ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD – Kıbrıs Cumhuriyeti Savunma Anlaşması Doğu Akdeniz’i nasıl etkiler?

ABD – Kıbrıs Cumhuriyeti Savunma Anlaşması Doğu Akdeniz’i nasıl etkiler?
16 Eylül 2024
11
A+
A-

ABD ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında imzalanan savunma iş birliği anlaşması Türkiye’deki iktidar ve onların  Kıbrıs’ın kuzeyindeki yöneticileri tarafından tepkiyle karşılanırken, bu gelişmenin Doğu Akdeniz’deki suları yeniden ısıtıp ısıtmayacağı takip ediliyor.

UHA / İnternational News Agency 

Türkiye artık güvenilir bir ortak olarak görülDW'den Türkçe kanal planı – DW – 02.03.2018müyor!

TÜHA Haber’in Deutsche Welle’ye dayandırdığı haberinde, ABD ile Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti arasında 9 Eylül’de imzalanan ve iki ülkenin iklim değişikliği de dahil bölgesel insani krizlere ve güvenlik kaygılarına müdahalelerini ortaklaştırmayı amaçlayan anlaşmaya Türkiye de tepki gösterdi.

Tarihte “Levant Havzası” olarak tanımlanan Doğu Akdeniz’de 2000’lerde keşfedilen hidrokarbon kaynakları gerek kıyıdaş ülkeler gerekse kaynaklarını çeşitlendirmek isteyen Batı için bölgenin önemini artırdı. Türkiye de “Mavi Vatan” kavramı altında bölgedeki sismik ve sondaj çalışmalarını bir dönem yoğunlaştırdı, ancak sonra geri adım attı.

Ukrayna ve Gazze savaşlarıyla Doğu Akdeniz’in önemi daha da artmış durumda.

ABD için Türkiye artık “vazgeçilebilir” ülke mi?

Peki ABD’yi böyle bir anlaşmayı yapmaya iten nedenler neler?

ABD’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce başlayan Yunanistan ve Kıbrıs ilgisinin, Ukrayna savaşı ve ardından Gazze’de başlayan savaş ile birlikte stratejik bir ilişkiye döndüğü gözlemleniyor.

Anlaşmanın imzasının ardından bir açıklama yapan ABD’nin Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander bu stratejik ilişkiyi şu sözlerle aktardı:

“Kıbrıs Cumhuriyeti, ABD’nin Avrupa ve Doğu Akdeniz’de güçlü bir ortağıdır ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’nun bağlantı noktasında önemli bir rol oynamaktadır.”

Washington, Sudan'dan yaklaşık bin ABD'liyi tahliye etti

Wallander ayrıca Kıbrıs’ı geçen yıl Sudan ve İsrail’den tahliye edilen Amerikalı siviller için bir sığınak olması ve Filistin topraklarına 20 milyon pounddan fazla insani yardımın nakledildiği Gazze’ye bir deniz koridoru kurulmasındaki kilit rolü nedeniyle de överek, “Kıbrıs’ın Batı ile aynı çizgide olduğu açık” diye konuştu.

Akademisyen Gönül Tol: Rusya, Türkiye ile ilgili hayal kırıklığına uğradı —  Diken

Washington Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Türkiye Çalışmaları Merkezi Direktörü Gönül Tol, DW Türkçe’ye değerlendirmesinde ABD’nin uzunca bir zamandır Yunanistan ve Kıbrıs’la olan ilişkisine çok büyük yatırım yaptığını hatırlatarak, şöyle konuşuyor:

Gönül Tol: ABD’nin çok önemli stratejilerin içinde Türkiye’ye artık yer yok

“Bu yatırımın itici güçlerinden bir tanesinin, tamamen bununla alakalı demiyorum ama Türkiye’nin güvenilmeyecek bir müttefik olduğuna dair inanç olduğunu düşünüyorum. ABD’nin Türkiye ile ilişkilerinde artık pek çok şeyden vazgeçtiği hissiyatını yaşıyorum. Mesela çok önemli stratejilerin içinde Türkiye’ye artık yer yok”

ABD’nin Çin’i gücünü dengelemek için Japonya, Hindistan ve Avustralya ile çalıştığını, Ortadoğu’da ise İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kıbrıs’ı tercih ettiğini belirten Tol, Amerika’nın dünya vizyonunda Türkiye’nin gittikçe “tali bir rol” oynamaya başladığına işaret ediyor.
ABD’nin Türkiye ile çalışmak istememesinin farklı nedenleri olduğunu ifade eden Tol’a göre bunlardan biri Türkiye’nin çok zor ve öngörülemez bir partner olduğunun düşünülmesi. Tol sözlerini şöyle sürdürüyor:

“İttifaklar sadece ‘Ben coğrafi olarak çok önemli bir konumdayım’ diyerek kurulmuyor”

“Artık 21’inci yüzyılda yaşıyoruz. Dördüncü Endüstriyel Devrim’den bahsettiğimiz bir dönemdeyiz. İttifaklar sadece ‘Ben coğrafi olarak çok önemli bir konumdayım’ diyerek kurulmuyor. ABD de bunu görüyor ve ‘Türkiye vazgeçilmez midir?’ sorusuna artık ‘Evet vazgeçilebilir’ yanıtı verildiğini anlıyoruz”

Tol, dış politikada fazla “zikzak yapmanın” Türkiye için getireceği uzun vadeli riski ise şöyle açıklıyor:

“Washington’un gözünde Türkiye rasyonaliteden uzak bir aktör izlenimi uyandırıyor. O nedenle bu ilişkiye daha çok yatırım yapmak istemeyip diğer ilişkilere yatırım yapıyorlar. Ancak diğerlerine yaptıkları bu yatırımlar Erdoğan resimden çıksa dahi Türkiye’nin önümüzdeki on yıllarını etkileyecek ilişkilere kapı aralıyor. Daha yeni böyle nüvelerini gördüğümüz küçük ittifaklar giderek büyüyor ve köklü, bu ülkelerin dış politikalarının uzun vadedeki vizyonunu şekillendirecek biçime dönüşüyor”

Washington, 1987’den beri yürürlükte olan Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah ambargosunu ABD eski Başkanı Donald Trump’ın 20 Aralık 2019’da imzaladığı “2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası” ve “İlave Konsolide Tahsisatlar Yasası” ile bazı şartlara bağlı olarak kaldırma kararı almıştı. Rus savaş gemilerinin yakıt ikmali ve hizmet için limanlarına girişini engellenmesi ile kara para aklamayla mücadelede etkin düzenlemeler yapılması şartlarının karşılanması üzerine ambargolar kaldırılmıştı.

ABD’nin Yunanistan ve Kıbrıs ile yakınlaşması Doğu Akdeniz’de 2019-2020 döneminde yaşanan krizli aylarda hız kazanmıştı. ABD’nin eskiden uyguladığı Türkiye-Yunanistan dengesini artık gözetmediği yorumları yapılırken, 2019’da Yunanistan, Kıbrıs, İsrail ve ABD Doğu Akdeniz enerji kaynakları için dörtlü bir platformda bir araya gelmişti.

İlhan Uzgel kimdir? CHP Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan  Yardımcısı İlhan Uzgel kaç yaşında, nereli? - Son Dakika Türkiye Haberleri  | NTV Haber

Uzgel: AKP ödün verme döneminde

Anlaşma muhalefette de tepkiyle karşılanırken, CHP iktidarın dış politikada yaptığı hataların Doğu Akdeniz’de bu sonucu doğurduğuna işaret ediyor.

DW Türkçe’ye konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel iktidarın Doğu Akdeniz’de “baştan sona yanlış politikalarının sonuçlarının her geçen gün daha ağır bir şekilde yaşandığını” belirterek, anlaşmayı Türkiye’nin “Doğu Akdeniz jeopolitiğinden dışlanmış olmasının getirdiği sorunlardan biri” olarak değerlendiriyor.

Uzgel’in savunduğu bir başka nokta ise “içerde ekonomik ve siyasi olarak giderek zayıflayan AKP’nin iktidarda kalabilmek için artık dışarıya ödün verme” dönemine girmiş olması. Uzgel bu görüşünü şöyle açıklıyor:

“İktidarda kalmak için ‘Ben her şeye razıyım, aman Batı’yı kızdırmayalım, zaten Rusya ile de aramız çok iyi değil’ diyen bir hükümet var. Bunu fırsat bilen Türkiye’nin muhataplarının elleri dış politikada çok rahatladı. Normal bir dönemde Türkiye’nin bir tepkisinden çekinirlerdi.”

Doğu Akdeniz’deki dengeleri yeniden kurmanın zaman alabileceğini çünkü ABD’nin Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlara çok fazla yaklaşmış olduğunu belirten Uzgel, CHP’nin iktidara gelmesi durumunda bu dengeleri bir yıl içinde rayına oturtabileceklerini savunuyor.

Anlaşmanın içeriğinde neler var?

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Wallander ve Kıbrıs Savunma Bakanı Vassilis Palmas tarafından 9 Eylül’de imzalanan anlaşma ile ilgili yayımlanan ortak bildiride Avrupa’nın ve Doğu Akdeniz’in istikrar ve güvenliğinin her iki taraf için de hayati önemde olduğu vurgulandı.

Bildiride ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Bu bölgedeki güvenlik sorunlarının karmaşıklığı ve değişken yapısı; barışın, istikrarın, demokratik ilkelerin ve hukukun üstünlüğünün desteklenmesini sağlamak için benzer düşüncelere sahip ortaklar arasında savunma ve güvenlik konularında dikkatli olmayı, katılımı ve yakın iş birliğini zorunlu kılmaktadır.”

Bu amaçla iki tarafın bir yol haritası belirlediği kaydedilerek, bu haritanın insani krizlere müdahale, iklim değişikliğinin ulusal güvenliğe etkileri gibi konularda iki ülkenin askeri birimlerinin birlikte çalışması için bir çerçeve ortaya koyduğu ifade edildi.

“Nihai olarak yol haritası kapsamındaki tüm çabalar bölgede istikrarın, güvenliğin ve refahın artırılmasına yöneliktir” denilen ortak bildiride bu anlaşma ile iki ülke arasında “güçlendirilmiş savunma iş birliği” kurulduğu da kaydedildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.