enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:10 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
11:24 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:05 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
10:53 Dışişleri Bakanı Fidan ve Milli Savunma Bakanı Güler’den  İslamabad’da diplomasi trafiği!  I Başbakan Şerif’ten Türkiye’ye “destek” teşekkürü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Savunma sanayiinde bugüne kadar filmin fragmanını izlemiştik. Endonezya’ya 60 adet Kaan’ın ihracıyla artık asıl film başladı

Savunma sanayiinde bugüne kadar filmin fragmanını izlemiştik. Endonezya’ya 60 adet Kaan’ın ihracıyla artık asıl film başladı
10 Temmuz 2025
6
A+
A-

* Savunma sanayiinde bugüne kadar filmin fragmanını izlemiştik. Endonezya’ya 60 adet Kaan’ın ihracıyla artık asıl filmin başladığını söyleyebiliriz. Yaklaşık 10 milyar dolarlık bu ihracat ile Türkiye savunma sanayiinde şampiyonlar ligine adım atmış durumda. -Prof. Dr. Enes Bayraklı-

* Detayı bültenimizde!…

UHA/ İnternational News Agency

Enes Bayrakli (@EnesBayrakli) / X

Prof. Dr. Enes Bayraklı

İSTANBUL, 10 TEMMUZ  2025 – Savunma sanayiinde bugüne kadar filmin fragmanını izlemiştik. Endonezya’ya 60 adet Kaan’ın ihracıyla artık asıl filmin başladığını söyleyebiliriz. Yaklaşık 10 milyar dolarlık bu ihracat ile Türkiye savunma sanayiinde şampiyonlar ligine adım atmış durumda.

Bu ihracatın büyüklüğünü ve önemini anlamak için sadece şunu belirtmek bile yeterli: Türkiye uzun yıllar savunma sanayii ihracatında yıllık 1 milyar dolar civarında seyrediyordu. Tek kalemde 10 milyar dolarlık bir ihracat, nasıl bir noktaya geldiğimizi çok açık ve net bir şekilde gösteriyor.

ERDOĞAN’IN LİDERLİĞİ VE KARARLILIĞI

Bu başarıdaki en önemli pay, şüphesiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi liderliği, kararlılığı ve iradesidir. Erdoğan’a hakkını teslim etmek gerekir. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu iradeyi ortaya koyana kadar Türkiye yıllarca savunma sanayiinde montaj yapmaktan öteye gidemedi. Türkiye’nin bugün geldiği noktanın esas dönüm noktası ise 2004 yılında Savunma Sanayii İcra Kurulu’nda alınan kararlardır.

2004 KARARLARI: DIŞ ALIMDAN YERLİ ÜRETİME GEÇİŞ

2004 yılında, Cumhurbaşkanı Erdoğan başbakan iken yapılan toplantıda, kendisine sunulan dış alıma dayalı projelerin tamamını kenara koyarak, tüm silah sistemlerinin ülke içinde üretilmesi talimatını vermişti. Ancak 2004’ten 2014’e kadar bu kararlar büyük ölçüde hayata geçirilemedi, projeler yavaş ilerledi. Bunun nedeni, içeriden projelerin FETÖ tarafından sabote edilmesi ve engellenmesiydi.

FETÖ SONRASI YÜKSELİŞ DÖNEMİ

2014 yılı sonrasında, 17-25 Aralık süreci sonrası FETÖ’nün devletten temizlenmesiyle birlikte savunma sanayii projelerimiz emekleme aşamasından yürüme aşamasına geçti. Bunun neticesinde Türkiye, 1 milyar dolarlık savunma sanayi ihracatını 7-8 milyar dolarlara çıkardı ve İHA ve SİHA’lar başta olmak üzere dünyaya başarılı bir şekilde yerli ve milli silah sistemleri satmaya başladı.

MOTOR PROJELERİYLE YENİ LİG

Bu dönem içerisinde Türkiye; hava, kara ve deniz sistemleriyle ilgili birçok motor projesini de başlattı. Bu projelerin meyvelerinin alınmaya başlandığı 2025 sonrasında, Türkiye’nin artık savunma sanayiinde koşmaya başladığı bir döneme girdiğini söyleyebiliriz. Bu dönemde devreye girecek olan motor projeleriyle birlikte, Türkiye’nin savunma sanayi ihracatının 100 milyar dolar sınırına yaklaşması artık bir hayal değil. Kaan’ın başarılı bir şekilde yerli motorla ihracı, bize bu yeni dönemin kapılarını sonuna kadar açmış durumda.

SAVUNMA SANAYİİ İLE ETKİ VE NÜFUZ ALANI GENİŞLİYOR

Türkiye’nin bu yeni dönemde; Kaan savaş uçağı, Kızılelma, Anka 3, Atak 2, Hürjet, Hürkuş, Altay tankı, yerli ve milli korvetler, fırkateynler, denizaltılar ve hava savunma sistemleri ihraç edeceği bir döneme giriyoruz. Bütün bunlarla birlikte Türkiye yalnızca ekonomik gelir elde etmeyecek, aynı zamanda uluslararası siyasette etki ve nüfuz alanını da geliştirecek.

Zira bir silah sisteminin satışıyla birlikte on yıllar süren karşılıklı bağımlılık ilişkisi kurulmuş oluyor. Bir silah sistemiyle beraber; onun mühimmatı, güncellenmesi, yazılımı ve bakımı konularında da ihracatçı ülke ile ithalatçı ülke arasında uzun vadeli ve derinleşen bir ilişki gelişiyor.

Savunma sanayii, Türkiye Yüzyılı’nın en temel köşe taşlarından biri olacak. İleride bugünlere dönüp bakanlar, 2013-2023 arasında Türkiye’nin kaderinin bu dönemde belirlendiğini ve Erdoğan’ın bu dönemdeki kritik rolünü daha iyi anlayacaklar.

Prof. Dr. Enes Bayraklı, Türkiye Araştırmaları Vakfı başkan yardımcısıdır.

***

Yazar hakkında

Enes Bayraklı

Prof. Dr. Enes Bayraklı, Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm başkanıdır. Lisans eğitimini Viyana Üniversitesi’nde tamamladı. Yine aynı üniversiteden 2006’da yüksek lisans ve 2012’de doktora derecelerini aldı. Çalışma alanları arasında İslamofobi, Türkiye-AB ilişkileri, Almanya dış politikası, Avrupa’da aşırı sağ hareketler, terör örgütleri ve dış politika analizi bulunmaktadır. 2015 yılından beri yıllık olarak yayımlanan Avrupa İslamofobi Raporu’nun editörlüğünü yapmaktadır. Bayraklı Türkiye Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.