enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD, AGİT personelini Ukrayna’dan tahliye ediyor

ABD, AGİT personelini Ukrayna’dan tahliye ediyor
14 Şubat 2022
424
A+
A-

KİEV – UHA HABER / Diplomatik müzakereler, Ukrayna krizinde gerilimi düşürmeye yetmedi. Vatandaşlarının güvenliğinin öncelikli olduğunu belirten Washington, AGİT bünyesinde görevli Amerikan personelini de Ukrayna’dan tahliye ediyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın Kiev Muhabiri Celal KILIÇ’ın ‘Yabancı kaynaklar‘dan aktardığı haberine göre, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde görevli Amerikan vatandaşları, Rusya yanlısı muhaliflerin kontrolündeki Donetsk’ten çıkmaya başladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta yaptığı ‘ülkeyi terk edin’ çağrısının AGİT misyonunda çalışan vatandaşlarını da kapsadığını belirterek, “Özel gözlem misyonunun büyük önem taşıyan çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz, ancak Amerikan vatandaşlarının güvenliği bizim için en büyük öncelik” açıklamasında bulundu.

Rusya tarafından bir askeri harekatın her an başlatılabileceğini kaydeden Bakanlık, böyle bir durumda Washington’ın vatandaşlarını tahliye edemeyebileceği uyarısında bulundu.

AGİT misyonu kapsamında yüzlerce uluslararası gözlemci, 2014 yılından bu yana Ukrayna’da bulunuyor. Söz konusu personelin başlıca görevi, ülkenin doğusunda Rusya yanlısı muhaliflerle Ukrayna askerleri arasındaki ateşkesin uygulanmasını gözlemlemek. AGİT tarihinin en büyük güvenlik misyonu çerçevesinde, teşkilat üyesi 43 ülkeden yaklaşık 680 gözlemcinin hala ülkede olduğu belirtilmişti.

Avustralya Büyükelçiliği faaliyetlerini durdurdu

ABD’nin yanı sıra, aralarında İngiltere, Almanya, Avusturya ve Avustralya’nın da olduğu pek çok Batılı ülke vatandaşlarına “ülkeyi bir an önce terk edin”çağrısında bulundu.

Avustralya Dışişleri Bakanlığı, “Rus birliklerinin Ukrayna sınırında konuşlanması nedeniyle artan güvenlik sorunu nedeniyle Kiev’de kalan büyükelçilik personelinin de tahliye edildiği ve elçilik faaliyetlerini geçici olarak durdurulduğunu” açıkladı.

Canberra, diplomatik temsilciliğini geçici olarak Polonya sınırındaki Lviv’e yönlendirdiğini duyurdu. Kanada da Cumartesi günü benzer bir açıklama yaparak ülkenin elçilik faaliyetlerinin Lviv’e yönlendirildiğini belirtmişti.

Ukrayna krizi Avrupa'nın gündeminde
Ukrayna krizi Avrupa’nın gündeminde

Biden: Sonuçları ağır olur

Cumartesi günü ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesi de gerilimi düşürmeye yetmedi. Üst düzey bir Amerikalı yetkili, bir saatten uzun süren görüşmeyi, profesyonel ve anlamlı olarak nitelendirerek yine de mevcut dinamiklerde önemli bir değişiklik yaratmadığı yorumunda bulundu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’da ilerlemesi durumunda ABD’nin müttefikleriyle birlikte kararlı bir yanıt vereceği ve bu adımın Moskova için “hızlı ve ağır sonuçları olacağını” Putin’e ilettiği belirtildi.

ABD Başkanının, Washington’ın diplomasiye açık olduğunu; ancak “başka senaryolar için de aynı ölçüde hazırlıklı olduğunu” görüşmede dile getirdiği kaydedildi.

Kremlin’in Dış Politika Danışmanı Yuri Ushakov da görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Histeri zirveye ulaştı” ifadelerini kullandı.

Fransa: Putin’in açıklamalarında işgale yönelik bir emare yok

Putin, Biden görüşmesi öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yaklaşık iki saat süren görüşme sonrası bir Fransa Cumhurbaşkanlığı yetkilisi tarafından açıklamada, “Başkan Putin’in söylediklerinde saldırıya geçeceğine ilişkin bir emare görmüyoruz’’ ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ‘’Yine de son derece dikkatliyiz ve Rusya’nın askeri duruşuna karşı en kötü (senaryonun) önüne geçmek için alarm durumundayız” denildi.

Kremlin ise, görüşmede gerilimi düşürmeye yönelik yeterince ilerleme kaydedilemediği yorumunu yaptı.

EK Kaynaklar *Reuters,dpa,AFP, AP

[UHA Haber Ajansı, 14 Şubat 2022]

ETİKETLER: , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.