enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
00:44 Türkçe düşünür, Türkçe rüya görürüz Türkçe yazar okuruz, ama, Türkçeyi bilmeyen okumuşlarız !!!
00:43 Hollanda’da Türkish Professional Network (Türk Profesyoneller Ağı) Dikkat Çekiyor: Direksiyonda yine kadınlar var!
00:42 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:32 Kocaeli Ticaret Odası’dan: İşletmelerin Hibe ve Fonlara Erişimini kolaylaştırma
00:21 İlklerin Adı: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
12:15 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
07:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:14 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:55 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:48 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:39 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:38 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:29 ABD’nin Güney Kahkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:26 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:20 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
00:18 Irak’ta ABD’nin karşı çıktığı Nuri Maliki kimdir?
00:08 Davos’ta geç gelen itiraf
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB yetkilisi: Afganistan krizine hazırlıksız yakalandık

AB yetkilisi: Afganistan krizine hazırlıksız yakalandık
3 Eylül 2021
607
A+
A-

UHA HABER / Üst düzey bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, “Birliğin, Taliban’ın Kabil’e girmesi sonrası yaşanan krize hazırlıksız yakalandığını ve koordinasyon kuramadığını” söyledi. Yetkili ayrıca, yapılan tahliye operasyonunda ABD’ye güvenmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Avrupa Temsilciliğinin (EuroNews)’den aktardığı habere göre, Ayrıca Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de bloğun “dünyada daha fazla karar alma özerkliği ve daha fazla eylem kapasitesi için çabalaması” gerektiğini dile getirdi.

Slovenya’daki Bled Stratejik Forumu’nda konuşan Michel, “Küresel bir ekonomik ve demokratik güç olarak Avrupa, yardım almadan sağlayamadığımız bir durumdan memnun olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

“Birlik güvenliğe daha fazla yatırım yapmalı”

AB Dış ilişkiler sorumlusu Josep Borrell ise çarşamba günü The New York Times’a yazdığı bir yazıda, “Batı birliklerinin geri çekilmesi ve Afganistan’dan hava ikmali bir ‘uyandırma çağrısı’ olarak hizmet etmeli” diyerek, bloğa, güvenliğe daha fazla yatırım yapması çağrısında bulundu.

Borrell daha önce yaptığı açıklamada ise “Afganistan’daki durum, AB’nin hızlı harekete geçecek askeri güce ihtiyaç duyduğunu gösterdi” demişti.

Borrell, İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği röportajda, “Amerikalılar dahil olmak istemediğinde AB, çıkarlarımızı korumak için müdahale edebilmelidir. İlk Giriş Gücümüz, kısa sürede harekete geçebilecek 5 bin askerden oluşmalıdır. “AB Savaş Grupları’mız var ama bunlar hiçbir zaman harekete geçirilmedi. Hızlı hareket edebilmeliyiz.” şeklinde konuşmuştu.

“AB ülkelerinin Taliban’dan kaçanlara kapılarını açmaması hayal kırıklığına uğrattı”

Bu arada Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, AB ülkelerinin Taliban’dan kaçan mültecilere kapılarını açmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Sassoli, AB üye devletlerinin yalnızca kendi hükümetleriyle çalışan Afganlarla ilgilendiğini savundu.

Öte yandan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin yeni gelenleri karşılamaya karşı olduğunu söyleyerek bunun “Avrupa’nın kültürel kimliğini değiştireceğini” söyledi.

Orban: Göçü demografik zorluklara bir çözüm olarak kabul etmiyoruz

“Göçü demografik politikalara veya demografik zorluklara bir çözüm olarak kabul etmiyoruz. Biz sadece aile politikasının, geleneksel Hristiyan aile politikasının bize yardım edebileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Radikal değişim

Bu arada Rasmussen Global Strateji Başkanı Fabrice Pothier, euronews’e verdiği demeçte, Borrell’in söylediklerinin doğru olabileceğini söyledi; “Ancak AB devletlerinin herhangi bir radikal değişiklik önermek yerine bulundukları yerlerdeki kaynaklarını güçlendirmeleri daha olası” dedi.

Pothier, “Bence bu bir gerçeklik penceresi, Avrupa’nın henüz ABD güçlerinin Afganistan’da yaptığı işi yapmak için ne siyasi iradeye ne de yeteneğe sahip olmadığını gösterecek bir pencere” ifadelerini kullandı.

Pothier ayrıca stratejik bağımsızlık tartışmasının 90’lı yıllarda Balkanlar’da ve daha yakın zamanda Libya’da yaşananlardan sonra her zaman olduğunu ve olacağını söyledi.

Rasmussen Global Strateji Başkanı, ası sınavın ise Sahel bölgesi olduğunu aktardı; “Fransa Sahel’den çekildiği anda, terörist gruplar tarafından ele geçirilecek bir dizi ülke olacak ve o zaman gerçekten bu durum Avrupa’ya çok yakın bir sorun olacak”

[UHA Haber Ajansı, 03 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.