enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?

AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?
27 Aralık 2022
613
A+
A-

Kosovaport yazarı Ersan KASAP, Kosova, Balkanlarda vize engeline takılan tek ülke konumunda olduğunu ve Kosovalıların vizesiz Avrupa Birliği’nin (AB) hiçbir ülkesine seyahat yapamadığını açıklıyor.

Ersan KASAP, Kosovaport  için kaleme aldığı ‘AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?’ başlıklı köşe yazısında, Özgürce seyahat hakkı Kosovalılara henüz tanınmadı. Vize rejimi açısından  Kosova bir getto olarak da tanımlanabilir… Kosova, Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahip olmayan Batı Balkanlar’daki tek ülke’ olduğuna dikkat çekiyor.

Kosova’nın vize muafiyeti serüveninin 2012 yılında başladığını hatırlatan KASAP, Ocak 2012’de AB’nin Avrupa Komisyonunun, vize muafiyeti  süreci konusunda Kosova ile resmi diyalog başlattığının altını çiziyor.

Ersan KASAP kazısında, Kosova’ya geçmiş yıllarda tabi tutulduğu vize uygulamasından muaf kalması için AB tarafından 90’dan fazla kriteri yerine getirmesinin şartı koşulduğunu, Kosova’nın son 10 yıl  içinde verilen tüm  kriterleri yerine getirmesine  rağmen, AB içinde bazı ülkelerin artı taleplerinin engellerine takıldığını ifade ediyor.

Vize muafiyeti sürecinde gelgitlerin yaşanması karşısında Kosovalıların umudunu hiç yitirmediğini, hatta Kosova vatandaşlarının Schengen bölgesinde serbest dolaşım konusunda sahip oldukları iyimserliğin hep devam ettiğini dile getiren Kosovaport yazarı KASAP, ancak son iki ay içinde AB Konseyi’nin vize çalışma grubunun vize muafiyeti konusunun tartışıldığı iki toplantısından çıkan sonuçların ise hayal kırıklığı yarattığını aktarıyor.

Ersan KASAP, AB’deki beklentilerin, resmi adımların yıl sonuna kadar tamamlanması ve ardından kararın yürürlüğe girme tarihinin belirleneceği yönünde olduğunu belirtiyor.

14 Aralık tarihinde ise yaşanan bir gelişmenin umutları yeniden yeşerttiğini ifade eden KASAP, Avrupa Konseyi (AK) Başkanlığı ile Avrupa Parlamentosu (AP) temsilcilerinin,  Kosova vatandaşları için vizesiz seyahati düzenleyen taslak üzerinde  anlaşmaya vardıklarını açıklıyor.

YARASI OLAN GOCUNUR- Ercan Kasap - SİZDEN GELENLER - KOSOVAHABER

Kosovaport yazarı Ercan KASAP yazısında şunları dile getiriyor:

“Yeni kurallar esasınca Kosova vatandaşları AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek ve bu ülkelerde 90 gün kalabilecek. Vize muafiyeti, Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sisteminin (ETIAS) faaliyete geçtiği tarihten itibaren en geç 1 Ocak 2024 tarihinde geçerli olacak.

Gelgelelim, Avrupa Komisyonu verilerine göre, vize muafiyetinin verilmesine yönelik AB ile Kosova arasında başlayan diyalog üzerinden geçen 10 yıl içinde yani, 2012 yılından 2021 yılının  sonuna kadar Kosovalılar 659 bin 29 Schengen vize başvurusunda bulundu”.

Balkanlar Grubu’nun verilerine göre Kosovalıların yüzde 60’ının turistik ziyaretler için AB ülkelerinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen vizesi talep ettiğini anlatan KASAP, Kosovalıların AB ülkelerini ziyaret etmeye olan ilgisinin, COVİD-19 salgının ortaya çıktığı 2020 yılına kadar sürekli artış gösterdiğini söylüyor.

Ercan KASAP, “Kosova vatandaşları Schengen vize başvurusu için ortalama 165 Euro ödedi. Bu maliyet, yıllık başvuru sayısı dikkate alındığında on milyonlarca Euro’ya ulaşmakta” olduğunu yazısında belirtiyor.

Kosovalıların, Schengen ülkelerine yönelik vize almak için  ortalama olarak bir ila altı ay beklediğine de yazısında vurgu yapan KASAP, uzun süren prosedürlerin yanı sıra, Kosovalılar, evrakların teslimi için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldığını anlatıyor.

Kosovaport yazarı Ercan KASAP, başvuru kuyruklarında uzun beklemelere ve harcanan paraya rağmen çok sayıda başvuru sahibi olumsuz yanıt aldıklarını hatırlatarak, Kosovalıların, 2016-2021 yılları arasında 72 milyon Euro üzerinde harcama yaptığına da dikkat çekiyor.

Ercan KASAP, Kosovaport  için kaleme aldığı ‘AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?’ başlıklı köşe yazısını şöyle noktalıyor:

“Azımsanmayacak bir miktar değil tabi ki. 72 milyon Euro ile 200 öğrencilik  takriben 70 okul inşa edilebilirdi.  Ancak Kosovalılar, Batı ülkelerinde  yaşayıp  çalışan en yakınlarını ziyaret edebilmek, sezonluk çalışabilmek ya da iş ziyaretleri veyahut tedavi olabilmek için vize masraflarını karşılamak zorunda kaldı. Avrupa ülkelerinde yaklaşık 700 bin Kosovalı yaşıyor.

Eğer bir aksilik olmazsa, vize sıkıntısının ortadan kaldırılmasının planlandığı 1 Ocak 2024 yılına kadar aşağı yukarı 1 yıl daha var. Bu tarihe  kadar sabredersek, inşallah sonu  selamet olur  temennisiyle…”

Gazeteci* Ataner YÜCE

Bir şunu diyen bir yazı 'KOSOVA'NIN KOSOVAPORT HABER PORTALI ARKET DATA SOSYAL MEDYA WWW.KOSOVAPORT.COM' görseli olabilir

[UHA Haber Ajansı, 27 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.