enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, “Türk Devletlerinin birbirleriyle ekonomik bağlarını geliştirmesi şart”

Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, “Türk Devletlerinin birbirleriyle ekonomik bağlarını geliştirmesi şart”
4 Aralık 2022
227
A+
A-

Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, “Doğu ile batıyı birleştiren biziz, ipek yolu deseniz yine bizde” dedi.

Aksakallar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Duran, Türkiye’nin saygın, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kurulu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran’ın ‘Kriter Aylık Siyaset Toplum ve Ekonomi Dergisi’nde sorularını cevaplamaya devam ediyor.

Burhanettin Duran - BiyografyaProf. Dr. Burhanettin Duran: AK Parti hükümetlerinde yaklaşık 11 yıl Ulaştırma Bakanlığı yaptınız. Aksakallar Konseyi Başkanı olarak Türk dünyasında ulaşım ve taşımacılık gibi konularda, örneğin Orta Koridor konusunda herhangi bir girişiminiz veya planlamanız var mı?

Binali Yıldırım: Binali Yıldırım - YouTubeÜlkemizde uzun yıllar hizmet verme fırsatına eriştiğimiz ulaştırma konusundaki tecrübelerimizi, Aksakallar Konseyi Başkanı olarak tüm Türk dünyası lehine değerlendirme imkanı bizim için ayrıca memnuniyet vericidir. Elbette Türk Devletleri Teşkilatı “birlikte daha güçlü” yarınlara erişme gayesi ile muhtelif alanlarındaki iş birliklerini hayata geçirmektedir. Bizim için çok büyük bir önemi haiz bulunan bu Teşkilatı ortaya çıkaran gayeleri düşündüğümüzde ve sayısız iş birliği fırsatlarını değerlendirdiğimizde kat etmemiz gereken uzun bir yolumuzun olduğunu idrak etmemek elde değil. Ancak elbette her yolun olduğu gibi, bizim yolumuzun da bir haritası, pusulası olmalı. Bu bağlamda devlet başkanlarımız içerik olarak oldukça stratejik olan “Türk Dünyası 2040 Vizyonu” belgesini kabul etmişlerdir. Bu belge, Türk dünyasının potansiyelini hayata geçirecek bir kurumsal yapıya kavuşmasını sağlayacak en önemli temeldir.

2040 Vizyon belgemizin gümrük ve ulaştırma gibi ekonomilerimizi derinden etkileyecek iki önemli hattı vardır. Ulaştırma konusu çok hassas. Bunu ben bizzat devlet başkanlarıyla olan ikili görüşmelerimde de deneyimledim. Başkanlarımız bu konuya özel ilgi göstermektedirler. Elbette bunun sebebi devletlerimizin çok ama çok önemli güzergah üzerinde olmasıdır. Doğu ile Batı’yı birleştiren biziz; göç yolları deseniz, İpek Yolu deseniz yine bizde. Enerji kaynaklarımız da çok şükür zengin. Peki bu zenginliklerden neden tam olarak faydalanamayalım? Bu yüzden ben de devletlerimiz de Orta Koridor adı verdiğimiz Trans-Hazar hattına çok büyük önem atfetmekteyiz. Dünyadaki gelişmeleri esasen de bölgemize yakın çatışmaları göz önüne alırsak, elimizden geldiği kadar Orta Koridoru geliştirmeye ve tanıtmaya çalışmalıyız. 2040 Vizyon belgesi de bunu söylüyor. Başkanlarımızın da iradesi bu yönde.

Lojistik maliyetler maalesef fazla. Bu yüzden transit geçiş ücretlerini, Ro-Ro fiyatlarını aşağı çekmek, izinleri kolaylaştırmak, standartlaştırmak bizim için şart. Bu sorunların giderilmesi, Orta Koridorun iyi çalışması ve kabul edilmesi için olmazsa olmazımız. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında müzakereleri devam eden çok taraflı “Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması”nın imzalanması da lojistik sıkıntıları gidermek için bir diğer çözümümüz olacaktır.

Karabağ’da muzaffer Cumhurbaşkanı İlham Aliyev liderliğinde ve Türk dünyasının dayanışmasına örnek olacak bir zafer kazanan Azerbaycanlı kardeşlerimiz de bugün burada. İnşallah Zengezur Koridoru’nun faaliyete geçmesi de Orta Koridordaki taşımaların maliyetini daha da aşağı çekecek, üçüncü ülkelere olan bağımlılığını azaltacaktır.

Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım

Yıldırım “Öngördüğümüz hedeflere ulaşarak ve Zengezur Koridoru’nun aktif bir şekilde Orta Koridor’a entegrasyonunu sağlayarak enerji taşıma maliyetlerinin düşürülmesi ve kadim jeopolitik ve jeoekonomik varlığımızın güçlendirilerek hem tüm insanlığın enerji sorununa kritik bir çözüm alternatifi geliştirmiş hem de Teşkilatımızın bölgesel ve küresel manada edindiği yerini vazgeçilmez bir aktör olarak sağlamlaştıracağız.”

TÜRK DEVLETLERİNİN BİRBİRLERİYLE EKONOMİK BAĞLARINI GELİŞTİRMESİ ŞART

Tabii biliyorsunuz, maalesef hala ülkelerimiz arasındaki ikili ticaret hacmimiz gerçek potansiyelimizin çok altında. Ülkelerimizin dünyayla yaptıkları dış ticaret yaklaşık 700 milyar dolar. Ancak bunun sadece 20 milyar doları kendi aramızdaki ticaretimizi oluşturuyor. Bu da yaklaşık yüzde 3 gibi küçük bir orana tekabül ediyor. Bu rakamları geliştirmemiz artık şart.

Bu minvalde kardeşlerimizle iş birliği ve karşılıklı danışık içerisinde e-ticaret ve yatırımlar ve hizmetler sahasında Serbest Ticaret Anlaşması taslaklarını hazırlamaktayız. Ayrıca aramızdaki ekonomik bağları güçlendirecek ve en önemlisi işlerimizi hızlandıracak Ticareti Kolaylaştırma Stratejimiz de hazır.

Bugüne kadar hem orta ve küçük ölçekli firmalarımız hem de yatırım ve altyapı için fon arayan ülkelerimiz farklı yerlerde çözümler aramaktaydı. Ancak biz artık buna bir dur diyeceğiz. Kardeşe kardeş eli uzatan bir yapıyı inşa ediyor, inşallah Türk Yatırım Fonunu kuruyoruz. Bundan sonra projelerimiz de finansmanımız da dayanışma ile değer kazanacak. Dolayısıyla Türk Yatırım Fonu’nun ihdasıyla lojistik alanın desteklenmesini öngörmekteyiz.

Hazır olan “Türk Devletleri Teşkilatı Üye Devletleri Hükümetleri Arasında Basitleştirilmiş Gümrük Koridoru Kurulmasına İlişkin Protokol”ünün kardeş halklarımızın uzun yıllardır beklediği gümrük sorunlarının çözümüne büyük katkısı olacağına yürekten inanıyorum.(devam edecek)

[UHA Haber Ajansı, 04 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.