enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:27 Ömer Çelik’ten CHP’ye tepki: Saldırganlık bir siyaset biçimi değildir
17:55 Sosyal medyada suç örgütlerini öven 325 şüpheli yakalandı
13:55 Türkiye, Sudan konulu beşinci istişare toplantısına katıldı
10:48 100’ün Üzerinde Ülkeden Alıcılar, Bebek ve Çocuk Ürünleri İçin Geliyor
00:50 Bakan Göktaş, “Biz aynı aileye, farklı kapılardan ulaşan kurumlarız”
00:41 Ticaret Bakanlığı tüm gümrük işlemlerinde dijitalleşme ve şeffaflık konularında yeni adım attı…
00:40 Miraç Kandili bugün idrak edilecek
00:38 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
00:37 Hong Kong’da bulunan Sultan Boztepe, Türk Öğrenci Birliğinin kurulmasına öncülük etti…
00:26 Devlet Bahçeli: ABD Başkanı’nın savunduğu küresel çeteleşmedir
00:23 Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut: “Kocaeli ihracatta gurur kaynağımız”
00:22 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
00:16 Araştırma: Dişlerinizin durumu erken ölüm riskinin habercisi olabilir
00:16 Upcycle İstanbul’un İlham Verici Topluluk Buluşmaları “Salon’dayız” Etkinlikleriyle Başlıyor
00:07 Özel haber: Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola’dan ‘miadını doldurmuş’ İran rejimine karşı harekete geçme çağrısı
00:06 Diyanet İşleri Başkanlığı fitre miktarını belirledi
18:00 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:25 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:57 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da koalisyon anlaşması sağlandı

Almanya’da koalisyon anlaşması sağlandı
25 Kasım 2021
647
A+
A-

BERLİN-UHA HABER / Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon anlaşmasını açıkladı. Müstakbel başbakan Olaf Scholz “Bizi ülkeyi daha iyi yapma arzusu birleştiriyor” dedi.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin  haberine göre, Almanya’da yeni koalisyon hükümetinin temelini oluşturan koalisyon anlaşması üzerinde mutabakata varıldı.

SPD (Sosyal Demokrat Parti) liderliğinde 2005 yılından bu yana kurulan ilk koalisyon hükümeti için SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında, 26 Eylül’de yapılan seçimlerden iki ay sonra koalisyon kurulmuş oldu. Koalisyon anlaşmasını partiler kendi içlerinde de oylayacak.

Koalisyon müzakerelerine 21 ana müzakere grubu ve 22 çalışma grubunda görev alan üç partiden 300’e yakın siyasetçi katıldı.

Bakanlıkların dağılımı

Çarşamba günü kamuya açıklanan 177 sayfalık “İlerleme için daha fazla cesaret. Özgürlük, adalet ve sürdürülebilirlik için ittifak” ismini taşıyan koalisyon anlaşmasına göre koalisyon hükümetinde ekonomi ve iklim koruma için Yeşiller’in yönetiminde bir süper bakanlık kurulacak. Ayrıca Yeşiller partisi başbakan yardımcı ve dışişleri, aile, çevre ve tüketiciyi koruma, gıda ve tarım bakanlıklarını üstlenecek.

Koalisyonun en küçük ortağı liberal FDP ise maliye, adalet, ulaştırma ve dijital işler ile eğitim ve araştırma bakanlıklarını alacak. SPD de, başbakanlık haricinde içişleri, çalışma ve sosyal güvenlik, savunma, sağlık, imar, ekonomik iş birliği ve kalkınma bakanlıklarını üstlenecek.

Deutschland Symbolbild Koalition

Göçmenler ve Türkiye politikası ile bölümler

Yeni koalisyon hükümetinin izleyeceği Türkiye politikası ve göçmen siyaseti de koalisyon anlaşmasında temel hatlarıyla yer aldı. Buna göre cifte vatandaşlık konusunda kolaylık sağlanacak, Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaştırılacak, göçmenlere yönelik destek projeleri sürdürülecek, NSU kurbanları için dokümantasyon merkezi oluşturulacak, Türkiye önemli bir partner olarak kalacak, ancak Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik müzakereleri kapsamında yeni fasıllar açılmayacak ve kapanmayacak, AB-Türkiye Diyaloğu sürecek ve özellikle Türkiye’deki sivil toplum ve gençlik örgütleriyle iletişim geliştirilecek.

Advertisement“Göz hizasında” bir koalisyon

Scholz koalisyon anlaşmasının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada SPD, Yeşiller ve FDP’nin “göz hizasında” yani eşit bir koalisyon kurmak istediklerini söyledi.

“Bizi ülkeyi daha iyi yapma arzusu birleştiriyor” diyen Scholz, “Daha fazla atılım yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Scholz’ün bu açıklaması üç partinin asgari ortak paydada buluşmaktan ziyade, “etkisi büyük olacak bir siyaset” izleyeceğinin sinyali olarak değerlendiriliyor.

Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck de yaptığı açıklamada koalisyon anlaşmasını bir “cesaret ve güven belgesi” olarak niteledi. Habeck salgında dördüncü dalganın kontrol altında tutulması için de her şeyi yapacaklarını ifade etti.

Yeni hükümetin, Aralık ayının ikinci haftasında Olaf Scholz’un başbakanlığında görevi devaralması bekleniyor.

EK Kaynaklar *dpa,epd 

[UHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.