enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AKPM’den İstanbul Sözleşmesi adımı

AKPM’den İstanbul Sözleşmesi adımı
22 Nisan 2021
412
A+
A-

UHA HABER / Ankara’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi görüş için Venedik Komisyonu’na başvurmaya hazırlanıyor. 

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı Avrupa sözleşmelerinin onay ve feshedilme sürecini tartışmaya açtı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) konu hakkında Venedik Komisyonu’na başvurmaya hazırlanıyor.

AKPM, bugün Strasbourg’da düzenleyeceği “Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi” başlıklı genel kurul oturumu için hazırladığı taslak raporda, Ankara’nın  kısaca “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden çekilme kararına geniş yer ayırdı. Taslak rapor ve beraberindeki karar tasarısında, antlaşmaların feshedilmesinin ulusal egemenlik alanına girdiği belirtilmekle birlikte, Ankara’nın hamlesinin “demokratik süreçler açısından kaygı ve soru işaretleri oluşturduğu” kaydedildi.

Avrupa Konseyi’nde bir ilk

Avrupa Konseyi tarihinde bir ilk olan bu yeni gelişmenin “demokratik toplumlarda uluslararası antlaşmaların feshedilmesini düzenleyen normlarla ilgili düşünsel bir çalışma gerektirdiğini” belirten AKPM, bu amaçla Venedik Komisyonu’na başvurmaya hazırlanıyor. Bugün oylanacak karar tasarısında Avrupa Konseyi’nin anayasal konularla ilgili uzman organı konumundaki Venedik Komisyonu’ndan “Avrupa Konseyi sözleşmelerinin onaylanma ve feshedilmelerini düzenleyecek koşullar hakkında karşılaştırmalı bir çalışma ve yönlendirici ilkeler hazırlaması” isteniyor. AKPM’nin başvurusu Venedik Komisyonu’nun konu hakkında ilk defa hukuksal planda referans olacak bir çalışma hazırlayacak olması bakımından önem taşıyor.

İnsan hakkı temelli ve parlamentoda oy birliğiyle kabul edilmiş bir sözleşmenin feshedilmesinin Türkiye için “gerileme” olarak değerlendirildiği taslak metinde, bu kararın  “Avrupa Konseyi bünyesinde çok taraflı işbirliğini zayıflattığı” görüşü de dile getirildi.

AKPM’ye göre, kadına yönelik şiddetle mücadeleyle ilgili yasal mevzuat yeterli olsa dahi İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen Türkiye, bundan böyle bu alanda uluslararası işbirliğinden faydalanmayacak. Sözleşmeye taraf ülkeler arasında uluslararası işbirliğinden yararlanamayacak olan Türkiye, sözleşmede tanımlanan suçlara ilişkin konularda cezai işbirliği talebinde bulunamayacak.

Frankreich Gebäude des Europarates in Straßburg

Parlamenter dokunulmazlığı

AKPM’nin taslak raporunda dikkat çekilen bir diğer konu ise parlamenter dokunulmazlığı. Özellikle HDP’li milletvekilleri ve belediye başkanlarının durumuna değinilen karar tasarısında, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının birinci derece mahkeme kararlarının üstünde olduğu hatırlatılıyor. Enis Berberoğlu’nun AYM kararları sayesinde parlamentoya geri dönmesi “sevindirici” olarak not edilirken, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki mahkumiyet kararı “dehşet verici” olarak değerlendiriliyor.

Türkiye’de muhalefet partilerine mensup parlamenterlerin “yazılı veya sözlü ifadeleri nedeniyle dokunulmazlıklarının kaldırılacağı tehdidi altında yaşadığı” kaygısının dile getirildiği taslak metinde, bu duruma son verilmesi için terörle mücadeleyle ilgili yasal mevzuatta AİHM kararları temelinde değişiklik yapılması ve “Türk yargı sistemindeki bağımsızlık ve tarafsızlık sorunuyla başa çıkılması” isteniyor.

Siyasi partilerin demokratik rejimlerdeki hayati rolüne işaret edilen taslak metinde, AKPM’nin AKP’nin kapatılmasına karşı 2008’de aldığı karar hatırlatılıyor, AYM’nin parti kapatma davalarında AİHM içtihadı ışığında karar vermesi temennisi ifade ediliyor.

Türkiye’de siyasi partiler ve seçim kanunlarında yapılacak olası reformlarda Venedik Komisyonu önerilerinin dikkate alınması çağrısında bulunan AKPM, seçim barajının yüzde 10’un altına düşürülmesi ve seçim süreçlerinin ifade ve medya özgürlüğü ortamında gerçekleşmesinin güvence altına alınmasını istiyor. Ankara’yı siyasi partilerin ve seçim kampanyalarının finansmanını saydamlaştırılmaya; parlamenter, hakim ve savcıların yolsuzluğa karışmasıyla mücadele etmeye; Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun oluşumunda revizyona giderek yargı bağımsızlığını güvence altına almaya teşvik ediyor.

Kavala ve Demirtaş

Taslak metinde Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülüklerinden biri olan AİHM kararlarını yerine getirme zorunluluğuna da değiniliyor. AİHM hükümleri ve bu hükümlerin uygulanışının denetleyicisi olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararları gereği Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın “derhal serbest bırakılmaları” talep ediliyor.

Ankara’dan, “kendisini özgürce ve güvenlik içinde ifade etmek isteyen dinamik ve demokrasiye bağlı sivil toplum ve siyaset dünyasının demokratik özlemlerine yanıt vermesini” isteyen AKPM, bu kapsamda Avrupa Konseyi’nin uzmanlığından yararlanılmasını da öneriyor.

Rapor ve taslak karar metni bugün öğle saatlerinde Strasbourg’daki genel kurul oturumunda tartışılıp oylanacak.

Haber: Kayhan Karaca / DW 

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 22 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.