enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afgan hükümeti ile ‘güçlenen’ Taliban Doha’da müzakere masasına oturuyor

Afgan hükümeti ile ‘güçlenen’ Taliban Doha’da müzakere masasına oturuyor
18 Temmuz 2021
334
A+
A-

UHA HABER / Afganistan hükümet yetkilileri ile ülkenin önemli bir kısmının kontrolünü ele geçiren Taliban temsilcileri, Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geldi.

(TÜHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberine göre, Taraflar, aylardır müzakereleri yeniden başlatmak için Doha’da görüşmeler yapıyor; ancak bu buluşma, ABD ve diğer NATO ülkelerinin Afganistan’dan askerlerini çektiği bir süreçte Taliban’ın ülke çapında başlattığı bir dizi saldırının ardından gerçekleşiyor.

Taliban’ın şu ana kadar ülkedeki 407 ilçenin 160’tan fazlasını kontrol altında tuttuğu söyleniyor.

Heyette eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de var

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah liderliğindeki üst düzey heyet içerisinde eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Barış İşleri Devlet Bakanı Sayed Saadat Nadıri, eski cumhurbaşkanı yardımcısı Kerim Halili, Cümbüş Partisi Başkanı Batur Dostum ve eski Belh Valisi Ata Muhammed Nur bulunuyor.

Doha öncesi Kabil Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Abdullah, kendisiyle beraber heyetin tam yetkiye sahip olduğunu söyledi.

Öte yandan haziran ayının son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçiren Taliban’ın cephedeki kazanımları da arttı. Taliban kaynakları, ülkenin yüzde 85’ini kontrol ettiklerini savunuyor.

Taliban temmuz ayı başında iki önemli sınır kapısını ele geçirdi

Silahlı güçler, 8 Temmuz’da ülkenin İran sınırındaki İslam Kale ve 14 Temmuz’da da Pakistan sınırındaki Spin Boldak Sınır kapılarını ele geçirdi.

Uzmanlar, söz konusu saldırıların hızı ve ölçeği konusunda şaşkınlık yaşayan hükümetin, isyancıların şartları üzerinde müzakere etmek zorunda kalabileceği görüşünde.

Hükümet, geçtiğimiz günlerde Taliban’ın 7 bin mahkumun serbest kalması şartıyla 3 aylık ateşkes teklif ettiğini duyurmuştu. Taliban’ın istekleri arasında ayrıca liderlerinin isimlerinin Birleşmiş Milletler kara listesinden çıkarılması da var.

Barış süreci

ABD’nin Taliban’la 29 Şubat 2020’de barış anlaşması imzalayarak ülkedeki tüm yabancı güçlerin çıkması için verdiği söz, ülke için dönüm noktası oldu.

ABD ile Taliban arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ardından 12 Eylül 2020’de Afganlar arası müzakereler Katar’ın başkenti Doha’da başlamıştı. Gözle görülür bir sonuç elde edilmeden Şubat 2021’de müzakereler kaderine terk edilmişti.

Böylece Taliban ile Afganistan İslam Cumhuriyeti tarafları arasında yürütülen geçiş süreci müzakereleri başarısızlıkla sonuçlandı.

Sürecin çökmesiyle de Taliban’ın ülke genelindeki baskısı yoğunlaştı. Doha Anlaşması’yla yabancı güçlere saldırmama güvencesi veren Taliban, Afgan güvenlik güçlerine karşı şiddetli eylemlere girişti.

Ek kaynaklar • AFP, AP, AA

[UHA Haber Ajansı, 18 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.