enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:14 Erivan’da bayrak provokasyonu
00:02 Dijital Tehditler ve Şiddetin Teşviki
11:05 Bir Kıssa Bin Hisse : Ağaç ve İnsan
10:40 Avrupa’nın yeni enerji krizinde fatura 28 milyar doları aştı
08:44 Su Kanunu Taslağı Görüşe Açıldı: SPD Görüş ve Önerilerini Hazırlıyor
00:36 Kocaeli Güneş Gazetesi’nden Eyüp Gencer yazdı: Helal olsun sana başsavcım!
00:13 CSO Ada Ankara’da 23 Nisan coşkusunu sahnelere taşıyor
00:03 Gölcük Ulaşlı Sahili’nde deniz taşkınlarına karşı 550 metre uzunluğunda dalga kırıcı set
15:27 Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
10:01 Kocaeli Şehir Tiyatroları, “Yaşamak mı, Yoksa Ölmek mi” oyunuyla Bursa’da izleyiciyi büyüledi
09:24 (DEİK) Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Mehmet Yılmaz, Değerlendirmelerde bulundu
09:12 (MSB), Kara Havacılık Komutanlığına ait helikopterin eğitim uçuşu sırasında kaza kırıma uğradı
00:17 Kalıcı kilo kaybı için şok diyetler yerine yaşam tarzı değişikliklerine odaklanan 2 temel yöntem
00:16 COP31 ev sahibi Türkiye kararların uygulamaya alınmasına odaklanacak
00:16 Orgeneral Bayraktaroğlu Arnavutluk’ta temaslarda bulundu
00:14 275 okulu hedef gösteren 389 hesap kullanıcısı gözaltına alındı
00:13 Türk denizciliğinin altın çağı: Aynı anda 50 gemi inşa edilecek
00:07 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’ın ‘Dünya Gündemi’nde dünyada olup bitenler
00:02 ABTTF, Witten Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne yapılan menfur saldırıyı kınadı
12:57 Kağıdın hikayesi SEKA’da yazıldı: Dünyanın en büyük Türk bayrağı oluşturuldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM Genel Kurulu’nda, “Uluslararası Soykırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onur Günü” dolayısıyla oturum yapıldı…

BM Genel Kurulu’nda, “Uluslararası Soykırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onur Günü” dolayısıyla oturum yapıldı…
10 Aralık 2025
15
A+
A-

* Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) bünyesinde uzman kişilerce hazırlanan Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayınlandı, okuyucuyla buluştu.

* İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

NEW YORK, 10 ARALIK 2025 –  BM Genel Kurulu’nda, “Uluslararası Sorkırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onur Günü” dolayısıyla oturum yapıldı.

Burada konuşan Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği Müsteşarı Gülşah Cumurcu Kader, 2. Dünya Savaşı ve Holokost’un ardından verilen “bir daha asla” sözünün ortak vicdanlarda yer etmiş olsa da uluslararası toplumun, bugün soykırıma varabilecek kadar ağır vahşetlere hala tanıklık etmeye devam ettiğine dikkati çekti.

Kader, “Gazze’deki durum, bu tür ağır uluslararası suçların tekrarlanmasını önlemenin acil bir ihtiyaç olduğunun acı bir hatırlatıcısı ve uyarısı olmaktadır” dedi.

Soykırım suçunun tekrarlanmasını önleme taahhüdü için uluslararası hukukun yönlendiriciliğinin temel alınması gerektiğini belirten Kader, dar hukuki terim olarak tanımlanan “soykırım” ifadesinin de iç siyasi amaçlarla uluslararası hukuka ve yetkili mahkemelerin kararlarına aykırı şekillerde kullanmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

“Bu sözleşme, hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı”

Kader, 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne atıfta bulunarak, “Öte yandan küresel çapta ırkçılığın, yabancı düşmanlığının, İslamofobinin, ayrımcılığın ve ötekine karşı hoşgörüsüzlüğün arttığına tanık olduğumuz bir dönemde bu sözleşme, hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı.” ifadelerini kullandı.

Irkçılık ve nefret söylemleriyle mücadelede araçların güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Kader, bu çerçevede uluslararası hukuka uygun hesap verebilirliğin de önemine dikkati çekti.

Kader, “Uluslararası mahkemelerin Sözleşme’nin uygulanmasına ilişkin kararlarına saygı gösterilmeli ve uygulanmalıdır. Gazze’de tanık olduğumuz gibi ağır uluslararası hukuk ihlalleri için hiçbir cezasızlık söz konusu olmamalıdır. Aksi takdirde failler, vahşetlerini sürdürmeye daha da cesaretlenecek ve ‘bir daha asla’ vaadimizi yerine getirme çabalarımız sekteye uğrayacaktır.” diye konuştu.

Soykırım mağdurlarını ve kurtulanlarını onurlandırmanın en iyi yolunun, bu en ağır suçu önlemek için eylemleri artırmak olduğuna işaret eden Kader, Türkiye’nin Sözleşme’ye ve sözlerin eyleme dönüştürülmesi için küresel çabalara bağlılığını bir kez daha teyit ettiğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.