enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:53 Spor basınının tanınmış isimlerinden gazeteci yazar Faik Çetiner, yaşamını yitirdi.
00:26 Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Avrupa Birliği bugün en stratejik ortak olarak TDT ve Orta Asya’yı almalı”.
22:26 Başkan Büyükakın, Kocaelispor’u tebrik etti; “Muhteşem bir oyun, harika bir galibiyet!”
00:57 Uygun koşullarda yapılması önemli
00:48 Türkiye’de her 100 bin kadından 43’ü meme kanseri tanısı alıyor…
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu Konuşması: Bir Küresel Adalet Manifestosu
00:39 Kazakistan’da Türk Yönetmen Cenk İZGÖREN’in, Uzun Metrajlı filmi “Rayların Ötesinde” dereceye girdi…
00:33 Yorum: Türkiye-Ermenistan Normalleşme Süreci ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi
00:32 Erdoğan, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazze’nin yeniden inşa sürecinde “laf değil icraat zamanı” vurgusuyla İslam dünyasına çağrıda bulundu…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’u BM Merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz
00:25 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den “YILDIRIM-2025 Seferberlik Tatbikatına” büyük bir destek…
00:22 Televizyon kanalı TELE1’in sahibi olan ABC Radyo Televizyon ve Dijital Yayıncılık AŞ TMSF’ye devredildi…
00:21 (UİB) Koordinatör Başkanı Çelik, “Otomotiv endüstrisinde tarihinde en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı”
00:21 CHP’nin kurultay davasında ret kararı çıktı
00:15 Rus petrolüne yaptırımlar barışın anahtarı olur mu?
00:14 Ukrayna-Rusya Savaşı Tekrar Masada
00:09 500 bin sosyal konut projesinin detayları belli oldu
00:06 RTÜK Başkanlığı’na Mehmet Daniş seçildi
12:24 İsrail güne bu haberle uyandı: Trump Netanyahu’yu s******
09:33 Web Panel | Türkiye’nin Körfez Vizyonu: Yeni Dönemde Diplomasi, Ekonomi ve Güvenlik
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD ve Taleban’dan “Samimi ve Profesyonel” Görüşme

ABD ve Taleban’dan “Samimi ve Profesyonel” Görüşme
12 Ekim 2021
507
A+
A-

UHA HABER / ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Taleban ve ABD heyetleri ilk kez biraraya geldi. İki taraftan gelen açıklamalarda, Katar’ın başkenti Doha’daki görüşmeler “olumlu, samimi ve profesyonel” olarak nitelendi.

Mustafa Kemal Atatürk  Taleban Sözcüsü Süheyl Şahin, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “İlgili tüm konularda detaylı görüşmeler yapıldı. Diplomatik ilişkileri geliştirmek için çaba sarfedilecek” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da görüşmelerle ilgili açıklamasında, temasların samimi ve profesyonel bir havada geçtiğini söyledi, ancak ABD’nin Taleban’ı sözleriyle değil yapacağı eylemleriyle değerlendireceği ifadesini yineledi.

Taleban Sözcüsü Süheyl Şahin
Taleban Sözcüsü Süheyl Şahin

Görüşmelere ilişkin yapılan açıklamada, ABD heyeti ve Taleban’ın temaslar çerçevesinde güvenlik, terörizm, ABD ve diğer ülke vatandaşlarıyla Afganistan’dan çıkarılacak Afgan vatandaşları için güvenli bir tahliye koridoru oluşturulması, insan hakları, kız çocukları ve kadınların Afgan toplumu içerisindeki konumuna ilişkin konuların ele alındığı ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, ABD’nin Afgan halkına doğrudan insani yardımlar ulaştırması konusunun da toplantıda gündeme geldiğini söyledi.

Taleban Sözcüsü Şahin de ABD’nin Afganistan halkına doğrudan insani yardım ulaştıracağı ve diğer yardım kuruluşlarına da desteklerde bulunacağını söyledi.

Şahin, Taleban yönetiminin ABD’nin insani yardım girişimlerinden memnuniyet duyduğunu ve yardımların ilgili kurumlar aracılığıyla şeffaf bir biçimde halka ulaştırılacağını söyledi. Şahin ayrıca, Taleban heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakanı görevindeki Emir Han Muttaki’nin, insani yardımların siyasi konularla ilişkilendirilmemesi gerektiğini söylediğine de dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler, Afganistan’da 1 milyon civarında çocuğun açlık sınırında olduğunu, 18 milyondan fazla kişinin de acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Yetkililer, yaklaşan kış aylarıyla birlikte insani krizin daha da derinleşmesi uyarısında bulunuyor.

Toplantının en önemli gündem maddesi olan ABD ve yabancı ülke vatandaşlarıyla, ABD’nin Afganistan’dan tahliye etmek istediği Afgan vatandaşları için güvenli bir koridor sağlanması konusunda da Taleban, ABD’ye güvence verdi. Taleban Sözcüsü Şahin, bu konuda gerekli görülmesi halinde heyetlerin başka toplantılar yapmak üzere de biraraya geleceklerini belirtti.

ABD tarafı, Doha’da yapılan bu toplantının ABD’nin resmi olarak Taleban yönetimini tanıması anlamına gelmediğini de açıkladı. Toplantıya ABD tarafından ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi, Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat kurumlarından yetkililer katıldı.

Taleban heyeti, toplantıda ABD’den Afganistan’ın dondurulan varlıklarının da serbest bırakılmasını istedi. Washington, Taleban’ın Kabil’e girmesinin ardından Afganistan’ın yaklaşık 10 milyar dolarlık varlıklarını dondurmuş, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) da Afganistan’a sağlanan mali destekleri kesmişti.

Toplantı sonrası açıklama yapan Taleban’ın Dışişleri Bakanı olarak atadığı Muttaki, ABD heyetine Afganistan’ın istikrarsız olmasından kimsenin fayda sağlamayacağı, bu nedenle ekonomik olarak da yönetimi zayıflatmaya çalışmanın ülkedeki sorunları daha da kötüleştireceği uyarısında bulunduğunu anlattığını söyledi.

Taleban heyeti, IŞİD’in Afganistan’da faaliyet gösteren kolu Horasan’a karşı ABD’yle birlikte mücadele etme ihtimaliniyse reddetti ve kendilerinin bu tehditle başa çıkabilecek güç ve kapasitede olduklarını söyledi.

Ayaz Gul (@AyazGul64) | Twitter

HABER : Ayaz GÜL & Doha

[UHA Haber Ajansı, 12 Ekim 2021]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.