enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’de yaşı küçüklerin porno sitelerine erişimi nasıl engellenecek? Teknolojik olarak mümkün mü?

AB’de yaşı küçüklerin porno sitelerine erişimi nasıl engellenecek? Teknolojik olarak mümkün mü?
5 Ocak 2022
655
A+
A-

BELÇİKA-UHA HABER / Avrupa Birliği, üye ülkelerde yaşı küçüklerin porno sitelere erişiminin engellenmesi için yaptığı çağrıları yinelerken, teknoloji şirketleri internette yaş tespitiyle ilgili uygulamalar için harekete geçti.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) araştırmasına göre, bu alanda uzman teknoloji şirketleri, 5 ila 7 yıl içinde 4 milyar euro gelir edebilecekleri pazardan pay alabilmek için yakında kıyasıya rekabete girecek.

AB’nin, internet porno sitelerini, yaş tespiti yapmamaları halinde kapatma tehdidinde bulunması üzerine son dönemde bu alanda çalışan teknoloji şirketleri internette nasıl bir uygulama geliştirileceği ve bundan nasıl ekonomik yarar sağlayabilecekleri konusunda hazırlıklara başladı.

Fransa ve Almanya yaşı küçüklerin porno sitelerine erişimine savaş açtı

Fransa’da son olarak Görsel ve İşitsel Yayınlar Üst Kurulu (CSA), en fazla ziyaret edilen 5 porno internet sitesini, küçüklerin erişimine engellemek için bir çare bulamaması halinde iki hafta içinde kapatacağı uyarısında bulundu.

Almanya ise “YouPorn” ve “Pornhub” porno sitelerini yaş tespitiyle ilgili uygulamayı oluşturmamaları halinde kapatacağı tehdidinde bulundu.

Yaş tespitiyle ilgili uygulamayı yasal olarak zorunlu kılmak için harekete geçen İngiltere ise daha sonra “özel yaşama saygı ilkesi” ve uygulamanın “kötüye kullanıma açık olduğu” eleştirilerinden sonra bundan vazgeçti.

Yaş tespiti nasıl olacak?

Yaş Tanımlama Uygulayıcıları Birliği (AVPA) Direktörü Iain Corby, İngiliz parlamenterlerin porno sitelerinde yaş tespitiyle ilgili zorunluluk getirmek için yasa çıkartmak istediklerini ancak bunun 2025 yılından önce olamayacağını bildirdi.

Bu konuda yatırım yapmak isteyen teknoloji şirketlerinin en büyük umudu AB’nin bir yasal düzenlemeyle bunu zorunlu kılması ve 2018 yılındaki direktifi güncellemesi.

Fransa’da kişisel verilerin korumasıyla ilgili çalışmalar yapan CNIL, insanlardın kimliğiyle ilgili tam verileri almadan yaşla ilgili tespit yapılması konusunda “mucize bir çözüm üretilemeyeceği” görüşünde.

İnsanların kendi kişisel verilerini, yaş tespiti için paylaşması ve daha sonra bunların başkalarının eline geçme endişesi bu konudaki en önemli sorun olarak görülüyor.

Fotoğraftan yaş tespiti yapan uygulamalar var

Yetişkinlere yönelik içerikler konusunda mobil uygulama aracığıyla ve “Yoti” teknoloji kullanımıyla çalışmalar yapan The Poken Company şirketinin kurucu Nils Lataillade, konu ile ilgili mutlaka bir yasa çıkartılması gerektiğine inananlardan.

Bu şirket, Yoti teknolojisiyle bugüne kadar fotoğrafa bakarak 500 milyon kullanıcının yaşı konusunda doğrulama yaptığı iddiasında.

Şirket bu verileri ileride kullanılmak ve başka sitelerin de kullanımına sunmak üzere arşivinde saklıyor. Buna gerekçe olarak kullanıcın, her seferinde yaşla ilgili tanımlama yapmak zorunda bırakılmaması gösteriliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’ndan gelen bir ihale çağrısıyla kurulan “EUConsent” konsorsiyumu ise pazarda bu konuda çalışmak isteyen şirketleri şu ana kadar doğrulama yapılmış verileri değiş tokuş edebilme temelinde birlikte çalışma olanağı öneriyor.

Bu öneriyi destekleyen ve bu tür bir sürecin 2022 yılından hazır olabileceğini düşünen Iain Corby, konuyla ilgili şu görüşleri dile getirdi. “Bu konuda çalışma yapacak şirketler daha sonra yaş tespitiyle ilgili doğrulamayı gerçekleştirdikleri için nasıl kendilerine para ödeneceği konusunda anlaşmak zorunda kalacak. Böylelikle açık ve rekabetçi bir pazar yaratılacak.”

Corby’ye göre, AB içinde 5 ila 7 yıl içinde bu pazarın mali kapasitesi 4 milyar euro civarında olacak.

Ek kaynaklar *AFP

[UHA Haber Ajansı, 05 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.