enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:42 Bahçeli’den CHP’deki ‘mutlak butlan’ krizine dair çağrı: Yargıtay kararını bir an önce vermeli
10:10 Türk Devletleri Teşkilatı’nın Güvenlik Boyutu: Kültürel Birlikten Jeopolitik Güce
09:53 ABD merkezli düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nden Türk Devletleri Teşkilatı’na övgü
09:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP içindeki gerilimler bizi ilgilendirmez
00:38 Araştırmacı Zeynep Gizem Özpınar: Türkiye NATO’da Yeni Döneme Hazırlanıyor
00:34 İsrail işgallerini derinleştiriyor
00:29 Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İklim değişikliği insanlarda kaygı ve umutsuzluk gibi duyguları açığa çıkarıyor”
00:10 Türk ANTTEQ, Moskova projelerini yüksek tempoyla gerçekleştiriyor”
00:10 AB, Kazakistan ve Özbekistan’ı göçmen kamplarına dönüştürecek
00:06 Orta Doğu’nun icadı: Coğrafi bir terimin sömürgeci kökenleri
19:25 CHP’de ‘grup toplantısı’ krizi: TBMM Başkanı Kurtulmuş açıklama yaptı
19:03 CHP’de Özgür Özel ve ekibinin olağanüstü kurultay için beklediği imza sayısına ulaşıldı
17:07 Türkiye’den İsrail’in Lübnan’daki işgalini genişletmesine sert tepki
00:59 Kocaeli’de dev bir organizasyon daha: Dünyanın Gözü Kocaeli’de Olacak
00:53 İşletmelerin Ortak Sorunsalı Turnover
00:48 CANiK sporcuları Avrupa’da madalya mücadelesine çıkıyor
00:25 KİAMP Heyetinden Tiran’da Stratejik Temas: TİKA ile İş Birliği ve Gelecek Vizyonu
00:08 Karabağ Sonrası Normlar ve Egemenlik Gerilimi: ‘‘Azerbaycan–Avrupa Birliği İlişkileri’’
00:58 Yunanistan’dan ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu yazılı bildiriye cevap
00:55 Türkiye genelinde, su yılı yağışları 7 aylık dönemde son 66 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Büyükelçisi Barrack: İsrail’in retoriği ortadan kalkacak, Türkiye bulaşılacak ülke değil

ABD Büyükelçisi Barrack: İsrail’in retoriği ortadan kalkacak, Türkiye bulaşılacak ülke değil
18 Nisan 2026
24
A+
A-

* ABD’nin Ankara Büyükelçisi, Antalya Diplomasi Forumu’nda konuştu. İsrail ile Türkiye arasındaki sözlü savaşa değinen diplomat, İsrailli yetkililerin Türkiye’ye karşı üslubunun değişeceğini zira ‘Türkiye’nin bulaşılacak ülke olmadığını’ belirtti. Barrack, F-35 programı hakkında da olumlu konuştu.

UHA / İnternational News Agency

Emre Başaran | Yazar | Kriter Dergi

GAZETECİ*Emre BAŞARAN

ANTALYA, 18 NİSAN 2026 – UHA / İnternational News Agency’n EURONEWS kaynaklı haberine göre, ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, cuma günü Antalya Diplomasi Forumu’nda katıldığı bir panelde bölgesel gelişmelerle alakalı önemli açıklamalarda bulundu.

‘Suudi Arabistan’ın İsrail ile yakınlaşabileceği gibi, İsrail’in de Türkiye ile uyum içinde olması İsrail halkının refahı adına kilit noktadır. Bu nedenle, mevcut söylemlerin ortadan kalkacağı kanaatindeyim’ diyen Barrack, ‘Türkiye, bulaşılacak bir ülke değildir’ ifadelerini kullandı.

Türk ve İsrailli yetkililer arasında sözlü savaş geçtiğimiz günlerde kızışmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “Benim liderliğim altında İsrail, İran’ın terör rejimi ve onun uzantılarına karşı savaşmaya devam edecektir. Bunun aksine Erdoğan, onlara yardım etmekte ve hatta kendi Kürt vatandaşlarını katletmektedir” sözlerine “Ellerine ve yüzlerine yapışmış 73 bin Gazzelinin kanına bakmadan çıkıp bir de utanmadan Kürt kardeşlerimiz üzerinden ülkemize iftira atıyorlar. Değerli kardeşlerim biz bu tuzağa düşmeyeceğiz” diyerek cevap vermişti.

F-35 programı

Barrack, Türkiye’nin F-35 programına geri alınmasına da değindi ve bunun ‘patronu için sorun olmadığını’ belirtti.

‘S-400’ler konusuna gelince… Bilmeyenler için söyleyeyim, Türkiye darbeden sonra Rus savunma sistemi satın aldı. O zamanlar Türkiye, NATO’nun ikinci büyük müttefikiydi. Bu çok büyük bir şey. Bunun ne anlama geldiğini ve Türkiye’nin Avrupa’yı korumak için neler yaptığını düşündüğünüzde, inanılmaz bir şey bu’ ifadelerini kullandı.

‘F-35 jet programına katkıda bulunmak istediler ve aslında gövde üretiminde ortaktılar. S-400’ü satın aldıklarında, Kongre yaptırımlar uyguladı’ diye ekleyen Barrack, ‘Sanırım bu S-400 meselesi yakında çözülecek’ ifadelerini kullandı.

‘Patronumun bakış açısından, Türkiye’nin F-35 programına kabul edilmesi sorun değil. Yunanistan’ın S-300’leri ve F-35’leri var. Yani, Yunanistan-Türkiye meselesi, biliyorsunuz, başka bir tarihi mesele.’

ABD-Türkiye ilişkileri

Son yıllarda Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz, Suriye ve Gazze’deki politika farklılıklarından, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almasına kadar çeşitli konular yüzünden gerildi. Bu durum, ABD yaptırımlarına ve Türkiye’nin 2019’da F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasına yol açtı.

Daha sonra Ankara, Washington’dan 40 adet Block-70 F-16 savaş uçağı ve 79 modernizasyon kiti temin etmek istedi. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından bu anlaşma onaylandı ve bu gelişmelerle birlikte ilişkilerde yumuşama oldu.

Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin tedarik zincirleri açısından avantajlı olduğunu belirterek, Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir mühimmat olan 155 mm’lik mühimmatın üretimi ve tedariki konusundaki iş birliğini örnek olarak gösterdi.

Washington, Rusya’ya karşı yaptırımları ihlal eden bazı Türk bireyler ve şirketlere de yaptırımlar uyguladı.

ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve dönemin Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in de aralarında olduğu dört kurum yetkilisine “Rusya ile ilişkiler” nedeniyle yaptırımları 2021 yılında yürürlüğe girdi.

Türkiye, Ukrayna’yı destekliyor ancak Moskova’ya yönelik yaptırımlara karşı çıkıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.