enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
00:13 Ankete 9 AB ülkesinden toplam 9 bin 500’den fazla kişi katıldı…
00:11 Deutsche Bank’tan kapsamlı Türkiye analizi: Dolar, büyüme ve faiz tahmini
00:02 Ayvalık merkezli Türk zeytinyağı firması Nova Vera, uluslararası arenada dünya birincisi oldu…
11:42 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:10 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:44 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
06:15 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
04:25 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:59 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:52 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:52 Elektrikli Araç,TOGG
00:45 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:44 Beş soruda Barzani’nin Cizre’ye ziyaret krizi…
00:44 Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı…
00:43 Almanya’nın İsrail yapımı yeni savunma kalkanı: Arrow 3…
00:31 Fatma Deniz: Alman üniversitesine Türk rektör…
00:30 Kıbrıs konusunda Türk tarafına baskı mı var?
00:29 İspanya ve Hollanda, ‘İsrail’ nedeniyle Eurovision’dan çekildi…
00:25 TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19. toplantının açılışında yaptığı konuştu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Afganistan’da Bir Milyon Çocuk Ölebilir”

“Afganistan’da Bir Milyon Çocuk Ölebilir”
10 Ekim 2021
599
A+
A-

UHA HABER / Yıllarca süren çatışmaların sonrasında Ağustos ayında yönetimin Taleban’a geçtiği Afganistan’da şiddetlenen ekonomik krizle birlikte yaklaşık 14 milyon kişi suya, gıdaya, temel sağlık malzemelerine erişemiyor. Ülkede çocukların genel durumuyla ilgili endişeler tırmanıyor.

Mustafa Kemal AtatürkAfganistan’da 5 yaşın altındaki çocukların yarısının akut yetersiz beslenme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği, yıl sonuna kadar bu yaş grubundaki yaklaşık 3,2 milyon çocuğun akut yetersiz beslenmeden doğacak çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalabileceği, gerekli önlem ve tedavileri sağlanmaması halinde bu çocukların en az bir milyonunun ölebileceğini belirtiliyor.

“Mevcut ekonomik krizin yükü aileler ve çocukların üzerine bindi”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Afganistan Temsilcisi Herve Ludovic De Lys ve Dünya Gıda Programı (WFP) Afganistan Temsilcisi Mary Ellen McGroarty, Herat, Kabil’e yaptıkları iki günlük ziyaretin ardından ülkedeki son durum hakkında bilgi verdi.

İki yetkili, ülke çapında kötü beslenme, yetersiz beslenme, güvenli gıdaya ulaşım sorunlarının giderek arttığını, suya, gıdaya ve temel sağlık hizmetlerine erişimi olmayan Afgan çocuklar ve ailelerinin üzerine yıllardır süren çatışmaların ve mevcut ekonomik krizin yükününün bindiğini belirttiler.

UNICEF ve WFP yetkilileri De Lys ve McGroarty, ülkede 18 aylık kızını emziremeyen bir anneyle konuştuklarını, akut yetersiz beslenme nedeniyle Herat hastanesinde tedavi edilen kızı için, “Evde yemeğimiz yok. Yiyecek almak için her şeyimizi satıyoruz. Hiçbir şey yemiyorum. Zayıfım ve çocuğuma süt veremiyorum” dediğinin altını çizdiler.

UNICEF Temsilcisi De Lys, “Daha fazla aile sofraya yemek koymakta zorlandıkça, annelerin ve çocuklarının beslenme sağlığı her geçen gün daha da kötüleşiyor. Çocukları giderek hastalanıyor aileler onlara ihtiyaç duydukları tedaviyi sağlayamıyor. Hızla yayılan kızamık salgını ve akut sulu ishal hastalıkları çocukların durumunu daha da zorlaştırıyor” diye konuştu.

“Uluslararası toplum haftalar önce taahhüt ettikleri fonları sağlamalı”

Dünya Gıda Programı’na (WFP) göre, Afganistan’daki hanelerin yüzde 95’i yeterince yiyeceğe ulaşamıyor. Yetişkinler, çocuklarının besleyebilmek için daha az yiyor, öğünleri atlamak zorunda kalıyor. Dünya Gıda Programı Temsilcisi McGroarty, “Şimdi müdahale etmezsek ülkedeki yetersiz beslenme sorunu daha da ağırlaşacak. Uluslararası toplum haftalar önce taahhüt ettikleri fonları sağlamalı” dedi.

Birleşmiş Milletler kuruluşları UNICEF ve WFP aracılığıyla Afganistan’da hizmet veren 168 mobil sağlık ve beslenme ekibine ek olarak yüz mobil aracın daha ülkeye gönderileceği belirtildi.

Dünya Gıda Programı, 2021 yılının başından günümüze yaklaşık 400 bin hamile ve emziren kadın ile 5 yaş altında olan 790 bin çocuğa yetersiz beslenme, yetersiz beslenmenin önlenmesi ve tedavisi için toplamda 8,7 milyon kişiye gıda yardımı sağladığı, bu yardımların sadece geçtiğimiz Eylül ayında 4 milyona yakın kişiye ulaştırıldığı belirtildi.

UNICEF destekli hizmetler aracılığıyla şiddetli akut beslenme bozukluğu olan 210 binden fazla çocuğa tedavi sağlandığı, son sekiz hafta içinde 42 binden fazla çocuk için gıda, 5 bin 200 çocuk için süt ulaştırıldığı kaydedildi.

HABER : Can KAMİLOĞLU & New York

[UHA Haber Ajansı, 10 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.