enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:26 Elektronik Müziğin Yeni İkilisi Mass Cust’tan Global Vizyonlu İlk Single: “Beginning”…
17:22 KKTC’nde Kumsal Katliamı Nasıl Oldu?
12:37 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan mübarek üç aylar mesajı
00:57 Sadettin Saran hakkında adli kontrol kararı
00:55 Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği’nin (USKD) yeni hizmet binası hizmete girdi…
00:44 KODA, bir yıl boyunca sahada üretti, denedi, paylaştı…
00:44 İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.
00:36 Kıbrıs’ta Rum barbarlığı: Kanlı Noel
00:29 Pakistan: İmran Han ve eşine 17’şer yıl hapis cezası
00:21 AJet Yönetim Kurulu Başkanı Bolat: “THY ile daha fazla iş birliği için çalışma yapıyoruz”
00:21 Bakan Güler: “SDG’nin ferdi entegrasyonu şart. Kimseden icazet almayız”
00:17 Türkiye ve Umman arasında 17 alanda iş birliği protokolü imzalandı
00:14 Köpekler felaketleri önceden hissediyor mu?
00:10 Bakan Güler: Rusya-Ukrayna arasında İHA ve İDA’lar karşılıklı olarak yoğun şekilde kullanılıyor…
00:06 “Üç Jokerli Konken” Almanya’da beğeni topladı
00:04 Prof. Dr. Mühip Kanko, “İHA ihlalleri, güvenliğimiz açısından alarm verici”
00:03 Kitap: 1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar
00:02 Türkiye, ABD, Katar ve Mısır arasında Gazze toplantısı
11:19 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
08:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD, Münih Güvenlik Konferansı’na kalabalık bir heyetle katılıyor

ABD, Münih Güvenlik Konferansı’na kalabalık bir heyetle katılıyor
12 Şubat 2025
22
A+
A-

Dünyanın dört bir yanından siyasetin ve güvenlik politikalarının kilit isimlerini bir araya getiren “Münih Güvenlik Konferansı” 14-16 Şubat tarihlerinde Almanya’nın Münih kentinde yapılacak.

UHA / İnternational News Agency

ABD, Münih Güvenlik Konferansı'na kalabalık bir heyetle katılıyor

Berlin’nden VOA Temsilcisi Cem DALAMAN’ın haberine göre, Münih Güvenlik Konferansı bu yıl uluslararası gerilimlerle birlikte Almanya’da yaklaşan erken seçimlerin gölgesinde gerçekleşecek. Bu yılki konferansa 60 devlet ve hükümet başkanı ile 150 bakanın katılması öngörülüyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) en üst düzey yöneticileri AB Komisyonu Başkanı Van der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa’nın konferansa katılarak ABD ile ilişkilerde AB’den güçlü bir birlik mesajı vermeleri bekleniyor.

Bu yılki buluşmada ABD’nin dış politikası büyük öneme sahip olacak. Başkan Donald Trump bizzat katılmasa da Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Trump’ın Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellogg, konferansta ABD’yi temsil edecek. Bu geniş ABD heyeti, son yılların en büyük katılımı olarak dikkati çekiyor.

Hegseth katılmayacak

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ise Münih Güvenlik Konferansı’na katılmayacağını açıkladı.

Hegseth, geçen hafta Pentagon’da düzenlenen bir toplantıda savunma yetkililerine ve askerlere “Münih Güvenlik Konferansı’na gitmiyoruz” demişti.

Pete Hegseth, “Bunun yerine Polonya’ya gidip oradaki birlikleri göreceğiz ve Almanya’ya gidip EUCOM ve AFRICOM’u göreceğiz. Kokteyl partilerine gitmektense askerlerle konuşmayı tercih ederim. Benim işim bu” diye konuşmuştu.

Birçok ülkeden üst düzey katılım bekleniyor

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, Türkiye’den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Münih’e gelerek konferansa katılacak. Konferansta Suriye’nin yeni hükümeti, İsrail ve Arap ülkeleri de temsil edilecek. Çin’i temsilen Dışişleri Bakanı Wang Yi konferansta yer alacak.

Zelenski davetli, Rusya davet edilmedi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise davet edilen liderler arasında yer alacak. Ancak Ukrayna ile savaş halindeki Rusya’dan katılım olmayacak. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve hükümet yetkilileri, 2022 yılında Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgalin ardından bu yıl da davet edilmediler.

Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Christoph Heusgen, Putin’in Ukrayna hükümetini hala meşru kabul etmediği ve gerçek bir müzakereye yanaşmadığı sürece, onun ya da hükümetinin temsilcilerinin konferansa davet edilmeyeceğini belirtti.

Ortadoğu’daki son gelişmelerle birlikte, iklim değişikliği, nükleer güvenlik ve yapay zeka gibi küresel güvenlik meseleleri Münih’te tartışılacak. Gündemdeki bir diğer kritik konu, Trump’ın Ukrayna için önerdiği çözüm planı olacak. Diplomatik kaynaklara göre, Trump’ın Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellogg’un konferans kapsamında Ukrayna ile ilgili barış anlaşması planını sunması bekleniyor.

Konferans Almanya’daki seçim öncesine rastladı

Almanya’da 23 Şubat’ta yapılacak erken seçimler de bu yılki Münih Güvenlik Konferansı’na damgasını vuracak. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, konferansa katılacak ve burada güvenlik ve dış politika gündemleri ile ilgili açıklamalar yapacak.

Ancak Scholz’un katılımı aynı zamanda seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte bir seçim kampanyası havasında geçebileceği için bu durum, konferansta yapılacak tartışmaların Almanya’daki siyasi ortamla nasıl etkileşeceği konusunda çeşitli spekülasyonlara yol açıyor. Scholz’un yanı sıra Hristiyan Demokratlar (CDU) tarafından aday gösterilen Friedrich Merz ve Yeşiller’in başbakan adayı Robert Habeck de konferansta söz alacak.

Münih Güvenlik Konferansı nedir?

1963 yılından bu yana her yıl Şubat ayında Almanya’nın Münih şehrinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda üst düzey siyasetçiler, savunma uzmanları ve askeri yetkililer, karar alıcılar, araştırmacılar ve ekonomi uzmanları güvenlik politikalarıyla ilgili konuları ele alıyor.

“Diyalog Yoluyla Barış” başlıklı konferansın özelliği, gayriresmi niteliğiyle gündemdeki konular hakkında katılımcıların protokol kuralları dışında görüş belirttikleri bir formatta yapılması.

Siyasi gözlemciler, Münih Güvenlik Konferansı’nın siyasi takvimdeki önemini, dünyanın önde gelen ekonomistlerini biraraya getiren Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nun mali çevreler için anlamı ile karşılaştırarak vurguluyor.

Dalaman: Almanya'da, Türkiye'yi AB içinde gören bir parti yok - 24 Saat Gazetesi
Gazeteci* Cem DALAMAN, (VOA)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.