enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:20 “Bu Dünyadan Bir Akıncı Geçti”
01:01 Ekrem İmamoğlu ile Hüseyin Gün, Necati Özkan ve Merdan Yanardağ hakkında “Siyasal casusluk” iddianamesi kabul edildi
00:18 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Barış Kurulu’nun ilk toplantısı için Vaşington’da
00:08 İşsizlik 12 çeyrektir tek hanede
00:08 KOTO ve KOSAD’dan ‘Kredi Süreçlerinde Sigorta Dayatmalarına Karşı’ ortak duruş
00:07 ASKİ’ye “içme suyu havzasında kirlilik” cezası ve suç duyurusu
00:06 Yaşam Memnuniyeti Anketi’ne göre, Türkiye’de yaşayanların yüzde 53,3 mutlu olduğunu beyan etti…
00:06 Hollanda Fahri Konsolosumuz Titus Kramer, bir yasa konusunda hükümeti uyardı…
00:06 Erdoğan’ın Etiyopya Ziyareti ve Bölgesel Etkisi
00:05 İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TBMM’de düzenlenen “Valiler Buluşması Programı”na katıldı…
00:04 Yağışlar ve belirsizlik arttı. İklim Riskleri azalmadı
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Enflasyon düşmeye devam edecek”
00:02 Kayserispor Rusya’da gündem
00:01 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan “Ramazan ayı özümüze dönüşün vaktidir”
00:59 AB-Hindistan Ticari Anlaşması ve Türkiye’nin Gümrük Birliği Çıkmazı
00:44 Avrupa Haberleri: İtalya, Trump’ın ‘Barış Kurulu’ toplantısına gözlemci olarak katılacak
00:41 Türkiye’de mutlu olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 53,3’e yükseldi.
00:41 8 ülkeden katil, soykırımcı, soyu ispatlanmamış İsrail’e sert tepki: Uluslararası hukuka aykırı
00:40 Cevdet Yılmaz, Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmeler, ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini olumlu etkilendirdi…
00:38 Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi; Kocaeli’nin tarihine ışık tutacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Taliban ile görüşmeler yapacak

ABD Taliban ile görüşmeler yapacak
10 Ekim 2021
833
A+
A-

UHA HABER / ABD, Afganistan’dan çekilmesinin ardından ilk kez Taliban ile görüşeceğini duyururken, bunun Taliban hükümetini tanımak anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

Mustafa Kemal Atatürk(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Deutsche Welle’den aktardığı haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ağustos ayı sonunda Afganistan’dan çekilmesinin ardından ilk kez Taliban ile doğrudan görüşmelerde bulunacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Cuma akşamı yaptığı açıklamada, ABD heyetinin Cumartesi ve Pazar günleri Katar’ın başkenti Doha’da Taliban’ın üst düzey temsilcileri ile görüşeceğini belirtti. Sözcü diğer yandan, bu görüşmenin ABD’nin Afganistan’daki Taliban hükümetini tanıyacağı anlamına gelmediğini vurguladı.

“Taliban’ın izleyeceği tutum ile meşruiyetini hak etmesi gerektiği görüşünde” olduklarını tekrarlayan sözcü, “Taliban’ın kadınlar ve kızlar dahil bütün Afganların haklarına saygı duymasında ve geniş destek alan kapsayıcı bir hükümet kurmasında ısrarcı olacağız” şeklinde konuştu.

Afganistan’ın ciddi bir ekonomik çöküş ve muhtemel bir insani kriz ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Taliban’ın yardıma ihtiyaç duyulan bölgelere sivil toplum örgütlerinin girişine izin vermesi konusunda da ısrarcı olacaklarını söyledi.

ABD tarafından verilen bilgilere göre, görüşmedeki önemli gündem maddelerinden biri de halen Afganistan’da bulunan ABD vatandaşları ile Batılı ülkeler için çalışmış olan Afganların ülkeden ayrılabilmesi olacak.

Pragmatik görüşmeler

ABD’nin ulusal çıkarlarını korumak için Taliban ile “pragmatik” görüşmeler yapılacağına işaret eden Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD’nin veya müttefiklerinin güvenliğini tehdit etmek isteyen teröristlere Afganistan topraklarını kullandırmayacakları yönünde Taliban’ın verdiği taahhüdün de hatırlatılacağını ifade etti.

General Kenneth Frank McKenzie

General Kenneth Frank McKenzie

Afganistan’daki NATO birliklerinin çekilmesinin ardından Taliban Ağustos ayı ortasında ülkede iktidarı ele geçirmişti. ABD birliklerinin çekilmesi ise Ağustos ayı sonunda tamamlanmıştı. Taliban kurduğu geçici hükümetin uluslararası düzeyde tanınması için çaba gösteriyor.

ABD Taliban hükümetini tanımamakla birlikte Afganistan’dan Batılı ülkelerin vatandaşlarının ve bu ülkeler için çalışmış olan Afganların tahliye edilebilmesi için Taliban ile teması sürdürmüştü. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth Frank McKenzie, ABD güçlerinin tahliyeler için Kabil’deki havalimanın kontrolünü sağladığı dönemde Taliban temsilcileri ile bir araya gelmişti. ABD, Taliban’ın ABD vatandaşlarının tahliyesinde şimdiye kadar büyük ölçüde iş birliği yaptığını belirtiyor.

EK Kaynaklar *AFP,dpa

[UHA Haber Ajansı, 10 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.