enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:59 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:34 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:13 CHP kurultayı davası ertelendi
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
00:23 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan dergiye adli soruşturma başlatıldı
00:21 Bakan Yerlikaya: 50 binin üzerinde vatandaşımız güvenli bölgelere alındı
00:14 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait 5 milyon değerinde kıymetli eşya ele geçirildi
00:10 Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri
00:03 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)’nin İstanbul’da “yaz buluşması”
00:01 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak”
12:07 Muhalefet açığının ürettiği maliyet
10:45 Nizip Ticaret Odası Meclis Başkanı Bekir Karabacak, İstanbul’da 4. Tarım Ekosistem Buluşması’na katıldı
09:52 Kabine bugün toplanacak
06:54 Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
00:45 PSG, Inter Miami’yi farklı geçti
00:33 Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay: “Balkanların refah ve istikrarı için yeni köprüler inşa etmede gençlerin ve kadınların rolü önemli!”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Maske Skandalı Gölgesinde Seçimler

Almanya’da Maske Skandalı Gölgesinde Seçimler
14 Mart 2021
489
A+
A-

UHA HABER / Almanya’da ‘’süper seçim yılı’’’ ilan edilen 2021’de ilk seçimler Berlin’i sarsan, Hıristiyan Birlik partilerinden çok sayıda milletvekilinin karıştığı maske yolsuzluğu ve rüşvet suçlamaları haberlerinin eşliğinde bugün yapılacak.

Seçmenler, Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz’da eyalet parlamentoları, Hessen’de ise belediye meclisleri ve belediye başkanlıkları için sandık başına gidecek. Baden Württemberg’de 7 milyon 700 bin, Rheinland Pfalz’da 3 milyon 70 bin seçmenin oy hakkı bulunuyor. Seçimlerin sonucunun federal hükümetin Corona politikasına tepkiye de dönüşebileceği ve 26 Eylül’de yapılacak genel seçimler öncesinde siyasi depreme yol açabileceği tahmin ediliyor.

Angela Merkel başbakanlığındaki federal hükümet yeterli kadar aşıyı sağlayamamakla, aynı zamanda var olan aşıların dağıtılmasında yeterli ön hazırlıkların yapılmamasıyla suçlanıyor. Ülkenin federal yapısı ve sağlık sektöründeki bürokratik engeller süreci daha da karmaşık hale getirirken, aşılama çalışmaları ABD, İngiltere ve Türkiye gibi ülkelerin oldukça gerisinde.

Medya ve kamuoyunda şikayet ve tepkiler artarken, yapılan hata ve ihmallerin faturası, birinci derecede sorumlu tutulan Başbakan Angela Merkel ve Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’ne (CDU) çıkıyor.

CDU milletvekili Nikolas Löbel ve Hıristiyan Sosyal Birlik‘ten (CSU) milletvekili Georg Nüsslein’in tıbbi maske satan şirketlere arabuluculuk yapıp, karşılığında yüz binlerce Euro “komisyon” aldıkları şüphesiyle haklarında soruşturma başlatılması, Löbel’in artan baskılara dayanamayıp istifa etmesi, Nüsslein’in ise milletvekilliğini yasama dönemi sonunda bırakacağını açıklamasının, seçimlerin sonucunu büyük ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Azerbaycan iddiaları

Aynı şekilde CDU’lu federal meclis milletvekili Mark Hauptmann’ın Azerbaycan için lobi çalışmaları yapıp, karşılığında rüşvet aldığı suçlamalarından sonra istifa etmesinin de Başbakan Merkel’in partisine zarar verebileceği belirtiliyor. Hauptmann’ın yanısıra biri CDU, diğeri CSU’dan iki milletvekili hakkında Azerbaycan’dan rüşvet aldıkları suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

26 Eylül‘deki genel seçimler için prova niteliği taşıyan bugünkü seçimlerde seçmenlerin büyük bölümünün pandemi nedeniyle mektupla oy kullanması bekleniyor.

Son beş yıldır Yeşiller-CDU koalisyon hükümetinin işbaşında olduğu Baden-Württemberg’de yapılan son anketlere göre, eyalet başbakanı Winfried Kretschmann’ın bir kez daha liste başında olduğu Yeşiller yüzde 33 oy ile önde görünüyor.

CDU’nun yüzde 4 oranına oy kaybı yaşaması ve yüzde 28 oy alması bekleniyor. Beş yıl önceki son seçimde yüzde 12,7 oy alan Sosyal Demokrat SPD’nin bu kez yüzde 10-11 arasında oy alabileceği tahmin edilirken, son seçimlerde yüzde 15,1 oy alan ırkçı AfD’nin, parti yönetiminde yaşanan krize rağmen oy oranını koruyacağından yola çıkılıyor. Sol Parti’nin ise yüzde 4 ile bir kez daha yüzde 5 barajının altında kalması bekleniyor.

Rheinland Pfalz’da yapılacak seçimlerinden, renklerini trafik ışıklarından alan kırmızı-sarı-yeşil koalisyonun, yani SPD, liberal FDP ve Yeşiller’in oluşturduğu koalisyonun galip çıkarak, hükümeti sürdürmesi bekleniyor. Kamuoyu yoklamaları SPD’nin yüzde 31, CDU’nun yüzde 30, Yeşiller’in yüzde 13, AfD’nin yüzde 9 ve FDP’nin yüzde 8 oy alacağını gösteriyor.

Hessen‘de ise 4,7 milyon seçmen şehir meclislerini ve belediye başkanlarını seçmek üzere sandık başına gidecek. Belediye meclislerine girebilmek için çeşitli partilerden Türkiye kökenli birçok aday da yarışacak.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 14 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.