enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
00:17 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu…
00:14 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:12 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
00:06 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
00:04 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
00:01 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Enflasyon Zirve Yaptı

Almanya’da Enflasyon Zirve Yaptı
2 Eylül 2021
381
A+
A-

UHA HABER / Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da Salı günü açıklanan enflasyon yüzde 3,9 ile yeni bir zirve yaptı. Haziran ayında yüzde 2,3 olan yıllık enflasyon, Ağustos ayında, 1993 yılı Aralık ayından beri en yüksek seviyesine ulaştı. 1990’lı yılların başında, iki Almanya’nın birleşmesi sonrasında ekonomik krize giren ve işsiz sayısının da 5 milyona ulaştığı ülkede, enflasyon 1993 yılında yüzde 4,3’e çıkmıştı. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Avrupa Temsilciliğinin (Amerika’nın Sesi)’den aktardığı haberde, Son verilere göre işsiz sayısı, mevsimsel eğilimin aksine 12 bin azalarak 2 milyon 580 bine geriledi. Geçen yılın Ağustos ayına göre ise işsiz sayısı 377 bin azaldı. Veriler ülkede işsizlik oranının, pandemi kısıtlamalarının başladığı Mart 2020’den beri en düşük seviye olan yüzde 5,6 düzeyinde kaldığını gösterdi.

İşsiz sayısında yaşanan olumlu gidişata sevinen ekonomistler, enflasyon konusunda ise kaygılı yorumlar yapıyor. Enflasyon artışı, KDV indirimlerinin sona ermesi, yüksek enerji fiyatları ve tedarik darboğazlarının etkisiyle açıklanıyor.

Hammadde eksikliği ve nitelikli eleman sıkıntısı enflasyonu tetikliyor

Hükümet ekonominin salgın önlemleri nedeniyle yavaşlamasını engellemek amacıyla geçici olarak KDV indirimine gitmişti. Buna göre 1 Temmuz-31 Aralık tarihlerini kapsayan 6 aylık dönemde yüzde 19 olan KDV oranı yüzde 16’ya, bazı temel tüketim maddelerindeki yüzde 7’lik KDV oranı da yüzde 5’e indirilmişti. Uygulamanın bu yıl başında sona ermesiyle, mal ve hizmetlerin fiyatlarının yeniden yükseldiğine dikkat çekiliyor. Ekonomistler, tüketici fiyatlarındaki artışın gelecek aylarda da sürmesi beklentisi içinde.

Alman ekonomisi için yıl sonuna gelindiğinde yüzde 5’lik bir enflasyon beklenirken, enflasyon oranının bu eşiği aşmasının alım gücünü düşürebileceği belirtiliyor.

Ekonomik güven endeksi de geriledi

Almanya’nın ekonomik güven endeksi Ifo da son altı aydır ilk defa geriledi. Güven endeksindeki gerileme sanayi sektöründen kaynaklanıyor. Bunun kökünde de hammadde tedarik sorunlarının yarattığı üretim yavaşlaması ve nitelikli eleman sıkıntısı var. Alman şirketler arasında, üretimlerinin önünde bir engel olarak hammadde bulamamaktan şikayetçi olanların oranı yüzde 64’e ulaşmış durumda. Alman ekonomisinin temel direği otomobil üreticilerinin ve tedarikçilerinin yüzde 83’ü ve elektrikli donanım üreticilerinin yüzde 84’ü yarı iletken ve çip kıtlığından şikayet ediyor.

Alman hükümeti soğukkanlılığını koruyor

Alman hükümeti ise, uzun ve enflasyonsuz büyüme yıllarının ardından gelen bu verilere şimdilik soğukkanlılıkla yaklaşıyor. Nitekim Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, yüksek enflasyonun geçici bir gelişme olduğunu iddia ederek, önümüzdeki seneden itibaren düşeceği öngörüsünde bulunuyor. Bakanlık, “Şu anda, kalıcı yüksek enflasyona yol açabilecek bir ücret-fiyat sarmalına dair hiçbir işaret yok” tezini savunurken, “Delta gibi yeni virüs varyantlarının ortaya çıkma tehlikesi ve bunların salgın süreci üzerindeki etkilerinin, ekonomik kalkınmanın daha sonraki seyri için hala en büyük belirsizliği oluşturduğunu” ifade ediyor.

Öte yandan Euro Bölgesi’nde Temmuz ayında yüzde 2,2 olan yıllık enflasyon Ağustos ayında yüzde 3’le son on yılın en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa İstatistik Dairesi (Eurostat), en yüksek yıllık enflasyonun yüzde 15,4 ile enerjide gerçekleştiğini, enerjiyi, yüzde 2,7 ile enerji dışı sanayi ürünleri, yüzde 2 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri ve yüzde 1,1 ile hizmet sektörünün izlediğini açıkladı. Enflasyon, Fransa’da yüzde 2,4, İspanya’da yüzde 3,3, İtalya’da yüzde 2,6, Hollanda’da yüzde 2,7 ve Belçika’da yüzde 4,7 olarak kayıtlara geçti.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 02 Eylül 2021]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.