enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:22 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:53 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
00:49 Rusya, Alman ordusuna karşı hibrit bir savaş mı yürütüyor?
00:45 Dış Bakış Cilt 3 Sayı 1 yayınlandı
00:43 İran Ordusu Genel Komutanı Emir Hatemi: Her türlü kötülüğe karşılık vermeye hazırız
00:39 ‘PayPal mafyası’ndan kriptoparaya: Epstein’in Silikon Vadisi’yle ilişki haritası
00:38 (TİM) Başkanı GÜLTEPE, “2026 yılına mal ve hizmet olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladık”
00:25 Tahran’dan Washington’a uyarı: Saldırı olursa ABD üslerini vururuz
00:23 Türk Hava Kuvvetleri’ne ‘milli uçaklar’ geliyor
00:08 Halid Meşal: Hamas silah bırakmayacak
00:56 Mamdani’den Farage’a: Epstein dosyaları ardından yapay zeka ile üretilmiş görüntüler yayılıyor
00:50 Zelenskiy: ABD, barış anlaşması için Rusya ve Ukrayna’ya Haziran ayına kadar süre verdi
00:49 Umman görüşmesi: İran ve ABD nükleer müzakereleri sürdürme kararı aldı
00:35 Eurobarometer anketi: Avrupalılar için savaşlar ve dezenformasyon en büyük endişe kaynağı
00:19 Orta Asya’da Su ve Enerji Güvenliği: İklim Değişikliği ve Bölgesel Kırılganlıklar
00:15 Macron’u hedef alan Rus dezenformasyonu: Epstein skandalı iddiaları
00:13 2026 Kış Olimpiyatları Milano ve Cortina’da geçit törenleriyle başladı
10:07 UHA / İnternational News Agency’ndan hafta içi gündemin öne çıkan haberleri
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB, ilk kez LNG tedarikini hedef alan Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketini onayladı

AB, ilk kez LNG tedarikini hedef alan Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketini onayladı
21 Haziran 2024
15
A+
A-

 

 

 

 

 

 

* Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı yeni bir dizi yaptırım üzerinde anlaşmaya vararak 14. yaptırım paketini yürürlüğe koydu.

* Son yaptırımlar, ilk kez Rus sıvılaştırılmış doğal gazının (LNG) AB’ye ihracatının yasaklanmasını kapsıyor.

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n EuroNews kaynaklıEuronews Ajara'yı 160 Ülkede Yayınlayacak | Gürcü Haber haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Perşembe günü, Ukrayna’da devam eden savaşa rağmen birçok üye ülkenin satın almaya devam ettiği sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikini ilk kez hedef alan Rusya’ya yönelik yeni bir yaptırım paketi üzerinde anlaşmaya vardı.

LNG tedarikine getirilen kısıtlama, birliğin daha önce Moskova’nın en büyük gelir kaynaklarından ikisi olan kömür ve deniz yoluyla taşınan petrole uyguladığı gibi topyekûn bir ithalat yasağı anlamına gelmiyor.

Yaptırımlar, Şubat 2022’den bu yana uygulanan 14’üncü paketi temsil ediyor.

Yeni yaptırım paketi, son derece teknik ayrıntılar üzerinde haftalarca pazarlık yapan AB diplomatları arasında uzun süren müzakerelerin sonucunda ortaya çıktı. Enerji sektöründe herhangi bir yaptırımı engelleyeceğini söyleyen Macaristan da dahil olmak üzere bazı ülkelerin çekinceleri nedeniyle paketin yürürlüğü konması birkaç kez ertelendi.

Ancak son olarak Almanya, şirketlere yaptırımların delinmesini önleme yükümlülüğü getiren “Rusya’ya hayır maddesi” (no Russia clause) nedeniyle anlaşmayı erteledi.

AB yetkilileri, Almanya’ya işleri yoluna koyması için zaman tanımak amacıyla İtalya’daki G7 ve İsviçre’deki Ukrayna Barış Zirvesini son tarih olarak belirlemişti. En sonunda, Perşembe sabahı, Almanya endişelerinin giderildiği sinyalini vererek anlaşmanın önünü açtı.

LNG tedarikine getirilen kısıtlama, birliğin daha önce Moskova’nın en büyük gelir kaynaklarından ikisi olan kömür ve deniz yoluyla taşınan petrole uyguladığı gibi topyekûn bir ithalat yasağı anlamına gelmiyor.

Bunun yerine, AB şirketlerinin Rus LNG’sini satın almalarına izin verilecek, ancak aktarma olarak bilinen bir uygulama olan diğer ülkelere yeniden ihraç etmeleri yasaklanacak.

Rus fosil yakıtlarını takip eden bağımsız bir kuruluş olan Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA), 2023 yılında birliğin toplam gaz tüketiminin yüzde 5’ini temsil eden 20 milyar metreküp Rus LNG’si için 8.3 milyar euro ödeyeceğini tahmin ediyor.

Belçika, Fransa ve İspanya Rus LNG’sinin Avrupa Birliği’ndeki ana giriş noktaları.

CREA, bu arzın yaklaşık yüzde 22’sinin (4,4 milyar metreküp) küresel olarak aktarıldığını ve 1,6 milyar metreküpünün diğer üye ülkelere gönderildiğini belirtiyor. Geri kalanı ise Çin, Hindistan, Türkiye ve diğer ülkelere gönderiliyor.

Rakamlar Batı’nın kargo ve nakliye hizmetlerindeki öncü rolünü yansıtıyor: Geçen yıl G7 ülkelerinin denizcilik sektörü Rusya’nın 15,5 milyar euro değerindeki LNG ihracatının yüzde 93’ünü gerçekleştirdi.

AB’nin yeni yaptırımları bu kârlı işi engellemeyi ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü pahalı topyekûn savaş için kaynak yaratma kabiliyetini kısıtlamayı amaçlıyor. Yaptırımlar ayrıca, Reuters’in daha önce Arctic LNG 2, Ust Luga ve Murmansk olarak tanımladığı, Rusya merkezli henüz faaliyete geçmemiş üç LNG projesini de hedef alıyor.

Buna ek olarak üye devletler, Brüksel’in başını ağrıtan önceki 13 yaptırım paketinde açık bırakılan boşlukların kapatılması ve ihlallerin önlenmesi için daha sıkı tedbirler üzerinde anlaşmaya vardı.

Bu tedbirlerin ayrıntıları hemen açıklanmadı ancak Kremlin’in Rus deniz petrolüne uygulanan G7 fiyat sınırını aşmak için kullandığı yaşlanmış, küçük boyutlu tankerlerden oluşan “gölge filoya” yönelik olduğu düşünülüyor.

Varil başına 60 dolarlık sınırlamaya rağmen Rusya son birkaç ayı Ural petrolünü 67 ila 75 dolar arasında bir fiyattan satarak geçirdi.

Tıp dergilerinden nükleer silahsızlanma

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.