enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Komisyonu, geri itme iddialarının incelenmesini istiyor

AB Komisyonu, geri itme iddialarının incelenmesini istiyor
8 Ekim 2021
393
A+
A-

UHA HABER / AB Komisyonu, Yunanistan ve Hırvatistan sınırlarında sığınmacıların şiddet kullanılarak geri itildiği yönünde medyada yer alan iddialara ilişkin soruşturma başlatılmasını istedi.

Mustafa Kemal Atatürk(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların yasa dışı bir şekilde geri itildiği iddialarına karşı Hırvatistan ve Yunanistan’ın soruşturma başlatmasını talep etti.

Johansson Perşembe günü Brüksel’de yaptığı açıklamada, sığınmacıların kısmen şiddet kullanılarak geri gönderilmelerine dair medyada yer alan haberlerden “derin endişe” duyduğunu ifade etti. Johansson, “Dış sınırlarımızda şiddetin bir formu uygulanmış gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

“Bu haberlerin bazıları şoke edici ve çok endişe duyuyorum” diyen Johansson, “bu tür suçlamalar Avrupa Birliği olarak saygınlığımıza gerçekten zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

AB tarafından sağlanan sübvansiyonların da suistimal edildiğine dair “inandırıcı işaretlerin” bulunduğunu kaydeden Johansson, AB dış sınırlarında görevlendirilen sınır koruma ekiplerinin kısmen Brüksel tarafından finanse edildiğini söyledi. AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi, bunun da incelemesi gerektiğini vurguladı.

Johansson, konuyu Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitrakis ve Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinovic ile de görüşeceğini kaydetti.

Bosna- Hırvatistan sınırındaki sığınmacılar (Arşiv)
Bosna- Hırvatistan sınırındaki sığınmacılar (Arşiv)

Hırvatistan ve Yunanistan iddiaları reddetti

Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinovic söz konusu iddialara ilişkin soruşturma başlatılacağını duyurdu. Bozinovic, Hırvatistan sınır polisinin yasalara uyduğunu ve yetkilerin suistimal edilmesine izin vermeyeceğini ifade etti.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitrakis ise iddiaları reddederek, sınır korumanın uluslararası ve Avrupa yasaları çerçevesinde  yürütüldüğünü kaydetti.

AB’nin yasa dışı yollardan insanları AB’ye  sokmaya çalışan “suç çetelerinin” hedefi olduğunu belirten Yunan Bakan, “Avrupa’nın sınırlarını korumaya ve bu tür çetelere son vermeye odaklanmayı sürdürdüğümüz için özür dilemeyeceğiz” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun Yeşiller partili üyesi Erik Marquart da, Hırvatistan’da geri itmelere son verilmesi gerektiğini söyledi.

AB Komisyonu’nun burada “bilerek ve sistematik olarak insan haklarının ihlal edildiğini” görmesi gerektiğini belirten Marquardt, Hırvatistan’ın bu uygulamaya son vermemesi halinde AB Komisyonu’nun hukuki süreç başlatmasını talep etti.

Avrupa medyası: Maskeli kişiler sığınmacıları dövdü

Aralarında Spiegel ve ARD‘nin de bulunduğu Avrupa ülkelerinden medya kuruluşlarının yaptığı araştırmalar sonucunda yayımladığı videolarda, Hırvatistan sınırında kar maskesi takmış, üniformalarında kimliklerine dair hiçbir işaretin bulunmadığı kişilerin sığınmacıları darp ettiği ve Bosna Hersek’e geri ittiğine dair görüntüler yer aldı.

Söz konusu haberlerde, görüntülerin incelendiği ve söz konusu kişilerin Hırvat müdahale polisi mensupları olduğu iddia edildi. Yunanistan’da da maskeli kişilerin Ege Denizi’nde sığınmacıların botlarını geri ittiği, yapılan araştırmalara göre bu kişilerin sahil güvenlik mensubu olduğu ileri sürüldü.

EK Kaynaklar *AFP, rtr, dpa

[UHA Haber Ajansı, 08 Ekim 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.