Etki Odaklı Sohbetler’in yeni konuğu Dönüşüm Derneği

* Sivil toplum ve sosyal girişimcilik alanındaki ilham verici çalışmaları görünür kılmayı hedefleyen SosyalUp’ın “Etki Odaklı Sohbetler” YouTube serisinin yeni bölüm konuğu, Dönüşüm Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Selçuk oldu.
* İşte ayrıntılar!…
UHA/ İnternational News Agency
Haber* Sıla KARAROĞLU
İSTANBUL, 26 TEMMUZ 2025 – SosyalUp “Etki Odaklı Sohbetler” YouTube serisinin 12’nci bölümünde Dönüşüm Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Selçuk, SosyalUp editörü Dilek Koyuncu’nun sorularını yanıtladı.
Dönüşüm Derneği’nin bireysel bir sorun üzerinden gelişen bir dernekleşme sürecinin sonucu olduğunu belirten Niyazi Selçuk, “Evsel atıkları yerinde ayrıştırmak konusunda toplumda ciddi bir beceri eksikliği olduğunu fark ettim. Bu eksikliği önce kendi hayatımda değiştirerek işe başladım. Kadıköy’den Adalar’a taşındığımda, Adalar’da sokak toplayıcıları olmadığını ve belediyenin bu işi üstlenmesi gerektiğini gördüm. Belediyenin kapıdan toplama sistemine dair açıklamalarına güvenerek yaklaşık iki yıl boyunca atıklarımı evde biriktirdim ama hiçbir zaman gelip almadılar. Bu hayal kırıklığı, meseleyi kişisel olmaktan çıkarıp toplumsallaştırmam gerektiğini gösterdi” dedi.
Sivil toplum kökenli biri olarak, gönüllülükle başlayan yolculuğunu profesyonel alana taşıdığını belirten Selçuk, bu yaklaşımla okullarda bir eğitim programı başlattığını anlattı: “Pilot uygulamada 85 çocuğa atık ayrıştırmayı anlattım. Hedefim, çocuklar aracılığıyla ebeveynlerde farkındalık yaratmaktı. Veliler, çocukların evde hiçbir şeyi attırmamasından şikâyetçi olunca ‘Zaten yanlış yapıyordunuz, çocuklar size doğru olanı öğretiyor‘ dedim. Dört haftanın sonunda beklediğimizden fazla atık toplandı çünkü çocuklar projeyi ailelerinin dışındaki evlere de taşımıştı. Bu noktada bu girişimin bir proje olmanın ötesine geçtiğini anladım. 2008’den 2014’e kadar pek çok kurumla çalıştıktan sonra, 2014’te Dönüşüm Derneği’ni resmen kurduk.”
Şu anda yürüttükleri “Yeşil Karıncalar Okulu Programı”na da değinen Selçuk, çocuklara geri dönüşüm bilincini aşılamayı hedefleyen bu sürecin bir hikâye kitabına dönüştüğünü belirtti: “Yeşil Karıncalar fikri, çocuklara geri dönüşüm temasını empatiyle anlatabilecek bir canlı arayışındayken doğdu. Karıncalar çocukların hem bildiği hem sevdiği hem de ürkmediği canlılar. Onlara ‘yeşil‘ dememizin sebebi çevreci olmaları. İlk kitabımız ‘Yeşil Karıncalar‘, atıkların evden çıktıktan sonra nereye gittiğini sorgulatıyor. Ardından plaj kirliliğini konu alan ‘Yeşil Karıncalar Plajda‘ ve kamp alanları üzerine odaklanan ‘Yeşil Karıncalar Kampta‘ gelecek. Tüm hikâyeler kendi gözlemlerimden yola çıkarak yazıldı.”
Etki Odaklı Sohbetler YouTube serisinin 12. bölümünü izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=LWTnBz4YZss&ab_channel=SosyalUp
Podcast olarak dinlemek için: https://open.spotify.com/episode/0QUmim9UZ5qIGLASdqcfXz
***
SosyalUp Etki Odaklı Sohbetler, Türkiye’de sivil toplumun, sosyal girişimlerin ve etki yaratan bireylerin sesini daha geniş kitlelere duyurmak; toplumsal fayda üretmek isteyenlere ilham vermek, iyi örnekleri görünür kılmak ve sivil topluma olan inancı güçlendirmek amacıyla hazırlanıyor.