enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:17 Bakü Türkoloji Kurultayı’nın 100. yıl dönümü İstanbul’da Sempozyumla Gerçekleştirildi
00:07 Macaristan AB fonlarından yararlanmak için çabalarken Magyar von der Leyen ile görüşecek
10:28 İşsizlik rakamları açıklandı
10:14 Piyasalarda Powell’ın “son mesajları” bekleniyor: Fed faiz kararı bugün açıklanacak
22:23 Kocaeli’n Başiskele Belediyesi, 7. Yıl Hizmet Tanıtım Toplantısı’nda, hizmetlerini anlattı
09:12 Ekonomi ve siyaset gündeminde öne çıkanlar – 28 Nisan 2026
00:54 Hürmüz Daralırken Açılan Koridorlar: Enerji Jeopolitiğinde Türk Dünyası’nın Yükselişi
00:49 Yüzyılın Konut Projesi’nde kura süreci tamamlandı
00:19 Küresel ile birlikte Türkiye’de savunma sanayiinde 30 milyar dolar ile gaza bastı…
00:15 Cengiz Elmas: İşçilikten Hollanda’nın en Büyük Mermer Satıcılarından Birine, Sonra da Enerji Tasarrufu Teknolojisine
00:05 Adalet Bakanı Gürlek, MÜSİAD’ın düzenlediği “Ticaret ve Yatırımda Hukuki Güvence Zirvesi”nde yaptığı konuştu
20:05 Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 10. Cumhurbaşkanı Christian Wulff’a ‘Fahri Doktora’ töreninden notlar…
18:59 Almanya Eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’a Fahri Doktora Unvanı
18:41 Kocaeli’de Yelken Yarışları Tamamlandı
18:18 Pick-Pong ile Başlayan Yolculuk Ankara’da Gönüllere Dokundu
20:08 KOSTÜ tarafından, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 10. Cumhurbaşkanı Christian Wulff’a “Fahri Doktora” unvanı
16:18 Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde Özel Bir Gün
11:00 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan Yunanistan’a destek vaadi
00:54 TUDPAM Başkan Yardımcısı Kaşlılar: Siyonistlerin varlık sebebi İsrail’in ‘Düşmanlaştırma’ Retoriği
00:30 Kerkük’te Yeni Türkmen Vali ve Denge Arayışı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macaristan AB fonlarından yararlanmak için çabalarken Magyar von der Leyen ile görüşecek

Macaristan AB fonlarından yararlanmak için çabalarken Magyar von der Leyen ile görüşecek
30 Nisan 2026
5
A+
A-

* Göreve gelmeye hazırlanan Macaristan Başbakanı, Komisyon Başkanı von der Leyen ile ‘gayriresmî ancak acil’ olarak tanımlanan görüşmeler için Brüksel’e gitti.

* Budapeşte, Orban döneminde kesilen AB fonlarının serbest bırakılması için sıkışık bir takvimle karşı karşıya.

UHA / İnternational News Agency

Maria Tadeo - GLOBSEC Forum 2024

Gazeteci* Maria Tadeo, Euronews

BRÜKSEL, 30 NİSAN 2026 – UHA / İnternational News Agency’n EuroNews’e dayandırdığı Maria TADEO’nun haberine göre, Macaristan’da başbakan seçilen Peter Magyar, askıya alınan milyarlarca euroluk AB fonunun hızlıca serbest bırakılmasını sağlamak için bugün Brüksel’de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Kaynakların “gayriresmî görüşmeler” olarak tanımladığı temaslarda Magyar, Komisyon Başkanı ile bir araya gelecek ve Brüksel’de basına açıklama yapması beklenmiyor.

Düşünce tarzına aşina olan kişilere göre Magyar, Macaristan’a yönelik dondurulmuş AB ödemeleriyle bağlantılı dosyalarda hızlı hareket etmek istiyor.

Magyar, Viktor Orban’ın izlediği çalkantılı veto politikasının Budapeşte ile diğer AB liderleri arasındaki ikili ilişkileri kopma noktasına getirmesinin ardından Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Antonio Costa ile de görüşecek.

Ziyaret, Magyar’ın 9 Mayıs’ta Budapeşte’de yapılacak yemin törenini beklediği süreçte Brüksel’le doğrudan bir temas kanalı açıyor. Bu tarih, aynı zamanda Avrupa Günü olması nedeniyle sembolik önem taşıyor.

Bu ayın başlarında ezici bir zafer kazanan Magyar, daha önce Avrupa turunu tamamladıktan sonra, önce Viyana ve Varşova’ya uğrayıp ardından ancak mayıs ortasında Brüksel’i ziyaret edeceğini belirtmişti.

Magyar’ın Tisza Partisi’nden bir yetkiliye göre çarşamba günkü görüşme, “hız gerektiren olağanüstü koşullara” yanıt niteliği taşıyor. Göreve gelmeye hazırlanan başbakan, hukukun üstünlüğüne ilişkin kaygılar nedeniyle hâlihazırda bloke edilen yaklaşık 10 milyar Euro’luk AB fonunu ağustostaki son tarihten önce kurtarmaya çalışıyor; aksi halde bu parayı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak.

Komisyon ve Tisza yetkilileri arasında teknik düzeyde görüşmeler halihazırda yapılmış durumda. Ursula von der Leyen’in güçlü kabine şefi Björn Seibert, bu ayın başlarında temaslarda bulundu ve iki taraf hızlı şekilde birlikte çalışma konusunda mutabık kaldı.

Magyar’ın göreve gelecek dışişleri bakanı Anita Orban da geçen hafta sonu Brüksel’deydi. Henüz göreve başlamamış bir hükümetle görüşmeler yapılması, hem durumun aciliyetini hem de iki tarafta yenilenen siyasi iradeyi ortaya koyuyor.

Magyar’ın müzakere yaklaşımı, AB kurumlarıyla defalarca karşı karşıya gelen görevden ayrılacak Başbakan Orban dönemindeki kalıcı çatışma çizgisiyle de tezat oluşturuyor.

Magyar, Avrupalı ortaklarla ilişkileri yeniden kurmayı ve “Macarlara ait olduğunu” söylediği fonlara erişimi sağlamayı kampanyasının merkezî temalarından biri haline getirdi. Bu strateji, reformları hızla geçirmesine imkân tanıyabilecek nitelikli çoğunluğu kazanmasına yardımcı oldu.

Bu açıdan bakıldığında, Macaristan ekonomisini toparlamak istiyorsa yeni başbakanın fazla seçeneği yok. Ancak Brüksel’e yönelik açılımlarla, yalnızca talimat alan bir siyasetçi gibi görünmeme arasında hassas bir denge kurması gerekecek.

Orban’ın aksine Magyar’ın Brüksel’de yeni bir ivme yakalaması muhtemel görünüyor.

Bugünkü görüşme öncesinde, Magyar’ın Tisza Partisi’nin de üyesi olduğu Avrupa Halk Partisi’nin Alman lideri Manfred Weber, ilişkilerde yeni bir sayfanın gerekli olduğunu söyledi.

Weber, Avrupa Parlamentosu’nun genel kurul toplantısının yapıldığı Strazburg’da gazetecilere, “Avrupa şimdi Macaristan’ın, bu yeni hükümetin yanında duran ve vatandaşların beklentilerini karşılayan bir dost olmalı,” dedi.

Weber, “Ana mesaj onlara yardım etmek. Yapmamız gereken bu. Eleştirmek ya da ayrıntılı tartışmalara girmek değil; onlara yardım etmek ve destek olmak,” diye ekledi.

Weber ayrıca Magyar göreve geldiğinde 7. Madde sürecinin askıya alınması gerektiğini de dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.