da toplumsal alanda, daha önce hiç olmadığı kadar kabul görüldüğünü ve toplumun merkezinde kendine yer bulabildiği” yorumu yapıldı. Raporda, özellikle kadınlar ve öğrencilerin büyük oranda İslamofobik ayrımcılığa maruz kaldığına işaret edilerek, çözümün toplumun duyarlı hale getirilmesinde olduğu vurgulandı.

Gerçek sayı çok daha yüksek olabilir

Uzmanlar, Müslüman karşıtı saldırıya uğrayanların şikâyetlerinin ciddiye alınmayacağını düşünerek, olayları polise bildirmemesi nedeniyle birçok suçun kayda geçmediğini ve bu yüzden gerçek sayının çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Geçmişte benzer olaylarda şüphelilerin yakalanamaması veya zanlıların hafif cezalarla kurtulması da şikâyetlerin az olmasının bir nedeni olarak açıklanıyor. Birçok kişinin ise, şikâyetçi konumundayken mağduriyete uğrama korkusuyla yaşadıkları olayı yetkililere iletmedikleri öne sürülüyor.

Raporda dikkat çeken bir konu, Müslüman karşıtı olayların, özellikle 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e gerçekleştirdiği saldırıdan sonra keskin bir artış göstermesi. Polis kayıtlarına göre, sadece 7 Ekim-31 Aralık 2023 döneminde 679 Müslüman karşıtı vaka kaydedildi.

Müslüman düşmanlığı Alman toplumunun büyük bölümünde yaygın

Bundan kısa bir süre önce, Alman hükümetinin, Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Milletvekili Christoph de Vries’in soru önergesine verdiği yanıtta ülke genelinde 2023’te 1464 Müslüman karşıtı nefret suçu işlendiği ifade edilmişti.

Hükümet, 2023’te nefret suçları sonucunda 53 Müslümanın yaralandığını duyururken, 2024’ün ilk çeyreğinde dokuz yaralanma belirlendi.

Hükümet tarafından geçen yıl açıklanan bir diğer raporda, ülkede her iki kişiden birinin Müslümanlar’a yönelik düşmanca söylemlere onay verdiği belirtilmişti. Rapora göre, bir dini cemaate açıktan üye olanlar ile giyimi itibarı ile Müslüman olduğu anlaşılan kişiler, Müslüman düşmanı tutumdan en fazla mustarip olan kesimi oluşturuyor.

Özellikle başörtülü kadınların, düşmanca tutumla sıklıkla karşılaştıkları bildirilirken erkeklerin ise kendilerine yönelik saldırganlık ve şiddet eğilimine artan şekilde maruz kaldıkları raporda ifade edilmişti.

Raporda Müslümanlar’ın, bir yandan özellikle “yabancı” göçmenler olarak algılandığı, diğer yandan da sözde “geri kalmış” bir dinin mensupları olarak görüldüğü ve bu algılardan dolayı Müslümanlar’ın iki kez olumsuz etkilendiği belirtilmişti.

Almanya’da 5,6 milyon Müslüman yaşıyor

Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) tarafından yapılan araştırmaya göre 83 milyonluk ülkede toplam Müslüman nüfus 5,6 milyon. Bu nüfusun 3 milyonu ise Türkiye kökenli.

Türkiye’den gelenlerin, Almanya’daki Müslümanlar arasındaki oranı yüzde 45. Müslümanların yüzde 27’si, yani yaklaşık 1 buçuk milyonu ise Arapça konuşan coğrafyadan geliyor.

Almanya’daki Müslümanlar’ın yüzde 19’u Ortadoğu , yüzde 8’i Afrika kökenli. Ülkedeki irili ufaklı cami sayısı ise 3 bin. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne bağlı olan ve imamlarının maaşları Türkiye tarafından ödenen camilerin sayısı ise 900 civarında.

Dalaman: Almanya'da, Türkiye'yi AB içinde gören bir parti yok - 24 Saat Gazetesi

Gazeteci* Cem DALAMAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.