enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB savunma bakanları, Ukrayna’ya cephane sevkiyatı planı hazırlıyor

AB savunma bakanları, Ukrayna’ya cephane sevkiyatı planı hazırlıyor
9 Mart 2023
333
A+
A-

Avrupa Birliği (AB) Rusya savaşında askeri teçhizatı azalan Ukrayna’ya yardım etmek için yeni plan üzerinde çalışıyor. 

Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n  haberine göre,Birliğin savunma bakanları, Ukrayna’ya bir milyar euro değerinde mühimmat sevk etmek üzere stoklarını artırmayı görüşmek için İsveç’in başkenti Stockholm’de bir araya geldi.

Ukraynalı mevkidaşı Oleksiy Reznikov, toplantı öncesi “Bir numaralı önceliğimiz hava savunma sistemleri, ayrıca mühimmat, cephane ve yine cephane” dedi. Kiev’in 155 milimetrelik obüs mermisi sıkıntısı çektiği belirtiliyor.

Bakanlar, Kiev’in acil ihtiyaçlarını karşılamak ve Avrupa’nın savunma sanayisini uzun vadede güçlendirmek için görüş alış verişinde bulunuyor.

İlk olarak üye ülkelerin stoklarındaki mermileri yakın zamanda Kiev’e göndermelerini sağlamak için bloğun ortak Avrupa Barış Aracı’ndan bir milyar euro kullanılması bekleniyor.

Ukrayna’nın Avrupalı müttefikleri, 3,6 milyar eurosu ortak fondan olmak üzere 12 milyar euroluk askeri destek taahhüdünde bulunmuştu.

İkinci olarak mühimmat üreticilerini kapasitelerini arttırmaya teşvik edecek büyük çaplı ortak siparişler verilmesi düşünülüyor.

Ukrayna’ya daha fazla yeni fon taahhüt edilmesini isteyen Estonya, bir milyon mermi için dört milyar euro harcamayı önerdi. Ancak AB yetkilileri Ukrayna için ortak bütçede halihazırda bulunan bir milyar euronun harcanabileceğini söylüyor.

“Daha fazlasına ihtiyacımız var”

Reznikov, “Daha fazlasına ihtiyacımız var. Bu yeterli değil çünkü bir milyon mermiye ihtiyacımız var ve yaklaşık olarak dört milyar euro olmalı,” dedi.

AB’nin 20 Mart’ta yapılacak dışişleri bakanları toplantısına kadar Ukrayna’ya mühimmat gönderilmesi konusunda kesin bir plan üzerinde anlaşmaya varabileceği belirtiliyor.

Ukrayna’ya gönderilecek askeri malzemenin birlik dışındaki ülkelerden alınabileceği tartışılıyor.

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson “Eğer başka ülkelerden başka teslimatlar olacaksa, bu olasılığı dışlamamalıyız. Odak noktası Ukrayna’ya yardım etmek ve bunu başarmanın en iyi yolu bulmak olmalı.” dedi.

Almanya’dan ‘savaş ekonomisi’ uyarısı

AB İç Pazar Komiseri Thierry Breton, Rusya-Ukrayna kriziyle bağlantılı olarak “Bir tür savaş ekonomisi moduna geçmemiz kesinlikle zorunlu. Avrupa’da daha fazla üretim yapma kapasitemizi büyük ölçüde arttırabileceğimizden kesinlikle emin olmamız gerekiyor” dedi.

Ancak Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Avrupa ekonomisini savaşa hazır hale getirme çağrılarını eleştirdi. “Biz, Avrupa Birliği ve Almanya, savaşta değiliz.” diyen Pistorius, üretim kapasitesinin artırılması “ölümcül bir sinyal olur çünkü her şeyi silah ve mühimmat üretimine tabi kılıyoruz anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Ek kaynaklar • AFP
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.