enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
00:34 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
00:24 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
00:08 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD, İsrail’e daha fazla bomba ve savaş uçağı için onay verdi

ABD, İsrail’e daha fazla bomba ve savaş uçağı için onay verdi
31 Mart 2024
23
A+
A-

Yardım paketinde bin 800’den fazla 2 bin kiloluk “MK84” tipi bomba, 500 adet 500 kiloluk “MK82” tipi bomba ile 2,5 milyar dolar değerinde 25 adet F-35A tipi savaş uçağı yer alıyor.

UHA / İnternational News Agency

İsrail hükümetiyle Gazze’ye yönelik ağır bombardıman yüzünden görüş ayrılıkları son dönemde artmasına rağmen ABD’de Başkan Joe Biden yönetimi, Tel Aviv’e 2 bin kiloluk bombalar ve savaş uçağı transferine izin vermeye devam ediyor.

The Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD’nin Gazze’nin güneyinde yüz binlerce Filistinli sivilin hayatını tehdit edebilecek olası bir askeri saldırı konusundaki endişelerine rağmen Biden yönetiminin son günlerde milyarlarca dolarlık bomba ve savaş uçağının İsrail’e sevk edilmesine sessizce izin verdiğini yazdı.

Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre, İsrail’e yönelik yeni silah yardım paketinde bin 800’den fazla 2 bin kiloluk “MK84” tipi bomba ve 500 adet 500 kiloluk “MK82” tipi bomba yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaklaşık 2,5 milyar dolar değerinde 25 adet F-35A tipi savaş uçağının İsrail’e sevkiyatına izin verdi.

Bunun için yapılan talep, 2008 yılında Kongre tarafından onaylandığından Dışişleri Bakanlığı’nın, Kongre üyelerine yeni bir bildirimde bulunması gerek olmadı.

Bu hafta içinde sevkine izin verilen “MK84” ve “MK82” tipi bombaların da yıllar önce Kongre tarafından gönderilmesine onay verilmiş ancak teslimat gerçekleşmemişti.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, gazeteye yaptığı açıklamada, “İsrail’in kendini savunma hakkını desteklemeye devam ettiklerini” belirterek, “Yardımları şarta bağlamak gibi politikamız olmadı.” dedi.

Bununla birlikte Biden’ın müttefikleri de dahil olmak üzere bazı Demokratlar, İsrail’in, Hamas’ın son kalesi olan Refah’ta planlanan bir operasyon sırasında sivil kayıplarını sınırlama ve insani yardım üzerindeki kısıtlamaları hafifletme taahhüdü olmadığı takdirde, ABD hükümetinin silah sevkiyatını durdurmasını istiyor.

Bir grup Demokrat üye, yurt dışına silah transferlerinde daha fazla şeffaflık çağrısında bulunurken, daha önce izin verilen ve ancak teslimatı yapılmamış silah yardımları için Kongre’ye yeniden başvurulmasını gerektiği görüşünü dile getiriyor.

ABD’nin tepki çeken 2 bin kiloluk bombaları

Gazze savaşının ilk günlerine ait uydu görüntüleri, 2 bin kiloluk bombaların geride bıraktığı bölgede çapı 12 metrenin üzerinde 500’den fazla krater ortaya çıktığını gösterdi.

ABD’deki bir araştırma, İsrail’in Gazze’ye yüzlerce 2 bin kiloluk bomba attığını ve bunun Vietnam’dan bu yana eşi benzeri görülmemiş bir saldırı olduğunu ortaya koydu.

CNN ve yapay zeka şirketi Synthetaic’in derlediği verilere göre, İsrail’in Gazze’deki savaşının ilk ayında attığı yüzlerce devasa bombanın çoğu, 300 metreden daha uzaktaki insanları öldürebilecek veya yaralayabilecek kapasitede.

Silah ve savaş uzmanları, 2 bin kiloluk bomba gibi ağır mühimmatların yaygın şekilde kullanılmasını ölü sayısında önemli etken olarak görüyor.

ABD istihbarat kaynakları aralık ayında CNN’e yaptıkları açıklamada, Gazze’ye şu ana kadar atılan 29 bin havadan karaya bombanın yaklaşık yüzde 45’inin özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde siviller için daha büyük bir tehdit oluşturabilecek güdümsüz mühimmat olduğunu söylemişti.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.