enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:49 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
09:17 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor !
06:00 Bakanı Bayraktar, “2026’da en az 2 bin megavat kapasiteli YEKA yarışmaları yapmayı hedefliyoruz”
00:57 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
00:57 AB’den İran’a yeni yaptırım sinyali
00:54 Halep krizi tamamen bitti mi? Suriye’yi şimdi ne bekliyor?
00:33 ABD’nin Grönland’ı alması NATO’nun sonu olur
00:31 Hamas: Yeni Filistin komitesi göreve başlayınca Gazze yönetimini feshedeceğiz
00:25 TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu ebedidir
00:23 Bazı erkeklerin daha çekici bulunmasının ardındaki ‘basit’ özellik ortaya çıkarıldı
00:17 Eski Fransa Başbakanı: İran’a dış müdahale durumu daha da kötüleştirir
00:16 Van Büyükşehir Belediyesi soğuk günlerde yiyecek bulmakta zorlanan kuşlar için doğaya yem bıraktı…
00:11 AK Parti Sözcüsü Çelik, “Suriye Kürtleri, Suriye’nin eşit ve ayrılmaz parçasıdır”
00:08 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den 2025’te 4 bin vatandaşa hasta karyolası
00:08 Türk ve müslümanlara saldıran Lale Gül’ü yazdım, Lahey Büyükelçiliğimiz devam etti
00:04 İranlı Gazeteci Azar MAHDAVAN: Trump, İran’a karşı Amerikan ordusunun seçeneklerini değerlendiriyor
17:55 Bakan Fidan, Gazze barış planının ikinci aşamasına ilişkin toplantıya katıldı
06:50 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:55 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:54 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Taliban ile görüşmeler yapacak

ABD Taliban ile görüşmeler yapacak
10 Ekim 2021
830
A+
A-

UHA HABER / ABD, Afganistan’dan çekilmesinin ardından ilk kez Taliban ile görüşeceğini duyururken, bunun Taliban hükümetini tanımak anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

Mustafa Kemal Atatürk(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Deutsche Welle’den aktardığı haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ağustos ayı sonunda Afganistan’dan çekilmesinin ardından ilk kez Taliban ile doğrudan görüşmelerde bulunacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Cuma akşamı yaptığı açıklamada, ABD heyetinin Cumartesi ve Pazar günleri Katar’ın başkenti Doha’da Taliban’ın üst düzey temsilcileri ile görüşeceğini belirtti. Sözcü diğer yandan, bu görüşmenin ABD’nin Afganistan’daki Taliban hükümetini tanıyacağı anlamına gelmediğini vurguladı.

“Taliban’ın izleyeceği tutum ile meşruiyetini hak etmesi gerektiği görüşünde” olduklarını tekrarlayan sözcü, “Taliban’ın kadınlar ve kızlar dahil bütün Afganların haklarına saygı duymasında ve geniş destek alan kapsayıcı bir hükümet kurmasında ısrarcı olacağız” şeklinde konuştu.

Afganistan’ın ciddi bir ekonomik çöküş ve muhtemel bir insani kriz ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Taliban’ın yardıma ihtiyaç duyulan bölgelere sivil toplum örgütlerinin girişine izin vermesi konusunda da ısrarcı olacaklarını söyledi.

ABD tarafından verilen bilgilere göre, görüşmedeki önemli gündem maddelerinden biri de halen Afganistan’da bulunan ABD vatandaşları ile Batılı ülkeler için çalışmış olan Afganların ülkeden ayrılabilmesi olacak.

Pragmatik görüşmeler

ABD’nin ulusal çıkarlarını korumak için Taliban ile “pragmatik” görüşmeler yapılacağına işaret eden Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD’nin veya müttefiklerinin güvenliğini tehdit etmek isteyen teröristlere Afganistan topraklarını kullandırmayacakları yönünde Taliban’ın verdiği taahhüdün de hatırlatılacağını ifade etti.

General Kenneth Frank McKenzie

General Kenneth Frank McKenzie

Afganistan’daki NATO birliklerinin çekilmesinin ardından Taliban Ağustos ayı ortasında ülkede iktidarı ele geçirmişti. ABD birliklerinin çekilmesi ise Ağustos ayı sonunda tamamlanmıştı. Taliban kurduğu geçici hükümetin uluslararası düzeyde tanınması için çaba gösteriyor.

ABD Taliban hükümetini tanımamakla birlikte Afganistan’dan Batılı ülkelerin vatandaşlarının ve bu ülkeler için çalışmış olan Afganların tahliye edilebilmesi için Taliban ile teması sürdürmüştü. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth Frank McKenzie, ABD güçlerinin tahliyeler için Kabil’deki havalimanın kontrolünü sağladığı dönemde Taliban temsilcileri ile bir araya gelmişti. ABD, Taliban’ın ABD vatandaşlarının tahliyesinde şimdiye kadar büyük ölçüde iş birliği yaptığını belirtiyor.

EK Kaynaklar *AFP,dpa

[UHA Haber Ajansı, 10 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.