enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya Ukraynalı sığınmacılar için hazırlık yapıyor

Almanya Ukraynalı sığınmacılar için hazırlık yapıyor
23 Mart 2022
765
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Almanya’da federal hükümet ve eyaletler, daha büyük Ukraynalı sığınmacı dalgasını karşılamaya hazırlanıyor. Başbakan Scholz, ileride Ukraynalı erkeklerin de buradaki ailelerinin yanına gelmek isteyebileceğini belirtti.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Almanya’da federal hükümet ve eyaletler, çok daha fazla Ukraynalı sığınmacıyı karşılamaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz Perşembe akşamı 16 eyaletin başbakanı ile bir araya gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, söz konusu toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Bunun bizim için çok büyük bir ödev olacağını biliyoruz” ifadesini kullandı.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst de, ortada ulusal bir görev olduğunu ve bunun altından ancak federal, eyalet ve yerel yönetimlerin birlikte çalışarak kalkabileceğini dile getirdi.

Federal ve eyalet başbakanlarının katılımıyla yapılan toplantıda federal bütçeden eyaletlere ve yerel yönetimlere, Ukraynalı sığınmacıların bakımı için maddi destek sağlanması kararlaştırıldı. Bu desteğin boyutu ise, oluşturulacak bir çalışma grubu tarafından 7 Nisan’a kadar belirlenecek. Giderlerle ilgili henüz tam bir hesap yapılamamasının başlıca nedeni, Ukrayna’dan gelecek sığınmacı sayısının belirsizliği.

Berlin Eyalet Başbakanı Franziska Giffey, Berlin’e her gün yaklaşık 10 bin kişi geldiğini ve bu sayıdan yola çıkarak diğer eyaletleri neyin beklediğinin tahmin edilebileceğini dile getirdi.

Sığınmacıların Almanya’ya entegrasyonu

Toplantı sonrası birlikte basının sorularını yanıtlayan Scholz, Wüst ve Giffey, Ukrayna Savaşı’ndan kaçan sığınmacıların Almanya’daki günlük hayata hızlıca entegrasyonlarını sağlamak için çaba gösterileceğini ifade etti. Önceki yıllarda sığınmacıların kabulünde yapılan hatalardan ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Giffey, “Normallik ile entegrasyonun” önemli olduğunu belirtti.

Soldan sağa: Kuzeyren-Vestfalya Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Berlin Eyalet Başbakanı Franziska Giffey
Soldan sağa: Hendrik Wüst, Olaf Scholz ve Franziska Giffey

Almanya iş piyasasında pek çok alanda eleman açığı olduğunu dile getiren Giffey ve Wüst, bu sebepten dolayı çalışma hayatına entegrasyonun da mümkün olacağının altını çizdi. “Başından itibaren yuvalarda, okullarda ve iş piyasasında entegrasyon perspektifi sağlamalıyız” diyen Başbakan Scholz, “Her defasında, bu sürecin geçici olduğunu varsayma hatasına düşmemeliyiz” söyleminde bulundu.

Berlin Eyalet Başbakanı Giffey ayrıca Ukraynalı çocuklara olabildiğince hızlı bir şekilde Almanca eğitimi verilmesi gerektiğini dile getirdi. Giffey’in, çok sayıda sığınmacının yeniden ülkesine dönmek isteyeceğini ifade etmesinin ardından Başbakan Scholz, bunu savaşın gidişatının belirleyeceğini vurguladı. Scholz, Ukrayna’daki yıkımın çok büyük olması halinde erkeklerinde ülkeden kaçan ailelerinin yanına gitmek isteyebileceğini belirtti.

Sığınmacıların kayıt altına alınması

Federal ve eyalet hükümetlerinin üzerinde anlaşma sağladığı bir diğer konu da, sığınmacıların kayıt sürecinin hızlandırılması oldu. Toplantının ardından gazetecilere dağıtılan sekiz sayfalık karar metninde, “Federal Başbakan ile eyaletlerin hükümet başkanları, gelen insanların basit ve hızlı bir şekilde kayıt altına alınmalarını zaruri görüyor” denildi. Federal yönetimin bu sürece de hem personel hem de maddi anlamda katkı sunacağı belirtilirken, yine federal hükümetin konu ile ilgili olarak Avrupalı ortaklarla görüş alışverişinde bulunacağı aktarıldı. Ayrıca sığınmacıların barınma sorununu ivedilikle çözebilmek adına, imar hukukundaki standartların yerine göre gevşetilebileceği kayda geçirildi.

Sığınmacıların eyaletlere eşit bir biçimde dağıtılmaları da söz konusu karar metninde yer alırken, “Almanya’ya gelen kişilerin ikamet edecekleri yeri, resmi sığınma taleplerinden önce hür iradeleriyle seçme hakları olduğundan, eyaletlere eğit dağıtım konusunda yönlendirmenin sınırlı bir biçimde yapılabileceği” de ifade edildi.

Ukrayna’dan kaçan insanların kamu imkanlarından faydalanabilmeleri için, Almanya’ya geldikten 90 gün sonra kendilerini kayıt altına aldırmaları gerekiyor.

Ukrayna Savaşı'ndan kaçarak Almanya'ya gelen sığınmacılar
Ukrayna Savaşı’ndan kaçarak Almanya’ya gelen sığınmacılar

200 bin sığınmacı kayıt altına alındı

Resmi rakamlara göre Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından bu yana yaklaşık 200 bin sığınmacı Almanya’ya geldi. Federal İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında, Federal Polis’in şu ana dek 197 bin 423 sığınmacı girişini kayıt altına aldığı bildirildi.

Bu sığınmacıların büyük bir bölümünün kadınlarla çocuklardan oluştuğu ve sınır geçişleri ile garlarda ve trenlerde kayıt altına alındıkları ifade edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) verileri de, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’dan 3,1 milyon kişinin yurt dışına kaçtığını ve bunların büyük çoğunluğunun şu an için Ukrayna’ya komşu ülkelerde olduğunu ortaya koyuyor. BM’nin ilgili  açıklamasında sadece Polonya’da yaklaşık 2 milyon Ukraynalı’nın bulunduğu aktarılıyor.

EK Kaynaklar *Reuters,dpa

[UHA Haber Ajansı, 23 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.