enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:34 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:27 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
00:55 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:54 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:37 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
00:20 Türkiye Bursları’na 2026 Yılında 200 Bini Yakın Rekor Başvuru
00:14 Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Sirkeci-Kazlıçeşme hattı 2 yaşında
00:10 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
00:10 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:09 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:09 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:09 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de UHA / İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:05 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:05 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey UHA / İnternational News Agency’nda
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:03 İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebini kabul etmedi.
00:01 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Başkanı Joe Biden Afganistan’dan çekilme kararını savundu

ABD Başkanı Joe Biden Afganistan’dan çekilme kararını savundu
2 Eylül 2021
511
A+
A-

UHA HABER / ABD Başkanı Joe Biden ABD birliklerinin Afganistan’dan çekilmesini savundu. Biden, 20 yıllık askeri müdahalenin sona ermesinin “ABD için en iyi karar” olduğunu söyledi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden ABD askerlerinin 20 yıllık askeri müdahelenin ardından Afganistan’dan çekilmesi kararını savundu. Beyaz Saray’dan ulusa sesleniş konuşması yapan Biden, “Bu savaşı bitirmenin zamanı gelmişti” dedi.

Geçen haftalarda yapılan vatandaşların tahliye işlemini “olağanüstü başarılı” olarak nitelendiren Biden, 120 binden fazla insanın ülkeden çıkarıldığını belirtti. Biden, “Hiçbir ulus tarihte buna benzer bir iş yapmamıştır”dedi.

Askerlerin 31 Ağustos tarihine kadar çekilmesi yönündeki kararını da savunan ABD Başkanı, “Bu sonsuz savaşı uzatmayı, bu sonsuz çekilmeyi uzatmak istemedim” dedi.

Karşısındaki iki seçeneği “selefi Donald Trump döneminde Taliban’la kararlaştırılan askerlerin çekilmesi karanını uygulamak ya da İslamcılarla çatışmaları tırmandırmak” olarak açıklayan Biden, ikinci seçenekte ülkeye 10 binlerce askeri göndererek “Amerikan tarihinin en uzun savaşını üçüncü on yılda da” sürdürmek zorunda kalacağını belirtti.

Amerikalılara savaşı sona erdirme sözünü verdiğini hatırlatan Biden, “Afganistan’daki savaş  şimdi sona erdi” dedi.

USA I Präsident Joe Biden zur Lage in Afghanistan

Biden’den IŞİD-K’ya: Sizinle işimiz bitmedi

ABD’nin çekilmesinin ardından IŞİD-Horasan’ın üzerine gideceği sözünü veren Biden, Kabil Havalimanı saldırısını IŞİD-K’nın üstlendiğini hatırlatarak, “Sizinle işimiz bitmedi” dedi. IŞİD-K’nın gecen hafta havalimanında düzenlediği bombalı saldırılarda 13’ü ABD askeri 180’den fazla insan yaşamını yitirmişti.

Afganistan’da kalan ABD’linin sayısının 100 ile 200 civarında olduğunu söyleyen Biden kalanların çoğunun çifte vatandaş olduğunu ve Afganistan’la uzun süreli bağının bulunduğunu ifade etti. Biden, “Eğer isterlerse bütün Amerikalıları Afganistan’dan çıkarmaya kararlıyız” dedi.

Guterres’ten uyarı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres New York’ta yaptığı açıklamada Afganistan’da insani bir felaket yaşanabileceği uyarısında bulundu. Guterres “Afganistan halkının yarısı, 18 milyon insan hayatta kalabilmek için insani yardımlara muhaç” dedi. Guterres bütün üye ülkeleri “Afganistan’daki insanların en karanlık ihtiyaç anlarında” harekete geçmeye çağırdı.

ABD’nin 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan’da başlattığı askeri müdahale 31 Ağustos itibarıyla sona erdi. ABD Ordusu tahliye işlemi sırasında 6 bini ABD’li toplam 79 bin sivilin ülke dışına çıkarıldığını duyurdu. ABD ve müttefiklerinin tahliye ettiği vatandaşların sayısı 123 binden fazla.

EK Kaynaklar *AFP, dpa 

[UHA Haber Ajansı, 02 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.