enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
00:17 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu…
00:14 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:12 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
00:06 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
00:04 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
00:01 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Zamanla yarışan kahramanlar: Acil servis çalışanları

Zamanla yarışan kahramanlar: Acil servis çalışanları
17 Şubat 2025
18
A+
A-

* Trafik kazası, kalp krizi, beyin kanaması… Acil servislerde her gün ayrı hikayeye sahip yüzlerce hastaya bakılıyor.

* Hayatla ölüm arasındaki ince çizgide gidip gelenlerin kahramanları ise özveriyle çalışan acil tıp çalışanları…

Mine Yagıcı Çiftci
Mine Yagıcı Çiftci
Cansu Kurukahvecioğlu
Cansu Kurukahvecioğlu

UHA / İnternational News Agency

Acil servis kapılarından içeri her dakika farklı bir hikaye giriyor: Trafik kazaları, aniden gelen kalp krizleri ya da çocuğunu kucaklayıp, nefes alması için umutla koşturan bir anne… Her saniye bir hayat kurtarmak için yarışılan bu temponun ortasında, sağlık çalışanları kararlarını bir göz hareketi kadar hızlı almak zorunda… Çünkü “Acil servis” zamana karşı kazanılan sayısız mücadelenin sahnesi…

Peki, acil sağlık hizmeti neleri kapsıyor? Acil servis çalışanları hastalara nasıl müdahale ediyor? Bu dinamik dünyanın perde arkasını Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Asım Kalkan anlattı.

Türkiye’de ilk defa 1990’larda Acil Tıp Ana Bilim Dalı kuruldu

Acil Tıp Ana Bilim Dalı’nın ilk defa 1960’larda ABD’de kurulduğunu söyleyen Prof. Dr. Kalkan, ortaya çıkış hikayesini ise şöyle anlatıyor:

“ABD’de ilk önce sadece ‘emergency room’ adını verdikleri küçük bir oda olarak kuruldu. Sonradan Vietnam Savaşı’nda cepheden hastaneye götürene kadar birçok askerin öldüğünü gördüler. Bunun üzerine ‘Öyle bir ana bilim dalı yapalım ki bu insanların hastaneye götürürken vücudundaki vital bulgularının tamamını stabil hale getirsin, gerekli kanamaları durdursun, gerekli küçük cerrahi müdahaleleri yapsın’ diyerek Acil Tıp Ana Bilim Dalı’nı kurdular.”

Türkiye’de ise ilk defa 1990’lı yıllarda  9 Eylül Üniversitesi’nde Acil Tıp Ana Bilim Dalı kuruldu. “Temel amaç, gelen hastalara tanı koymak” diye anlatan Prof. Dr. Kalkan, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Sonra travma geliyor. En büyük işlerimizden biri bu. Trafik kazası, yüksekten düşme, ateşli silah yaralanması, bıçaklanma gibi yaralanmaların ilk müdahalesini yapıyoruz. Üçüncü amacımız ise ani ölümleri geri çevirmek. Bu konularda Türkiye, Avrupa’daki birçok ülkeden çok ileride. Çünkü pratik uygulamalarımız çok fazla. Acil ihtisası yapan hekimlerin, cerrahi müdahale yetkileri Türkiye’de daha fazla.”

Bir beyin cerrahı değilsiniz ama bir beyin kanamasını tespit edebilmeniz gerekiyor. Radyolog değilsiniz ama iyi bir beyin tomografisi okumak zorundasınız. O yüzden çok hızlı ve çok pratik çalışmanız lazım.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Asım Kalkan

Yeşil, sarı ve kırmızı alan ne demek?

Acil servise başvuran bir hasta aşama aşama değerlendiriliyor. Öncelikle “triyaj” denilen ölçme ve değerlendirme yapılıyor. Sonra hastalar yeşil, sarı ve kırmızı renklerle belirlenmiş 3 alana ayrılıyor. Prof. Dr. Kalkan’dan o renklerin anlamını öğreniyoruz:

“Yeşil alan genelde boğaz ağrısı yaşayan basit hastalardan oluşuyor. Tedavilerini verip bir an önce gönderiyoruz. Türkiye’deki acil servislerin büyük bir kısmının yoğunluğunu bu basit hastalar kapsıyor. Bizim için temel alanlar sarı ve kırmızı alan. Sarı alanda genelde yaşlı, böbrek yetmezliği, kronik hastalıkları olan hastaları değerlendiriyoruz. Bu alan genelde hastanede yatması gereken hastalardan oluşuyor. Kırmızı alan ise tamamen kritik, ölümcül vakalara ayrılan alan. Örneğin kalp kriziyle gelen ya da beyin kanamasıyla gelen bir hasta bu alanda değerlendiriliyor.”

Fotoğraf: AA
[Fotoğraf: AA]

Zamana karşı mücadele

Acil servis çalışanları deyim yerindeyse zamanla yarışıyorlar. Yine pek çok tıbbi branş konusunda da bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Bunun için kendilerini sürekli geliştirmek zorundalar. Prof. Dr. Kalkan, acil tıp uzmanlarının değişik branşlara hakim olmalarının önemini örneklerle anlatıyor:

“Bir beyin cerrahı değilsiniz ama bir beyin kanamasını tespit edebilmeniz gerekiyor. Radyolog değilsiniz ama iyi bir beyin tomografisi okumak zorundasınız. O yüzden çok hızlı ve çok pratik çalışmanız lazım. Aynı zamanda çok acil uygun ilaçları vermeniz lazım hastalarınıza. Bunun için de sadece çalışmak yetmiyor; çok okumak gerekiyor. Türkiye’de acil tıp eğitimi alanların yoğun bir öğrenim dönemi var. Aşağı yukarı tüm bölümlerle ilgili her şeyi bilmek gerekiyor.”

Acil tıp uzmanları gerekli olduğu taktirde ufak cerrahi müdahalelerde bulunma yetkisine de sahip… Prof. Dr. Kalkan, bu müdahaleleri, “Vücudun kafa göğüs ve karın olmak üzere üç boşluğu var. Bu üçünü de açma yetkimiz var. Tabii göğüs cerrahının yapacağı gibi büyük bir ameliyattan ziyade akut müdahale edebileceğimiz küçük işlemler yapıyoruz. Bizim hastayı ilgili branşa stabil bir şekilde devretmemiz gerekiyor” diye açıklıyor.

Fotoğraf: AA
[Fotoğraf: AA]

Günde ortalama 1500 hasta acil servise başvuruyor

Türkiye’deki eğitim araştırma hastanelerine günde ortalama 1500 civarında hasta başvuruyor. Geçtiğimiz sene Türkiye genelinde 200 milyona yakın kişinin acil servislerde muayene edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Kalkan, hastaların hangi şikayetlerle geldiğine ilişkin şöyle bilgi veriyor:

“Günlük bin 500 hastanın 700 civarı yeşil alan hastası dediğimiz basit üst solunum yolu enfeksiyonları, anemisi olup serum taktırmak isteyenler gibi çok acil olmayan hastalar. Geriye kalan 700-800 hasta ise ayakta ve ambulansla gelen hastalar. Bunların yaklaşık 50 civarı pediatrik ya da yetişkin travmaları… Ortalama 80 civarında da kritik hastamız geliyor ki bunların genel durumu kötü oluyor.”

Sağlık okuryazarlığı önemli

Acil servislerde 7 gün 24 saat aralıksız hasta bakılıyor… Bu hastaların büyük çoğunluğu aslında acil müdahaleye ihtiyaç olmayan hastalardan oluşuyor. Prof. Dr. Kalkan, bu yoğunluğun önüne geçilmesi için önemli bir konunun altını çiziyor:

“Başı ağrıdığında internette araştırıp ‘başım ağrıyor, beyin kanaması geçiriyorum’ diye acile gelen insanlar var. Bunun için ilkokuldan başlayarak sağlık okuryazarlığını öğretmemiz gerekiyor ki hangi hastalar acile gelmesi gerektiğini bilsin. Örneğin göğüs ağrısı olan biri, hangi durumda acile hızlıca gelmesi gerektiğini öğrenmeli. Acil servislerin en büyük yoğunluğunu basit gribal enfeksiyonlar oluşturuyor. Aciliyeti olmayan hastalar geliyor.”

***

Yazarlar hakkında

Mine Yagıcı Çiftci,  1979’da İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Gazeteciliğe 1997’de henüz öğrenciyken başladı. NTV, Gold News Dergisi, Cordis Group, Memory Dergisi ve Medya Joy gibi yayın organlarında muhabir ve editör olarak görev yaptı. 2018’den beri TRT Haber’de çalışıyor.
Cansu Kurukahvecioğlu,  1988’de Ankara’da doğdu. İnternet gazeteciliğine 2011 yılında bir yapım şirketinde başladı. Haziran 2013’te TRT Türk internet sitesinde başladığı görevini, 2016 yılından beri TRT Haber’de Haber Prodüktörü olarak sürdürmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.