enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
00:49 İsrail ve Yunanistan bu gelişmeyi, sadece güvenlik değil, nüfuz mücadelesi açısından da kritik bir eşik olarak okuyor…
00:41 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
00:41 İslamofobi mi Yoksa İslam Düşmanlığı mı?
00:41 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
00:33 Rusya’da bilime ve akla yatırım
00:28 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
00:20 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
00:17 WWF’ten plastik kirliliğine karşı güçlü ve hukuken bağlayıcı bir küresel anlaşma çağrısı
00:15 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
07:16 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:41 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
06:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
00:38 Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu başladı
00:26 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi yapılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afgan hükümeti ile ‘güçlenen’ Taliban Doha’da müzakere masasına oturuyor

Afgan hükümeti ile ‘güçlenen’ Taliban Doha’da müzakere masasına oturuyor
18 Temmuz 2021
331
A+
A-

UHA HABER / Afganistan hükümet yetkilileri ile ülkenin önemli bir kısmının kontrolünü ele geçiren Taliban temsilcileri, Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geldi.

(TÜHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberine göre, Taraflar, aylardır müzakereleri yeniden başlatmak için Doha’da görüşmeler yapıyor; ancak bu buluşma, ABD ve diğer NATO ülkelerinin Afganistan’dan askerlerini çektiği bir süreçte Taliban’ın ülke çapında başlattığı bir dizi saldırının ardından gerçekleşiyor.

Taliban’ın şu ana kadar ülkedeki 407 ilçenin 160’tan fazlasını kontrol altında tuttuğu söyleniyor.

Heyette eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de var

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah liderliğindeki üst düzey heyet içerisinde eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Barış İşleri Devlet Bakanı Sayed Saadat Nadıri, eski cumhurbaşkanı yardımcısı Kerim Halili, Cümbüş Partisi Başkanı Batur Dostum ve eski Belh Valisi Ata Muhammed Nur bulunuyor.

Doha öncesi Kabil Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Abdullah, kendisiyle beraber heyetin tam yetkiye sahip olduğunu söyledi.

Öte yandan haziran ayının son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçiren Taliban’ın cephedeki kazanımları da arttı. Taliban kaynakları, ülkenin yüzde 85’ini kontrol ettiklerini savunuyor.

Taliban temmuz ayı başında iki önemli sınır kapısını ele geçirdi

Silahlı güçler, 8 Temmuz’da ülkenin İran sınırındaki İslam Kale ve 14 Temmuz’da da Pakistan sınırındaki Spin Boldak Sınır kapılarını ele geçirdi.

Uzmanlar, söz konusu saldırıların hızı ve ölçeği konusunda şaşkınlık yaşayan hükümetin, isyancıların şartları üzerinde müzakere etmek zorunda kalabileceği görüşünde.

Hükümet, geçtiğimiz günlerde Taliban’ın 7 bin mahkumun serbest kalması şartıyla 3 aylık ateşkes teklif ettiğini duyurmuştu. Taliban’ın istekleri arasında ayrıca liderlerinin isimlerinin Birleşmiş Milletler kara listesinden çıkarılması da var.

Barış süreci

ABD’nin Taliban’la 29 Şubat 2020’de barış anlaşması imzalayarak ülkedeki tüm yabancı güçlerin çıkması için verdiği söz, ülke için dönüm noktası oldu.

ABD ile Taliban arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ardından 12 Eylül 2020’de Afganlar arası müzakereler Katar’ın başkenti Doha’da başlamıştı. Gözle görülür bir sonuç elde edilmeden Şubat 2021’de müzakereler kaderine terk edilmişti.

Böylece Taliban ile Afganistan İslam Cumhuriyeti tarafları arasında yürütülen geçiş süreci müzakereleri başarısızlıkla sonuçlandı.

Sürecin çökmesiyle de Taliban’ın ülke genelindeki baskısı yoğunlaştı. Doha Anlaşması’yla yabancı güçlere saldırmama güvencesi veren Taliban, Afgan güvenlik güçlerine karşı şiddetli eylemlere girişti.

Ek kaynaklar • AFP, AP, AA

[UHA Haber Ajansı, 18 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.