enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:37 Erdoğan: 350 bininci yuvamızı teslim etmenin gururunu yaşıyoruz
00:55 Ankara’nın devreye girdiği Refah’taki Tünel Krizi için ABD-Türkiye’nin Ortak Hamlesi
19:39 Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 81. yılı
06:45 Adı terörle anılan Gabar Dağı, şimdi enerjide önemli bir nokta…
00:42 İklim kriziyle bağlantılı aşırı hava olaylarından son 10 yılda 250 milyon kişi evlerini terk etti…
00:35 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
00:34 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
00:28 Konya’dan Kenya’ya bir başarı hikayesi
00:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
00:10 KO-MEK’te öğrenciydi, şimdi Rusça usta öğreticisi oldu; Ukrayna’dan Kocaeli’ye uzanan başarı hikâyesi
00:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:25 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
12:47 MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
00:45 Sağlık hizmetlerindeki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine köklü değişiklik
00:36 Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!
00:33 Bakan Işıkhan, “2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, SGK’ye toplam borcu 234,2 milyar lira”
17:30 Düşen askeri kargo uçağında 20 askerimiz şehit oldu
00:58 Kapadokya’da balon sepetlerine, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü”nde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asıldı.
00:57 Adana’da Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Üç Jokerli Konken’i” adlı oyununa büyük ilgi… 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da AfD üzerindeki istihbarat baskısı artıyor

Almanya’da AfD üzerindeki istihbarat baskısı artıyor
4 Mart 2021
451
A+
A-

UHA HABER / Almanya’da sağ popülist AfD partisinin iç istihbarat tarafından “şüpheli vaka” olarak sınıflandırıldığı bildirildi. Böylece partinin istihbari araçlarla resmen izlenmesi mümkün olacak. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP,dpa/BK,JD)ye dayandırdığı habere göre, Almanya’da seçimler yaklaşırken sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi üzerindeki baskı artıyor. Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV), partiyi aşırı sağcı faaliyetlerle ilgili olarak “şüpheli vaka” sınıflandırmasına aldığı bildirildi. Bu sınıflama, partinin istihbarat tarafından resmen izlenebilmesine ve parti içinde muhbir görevlendirilmesi gibi araçlar kullanılmasına olanak tanıyor.

Alman haber ajansı dpa, BfV Başkanı Thomas Haldenwang’ın dün eyalet teşkilatlarıyla yapılan bir video konferansta konuyla ilgili bilgi verdiğini bildirdi. AfD’nin “şüpheli vaka” olarak sınıflandırılmasıyla ilgili haberler SpiegelSüddeutsche Zeitung ve kamu yayıncılık kuruluşu ARD‘de de yer almıştı.

Anayasayı Koruma Teşkilatı 2019 yılında AfD’yi “inceleme vakası” olarak sınıflandırmıştı. Bu sınıflama resmi izlemeye olanak tanımamakla birlikte parti faaliyetlerinin istihbarat birimleri tarafından incelenmesini ve sistematik değerlendirmeye tabi tutulmasını mümkün kılıyordu.

AfD: Seçimleri etkilemek istiyorlar

BfV’nin kararıyla ilgili medyaya yansıyan haberlere AfD’den tepki gecikmedi. Parti Genel Başkanı Tino Chrupalla, BfV’nin tavrını “skandal” olarak nitelendirerek “Kurum, sınıflandırmayla ilgili bilgiyi kamuoyuna açıklama izni bulunmamasına rağmen söz konusu bilgileri medyaya servis ederek partiler arasındaki demokratik rekabet ortamını AfD aleyhine etkilemeye çalışmaktadır” açıklaması yaptı.

Haber ajansı dpa‘nın AfD ile ilgili alınan son kararla ilgili olarak bilgi için başvurduğu BfV ise, henüz tamamlanmamış yargı sürecine işaret ederek konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapamayacağını bildirdi.

BfV’nin AfD’yi “şüpheli vaka” olarak sınıflandırma kararının yaklaşık bin sayfalık bir bilirkişi raporuna dayandığı belirtiliyor. Kuruma bağlı hukukçu ve aşırı sağ uzmanlarının son iki yıl içinde partinin ülkedeki özgürlükçü-demokratik anayasal düzene karşı olası ihlallerle ilgili kanıtlar topladığı ve raporlaştırdığı kaydediliyor.

Mahkeme süreci devam ediyor

AfD’nin “şüpheli vaka” sınıflandırmasına karşı önceden yaptığı yürütmeyi durdurma başvurusu süreci de devam ediyor. BfV mahkemeye verdiği ifadede süreç sonuçlanıncaya kadar partinin 26 Eylül seçimlerinde aday göstereceği kişiler ve milletvekillerinin istihbari araçlarla izlenmeyeceği güvencesi vermişti.

AfD, 2019 yılında da “BfV’nin partiyi incelemeye almış olmasının değil ancak bu incelemeyi kamuoyu ile paylaşmış olmasının hak ihlali olduğu” gerekçesiyle istihbarat servisine karşı dava açmış, Köln İdare Mahkemesi “inceleme vakası” tabirinin kullanılmasının partinin temel siyasi haklarına müdahale olduğuna ve kamuoyu üzerinde olumsuz etki yaratabileceğine hükmetmişti.

[UHA Haber Ajansı, 04 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.