enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:17 Türkiye ve Umman arasında 17 alanda iş birliği protokolü imzalandı
00:14 Köpekler felaketleri önceden hissediyor mu?
00:10 Bakan Güler: Rusya-Ukrayna arasında İHA ve İDA’lar karşılıklı olarak yoğun şekilde kullanılıyor…
00:06 “Üç Jokerli Konken” Almanya’da beğeni topladı
00:04 Prof. Dr. Mühip Kanko, “İHA ihlalleri, güvenliğimiz açısından alarm verici”
00:03 Kitap: 1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar
00:02 Türkiye, ABD, Katar ve Mısır arasında Gazze toplantısı
11:19 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
08:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:58 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:34 Şirketlerden N’Aber!
00:29 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:27 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:23 Bakan Tunç: Sanal Bahis aile bütünlüğünü tehdit ediyor
00:14 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:11 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
00:09 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Savunma Bakanı Austin Salı Günü Almanya’ya Gidecek

ABD Savunma Bakanı Austin Salı Günü Almanya’ya Gidecek
10 Nisan 2021
531
A+
A-

UHA HABER / ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, önümüzdeki Salı günü Berlin’e bekleniyor. Pazartesi günü İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Benny Gantz ile görüşecek olan Austin, daha sonra Almanya’nın başkentine geçecek.

ABD Savunma Bakanı Austin, Başkan Joe Biden döneminde Berlin’i ziyaret eden ilk ABD’li bakan olacak. Alman Savunma Bakanlığı’nın VOA Türkçe’ye doğruladığı habere göre Austin, Salı günü Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ile Başbakan Angela Merkel’in Dış ve Savunma Politikaları Danışmanı Jan Hecker’in de katılacağı bir toplantıda bir araya gelecek.

Buluşmada Alman ordusunun da destek verdiği Afganistan’daki NATO misyonu “Kararlı Destek”in geleceğinin başlıca konu olması bekleniyor. Ayrıca Almanya’nın savunma harcamaları ve NATO’ya olan mali katkısı gibi konuların da ele alınacağından yola çıkılıyor.

ABD’li bakanın ziyareti, Merkel hükümetinin eski Başkan Donald Trump ile yaşanan anlaşmazlıklar sonrasında yeni ABD yönetimiyle yeniden yakın ilişkiler kurmak için tüm kanallar üzerinden çalıştığı bir zamanda gerçekleşecek. Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, bundan bir süre önce ABD’li meslektaşı Austin’le telefonda konuşmuş ve Almanya’nın askeri alan da dahil olmak üzere ilişkileri eski düzeye çekmeyi arzuladığını bildirmişti.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer

Kramp-Karrenbauer‘in Nisan ortasında yapılması planlanan Washington ziyaretini ABD hükümeti Corona krizi nedeniyle ertelemişti. Alman Savunma Bakanlığı’ndan kaynaklar, Berlin’de yapılacak görüşmelerde Almanya açısından en önemli konunun ABD’nin Afganistan’daki askeri misyonunun geleceğini nasıl planladığı olduğunu belirtiyor. Başkan Joe Biden, göreve geldikten kısa bir süre sonra Trump yönetimi tarafından ilan edilen ABD askerlerinin ülkeden tamamen çekilmesi kararını askıya almış ve Taleban ile barış görüşmelerinde somut bir neticeye ulaşılmasını hedef olarak ilan etmişti.

Almanya ABD askerlerinin Afganistan’da kalmaya devam etmesini istiyor

Afganistan’da en büyük yabancı askeri varlığa sahip ülke ABD, eski Başkan Donald Trump döneminde, NATO içinde istişare etmeden 1 Mayıs 2021’e kadar Afganistan’daki tüm yabancı güçlerin ülkeden ayrılacağı taahhüdünde bulunmuştu. Alman hükümetiyse geçen Şubat ayında, Afganistan’daki Alman askerlerinin görev süresini 31 Ocak 2022’ye kadar uzatma kararı almıştı.

Alman ordusu Afganistan’ın kuzeyinde üstlendiği misyon kapsamında koalisyon güçlerine bin 300 askerle destek veriyor. Bakan Kramp-Karrenbauer, NATO’ya bağlı diğer askerlerin çekilmesi durumunda Alman ordusunun ülkedeki komuta merkezi Mezar-i Şerif’deki kampın korunmasının büyük sorun çıkaracağını belirterek, ABD’nin askeri birimlerinin ülkede kalmasından yana tavır almıştı.

Austin – Kramp-Karrenbauer buluşmasındaki diğer konu, Berlin’in NATO Sözleşmesi’ne göre üye ülkelerin Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMG) yüzde 2’si oranında ödeme yapması beklentisi olacak. Şubat ayında geleneksel Münih Güvenlik Konferansı’nda bir konuşma yapan ABD Başkanı Biden, eski Başkan Trump’ın çizgisini sürdürerek, NATO’nun daha önce aldığı bütçenin yüzde 2’sinin silahlanmaya ayrılması yönündeki kararının Almanya tarafından da hayata geçirilmesi gerektiğini söylemişti. Austin’in de bu konudaki baskıyı arttıracağı bekleniyor. Merkel, yüzde 2 hedefine ancak 2031 yılında ulaşacaklarını açıklamıştı. Berlin’in NATO’nun savunma bütçesine yeterince katkı sağlamadığı yönündeki eleştirilerini sıklıkla dile getiren, ayrıca Almanya’nın Kuzey Akım 2 boru hattı projesinde Rusya ile ortaklığını hedef alan eski Başkan Trump, yaklaşık 12 bin Amerikan askeri personelini Almanya’dan çekeceğini açıklamış, Biden seçildikten sonra ise kararı dondurduğunu duyurmuştu.

ABD’li Savunma Bakanı, Berlin’deki temaslarından sonra Stuttgart’taki ABD Avrupa Kuvvetleri ve Afrika Kuvvetleri Komuta Merkezi‘ni ziyaret edecek. Austin’in Almanya’dan sonra Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Karargahında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesi bekleniyor. Austin daha sonra İngiltere’ye geçerek İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile bir araya gelecek.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 10 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.