enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
00:44 Türkçe düşünür, Türkçe rüya görürüz Türkçe yazar okuruz, ama, Türkçeyi bilmeyen okumuşlarız !!!
00:43 Hollanda’da Türkish Professional Network (Türk Profesyoneller Ağı) Dikkat Çekiyor: Direksiyonda yine kadınlar var!
00:42 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:32 Kocaeli Ticaret Odası’dan: İşletmelerin Hibe ve Fonlara Erişimini kolaylaştırma
00:21 İlklerin Adı: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
12:15 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
07:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:14 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:55 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:48 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:39 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:38 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:29 ABD’nin Güney Kahkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:26 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:20 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Komisyonu’nun enerji krizine karşı önerdiği 5 acil tedbir ne?

AB Komisyonu’nun enerji krizine karşı önerdiği 5 acil tedbir ne?
8 Eylül 2022
348
A+
A-

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, enerji krizine AB içinde önerdiği acil tedbirleri dün Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında kamuoyuna açıkladı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘EuroNews, AFP, AP, AA’ kaynaklı haberine göre, Avrupa’nın olağanüstü bir durumla karşı karşıya olduğuna işaret eden von der Leyen, “Rusya, doğal gaz piyasalarını aktif olarak manipüle ediyor. Rusya’nın gaz piyasasındaki manipülasyonunun elektrik piyasası üzerinde de etkileri olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

Von der Leyen, AB’nin daha önce doğal gaz tüketimini azaltma, gaz depolarını doldurma, yenilebilir yatırımları hızlandırma ve Rusya dışı kaynaklardan enerji tedarikini artırma kararları aldığını anımsatarak, “Bugün Norveç, Avrupa’ya Rusya’dan daha fazla gaz tedarik ediyor.” ifadesini kullandı.

Avrupa’nın enerji krizi ile birlikte kuraklık da yaşadığını dile getiren von der Leyen, “Kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerden elektrik üretimi yüzde 26 azaldı.” dedi.

AB Komisyonu’nun 5 acil tedbiri neler?

Von der Leyen, enerji krizine karşı 5 acil tedbir hazırladıklarına işaret ederek, “Birincisi elektrik tasarrufu. Ne yaparsak yapalım elektriği tasarruflu kullanmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Elektrik talebinin en yüksek olduğu saatlerde fiyatların da zirve yaptığını aktaran von der Leyen, en pahalı çalışan doğal gaz santrallerinin de bu zamanlarda devreye alındığını belirtti.

Von der Leyen,”Elektriğin en yoğun kullanıldığı zamanlarda tüketimi düşürme hedefi belirlenmesini teklif edeceğiz.” diye konuştu.

“Düşük maliyetle elektrik üreten şirketlerin gelirlerine tavan uygulanmasını teklif edeceğiz.” diyen von der Leyen, yenilenebilir gibi düşük karbonlu enerji kaynaklarından elektrik üretenlerin maliyetlerinin az, fiyatlarının yüksek olduğunu anlattı.

“Fosil yakıt şirketlerinden zorunlu katkı alınmasını önereceğiz”

Von der Leyen, bazı şirketlerin beklenmeyen seviyelerde yüksek karları olduğunu ve bunu haneler ve işletmelere yönelteceklerini söyledi.

Bütün enerji kaynaklarının bu krizin aşılmasına için kullanılması gerektiğine dikkati çeken von der Leyen, “Petrol ve gaz şirketleri büyük karlar elde etti. Bu nedenle fosil yakıt şirketlerinden zorunlu katkı alınmasını önereceğiz.” dedi.

Von der Leyen, üye ülkelerin gaz ve petrol firmaları gelirlerinden sağlayacağı ilave kaynağı yoksulları desteklemekte kullanabileceğini ifade etti.

“Rus gazına tavan fiyat uygulanmasını önereceğiz”

Elektrik piyasalarında da sorunlar bulunduğuna işaret eden von der Leyen, bu alanda faaliyet gösteren firmaların işlem yapabilmeleri için çok yüksek miktarda fona ihtiyaçları olduğunu, enerji şirketlerinin yaşadığı likidite sorununu aşmalarına yardım edeceklerini anlattı.

Von der Leyen, doğal gaz maliyetlerini düşürerek Rusya’nın gelirlerini azaltmayı hedeflediklerini belirterek, “Rus gazına tavan fiyat uygulanmasını önereceğiz.” diye konuştu.

AB’nin savaş öncesinde doğal gazının yüzde 40’ını Rusya’dan sağladığını, bu oranının bugünlerde yüzde 9’a indiğini anlatan von der Leyen, bu aşamadan sonra hazırladıkları teklifleri üye ülkelerin değerlendireceğini vurguladı.

Bu konuyu görüşmek üzere AB üyesi ülkelerin enerji bakanları, 9 Eylül’de Brüksel’de olağanüstü toplantı yapacak.

Rusya, geçen hafta Avrupa’ya Kuzey Akım boru hattından doğal gaz akışını süresiz durdurmuştu.

Öte yandan, AB Komisyonu’nun enerji krizine yönelik uluslararası basına sızan taslak çalışmasına göre, doğal gaz santralleri dışındaki elektrik üreticilerine megavatsaat başına 200 euroluk fiyat sınırı getirilmesi söz konusu olabilir.

Ek kaynaklar • AFP, AP, AA

[UHA Haber Ajansı, 08 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.