enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:28 KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman Seçmen Kitlesine Neyi Vaat Etti?
12:29 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
06:13 Türkiye’den NATO ve AB üyesi bir ülkeye ilk savaş gemisi satışı’dan notlar!
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:39 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:38 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında…
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
00:13 Ankete 9 AB ülkesinden toplam 9 bin 500’den fazla kişi katıldı…
00:11 Deutsche Bank’tan kapsamlı Türkiye analizi: Dolar, büyüme ve faiz tahmini
00:02 Ayvalık merkezli Türk zeytinyağı firması Nova Vera, uluslararası arenada dünya birincisi oldu…
11:42 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:10 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:44 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
06:15 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
04:25 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:59 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Almanya ve Hollanda’da başörtülü kadınların işe kabul oranı yüzde 65 daha düşük’ | Araştırma

‘Almanya ve Hollanda’da başörtülü kadınların işe kabul oranı yüzde 65 daha düşük’ | Araştırma
26 Temmuz 2022
1.405
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Almanya, Hollanda ve İspanya’da yapılan bir araştırma, başörtülü Müslüman kadınların, iş başvurusu sonrası olumlu geri dönüş alma oranının diğer kadınlara göre yüzde 65 oranında daha az olduğunu ortaya koydu.

Almanya ve Hollanda'da başörtülü kadınların işe kabul oranı yüzde 65 daha  düşük' | Araştırma | Euronews

Almanya ve Hollanda’da kadınlar, CV’lerine başı örtülü ve başı açık şekilde fotoğraf koyarak iş başvıurusunda bulundu. (deney amaçlı)   –   ©  European Sociological Review

Almanya’dan Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, European Sociological Review dergisinde yayınlanan araştırmada, Hollanda ve Almanya’da başörtüsü takan Müslüman kadınlara yönelik işgücü piyasasındaki ayrımcılığa dair güçlü kanıtlar bulunuyor.

Araştırma, İspanya’daki tesettürlü kadınların, Hollanda ve Almanya’ya kıyasla daha çok daha az ayrımcılığa maruz kaldığını da gösteriyor.

Oxford Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Göç, Politika ve Toplum Merkezinden (COMPAS) kıdemli araştırmacı Marina Fernandez-Reino, Avrupa Göç ve Etnik İlişkiler Araştırma Merkezinden (ERCOMER) araştırmacı Valentina Di Stasio ve Berlin merkezli  Alman Entegrasyon ve Göç Araştırmaları Merkezinden (DeZIM) Susanne Veit’in birlikte yürüttüğü araştırmada kadınlar, 7 farklı meslek grubuna yönlendirildi.

En az dört yıllık tecrübeye sahip kadınların özgeçmişlerine (CV) başörtülü ve başörtüsüz fotoğrafları iliştirilerek iş sahiplerine gönderildi.

Seçilen kadın adayların başörtülü ve açık fotoğraflı CV’leri, iki ayrı iş ilanı olan yerlere yönlendirildi.

Araştırmaya göre, ağırlıklı olarak yüz yüze temas gerektiren işlerde başörtülü kadınlara geri dönüş diğerlerine nazaran 3 kat daha az gerçekleşti.

Müşteri teması yüksek meslek gruplarına yapılan iş başvurularında,  Almanya’da geri dönüş 17,9, Hollanda’da yüzde 17,6 ve İspanya’da 9,5 oldu.

Araştırmacılara göre, İspanya’daki düşük geri çağırma oranı dini ayrımcılık temelli değil ülkedeki yüksek işsizlik oranıyla ilgili bir durum.

Müşteri teması düşük meslekler grubunda ise geri dönüşler Hollanda’da yüzde 34, Almanya’da yüzde 49,2 ve İspanya’da yüzde 21,8 şeklinde oldu.

Bir diğer deyişle Hollanda’da, başı açık bir kadın fotoğrafı içeren iş başvurularının neredeyse yüzde 70’i, yüksek müşteri teması gerektiren işler için olumlu geri dönüş alırken aynı işe kapalı fotoğrafla yapılan başvurularda olumlu geri dönüş oranı yüzde 35’te kaldı.

Almanya’daki saha deneyi de benzer sonuçlar ortaya koydu.

Başı açık Müslüman kadınların yüzde 53’ü işverenlerden olumlu geri dönüş alırken, kapalı kadınların sadece yaklaşık yüzde 25’i işyerlerinden geri dönüş alabildi.

Araştırmacılar, işverenlerin erkekler tarafından giyilenler de dahil olmak üzere her türlü dini kıyafete karşı büyük ölçüde isteksizlik gösterdiğine dikkat çekti.

Öte yandan Cornell Üniversitesinden Doris Weichselbaumer tarafından 2019’da yapılan bir araştırmada, Almanya’da sadece başörtülülerin değil, göçmen kökenli ve Alman olmayan isimlere sahip kadınların da ayrımcılığa maruz kaldığını ortaya koymuştu.

Almanya’da hem Türk ismi hem de başörtülü olan kadınların, başvurular arasında en fazla ayrımcılığa uğrayan grup olduğu görülmüştü.

Bu kişilere verilen olumlu yanıt oranı yüzde 4,2’de kalmıştı.

[UHA Haber Ajansı, 26 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.