enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
00:17 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu…
00:14 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:12 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
00:06 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
00:04 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
00:01 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD: BM Libya Özel Temsilcisi’nin Libya diyaloğuna öncülük etme çabalarını destekliyoruz

ABD: BM Libya Özel Temsilcisi’nin Libya diyaloğuna öncülük etme çabalarını destekliyoruz
11 Aralık 2022
170
A+
A-

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi ve BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Başkanı Abdoulaye Bathiliy’nin seçimlerin hızlandırılmasına yol açacak olan Libya diyaloğuna liderlik etme çabalarını “tamamen” desteklediğini duyurdu.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, ABD’nin Trablus Maslahatgüzarı Leslie Ordman, başkent Trablus’ta UNSMİL Başkanı Bathiliy ile bir araya geldi.

Ordman, Twitter hesabından, Bathiliy ile görüşmenin kendisi için zevk olduğu paylaşımında bulunarak, “Seçimlerin hızlandırılmasına yol açacak şekilde Libya siyasi kurumları arasında bir diyalog başlatma çabalarını tamamen destekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Ordman, Bathiliy’nin ülkedeki mevcut krize çözüm bulunması gerektiğine yönelik mesajını vurguladıklarını aktardı.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, 4 Aralık’ta Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bathiliy’nin, ülkede seçime gidilmesi yönünde yaptığı çağrıyı memnuniyetle karşılamıştı.

Bathiliy, 3 Aralık’taki açıklamasında, Libya’ya geldiğinden bu yana siyasi çevreleri siyasi süreçte ilerleme kaydedebilmek için müzakerelerini hızlandırmaya ve “tek hedef” olan şeffaf ve nezih seçimlerin yapılması için ortam hazırlamaya çağırdığını belirtmişti.

BM Libya Özel Temsilcisi Bathiliy, Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri’nin seçim sürecini hızlandırmak için BM gözetiminde Zintan kentinde toplantı gerçekleştirme konusunda anlaştıklarını ancak bu toplantının lojistik sebeplerden ötürü burada gerçekleştirilemediğini kaydetmişti.

Bathiliy, tarafları ülkeyi krizden çıkaracak somut ve hayata geçirilebilir çözümler üretmek için yeni bir toplantı zamanı ve mekanı belirlemeye çağırmıştı. Bathiliy’nin, Salih ile Mişri arasında Libya’da yeni hükümet kurma girişimlerinin ardından bu açıklamayı yapması dikkati çekmişti.

Ülkede iki ayrı hükümet

Libya’da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa’nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti’nin görev süresi 24 Aralık 2021’de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat’ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa’yı başbakan seçmiş, 1 Mart’ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisi’ni Cenevre Anlaşması’nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

[UHA Haber Ajansı, 11 Aralık 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.