enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:07 UHA / İnternational News Agency’ndan hafta içi gündemin öne çıkan haberleri
09:04 e-Birliktelik kampanyasıyla 12 bin işletmeye 21 milyon destek
08:39 SPD Başkanı Yıldız: Ankara’da su krizi riski yok
08:32 Doç. Dr. Zeki KARATAŞ: Uzun Dönemli Bakım Hizmetlerinin Finansman Modelleri
00:59 İkili ilişkilerin kapsamını aşan çok katmanlı ziyaretler
00:39 Suriye’de Yeni Dengeler ve Kandil’in Yanlış Hesabı
00:37 Yıkımın Ardından Hatay’da Hem Depremzede Hem Şehir Plancısı Olmak
00:21 KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda Yunanca Sayfa: İletişim mi, Siyasi Tercih mi?
00:15 Minnesota’da Kriz Büyüyor
00:11 “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’teki deprem bölgesinde 200 bin kişi sahada görev yaptı
00:07 Bel ağrısı nüfusun yüzde 75-85’inin yaşamlarının herhangi bir dönemini etkiliyor
00:06 Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’ye geliyor
06:45 Bakan Bolat: “Bölgede ekonomik hayata dönüş yeniden güç kazandı”
06:40 SGK prim borcu tecil ve taksitlendirme işlemlerinde peşinat şartı kaldırıldı
06:20 (BDDK), kredi kartı limitlerinde eğitim ve sağlık harcamalarını istisna kapsamında tuttu
00:55 AVRUPA HABERLERİ / Brüksel, sosyal medya kısıtlamasında AB ülkelerini yetki aşımına karşı uyardı
00:52 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
00:51 “CHP’li belediyeler, ellerindeki suyu millete ulaştıramıyor”
00:26 Bakan Bolat, “Deprem bölgesinde e-ticaret alanında nitelikli insan kaynağı oluşturulacak”
00:20 Zelenskiy: Şubat 2022’den bu yana 55.000 Ukraynalı asker öldü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AİHM’den Aşı Karşıtlarını Üzecek Karar

AİHM’den Aşı Karşıtlarını Üzecek Karar
26 Ağustos 2021
308
A+
A-

UHA HABER / Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM), dünyanın pek çok bölgesinde protesto eylemleri düzenleyen aşı karşıtlarına kötü haber geldi. Avrupa’nın en yüksek yargı organı AİHM, Fransız hükümetinin “zorunlu aşı kararını” mahkemeye taşıyan 672 ambulans çalışanı ve itfaiye erinin başvurusunu reddetti.

Fransız hükümetinin, Temmuz ayında yürürlüğe koyduğu aşı sertifikası uygulamasıyla sağlık personeline aşı olma zorunluğu getiren kararı, ülkede her Cumartesi günü yüzbinlerce kişi tarafından protesto ediliyor. Fransa’da görev yapan 253 bin ambulans ve itfaiye çalışanına da aşı olma zorunluluğu gelmesi üzerine, 672 ambulans görevlisi, bazı meslek gruplarına aşı olmayı zorunlu hale getiren yasayı, 19 Ağustos’ta AİHM’e götürdü.

Sağlık çalışanları, hükümetin aşıyı zorunlu hale getirerek, AİHS’in “yaşama hakkını” düzenleyen 2’inci maddesine ve “özel hayata ve aile hayatına saygıyı” düzenleyen 8’inci maddesine aykırı davrandığını iddia etti; mahkemeden yasanın, “aşı olmadan mesleklerini yapamayacaklarını ve ücretlerinin kesilmesini” düzenleyen maddelerini askıya almasını istedi.

Yüksek Mahkeme, ambulans çalışanlarının başvurularını reddettiğini açıkladı. AİHM kararında, “Mahkeme, ambulans çalışanlarının ‘gerçek ve onarılamaz bir zarar riski ile karşı karşıya kalındığında uygulanan acil prosedürü belirleyen’ tüzüğün 39. maddesinin kapsamı dışında olduğu kanaatine varmıştır” denildi.

“Demokratik bir toplumda gerekli”

Fransız ambulans ve itfaiye çalışanları SUD-SDIS Sendikası, geçtiğimiz Pazartesi günü, süresiz bir genel grev çağrısı yaptı. SUD-SDIS Genel Sekreteri Remy Chabbouh, “Amaç kesinlikle grevci veya protestocu sayısını artırmak değil, aşı olmak istemeyen ve çözüm bekleyen çalışanlarımızı korumaktır” dedi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada da, “sendika üyelerinin aşıya değil, bunun zorunlu hale getirilmesine karşı çıktıklarını, üyelerinin büyük çoğunluğunun zaten aşı olduğunu” açıklamıştı.

AİHM uzmanı avukat Nicolas Hervieu, Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Bu karar COVİD-19’a karşı aşı olma zorunluluğuna ilişkin ilk Avrupa kararıdır” dedi.

Ancak AİHM daha önce, 8 Nisan’da, çocuklarına “çocukluk çağı aşılarını” yaptırmak istemeyen Çek bir ailenin başvurusunu görüşerek reddetmişti.

Mahkeme her iki kararda da, “tartışmanın esasına ilişkin bir karar alınmadığını” vurguladı.AİHM, “bu tür yükümlülüklerin, demokratik toplumlarda gerekli olabileceğini” belirtti.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 26 Ağustos 2021] 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.