enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
00:34 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
00:24 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
00:08 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sağlık sektöründe yaşanan dolandırıcılık

Sağlık sektöründe yaşanan dolandırıcılık
23 Ocak 2025
11
A+
A-

* Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), sağlık sektöründe yaşanan dolandırıcılıkların ve kötü niyetli uygulamaların önüne geçmek üzere Ankara’da 33 özel hastanede başlattığı parmak izi ile kimlik doğrulama hizmeti projesi başarıyla devam ediyor.

* Pilot uygulama kapsamında 2 Ocak’tan itibaren 2 haftalık süreçte yaklaşık 130 bin doğrulama gerçekleştirildi.

UHA / İnternational News Agency

Ümit Yaşar Usta İçin Sonuçlar

Gazeteci* Ceylan Naza’nın haberine göre,   SGK’nın 2 Ocak’ta Ankara’da 33 özel hastanede başlattığı parmak izi ile kimlik doğrulama hizmeti projesi kapsamında iki haftalık süreçte yaklaşık 130 bin doğrulama gerçekleştirildi. Bu işlemlerin yüzde 55 civarı ise projede Kimlik Doğrulama Hizmet Sağlayıcı olarak yer alan firmalardan biri olan biOnay cihazlarıyla yapıldı.

biOnay olarak pilot uygulamada cihaz Yeni kimlik kartlarınızın şifresini biliyor musunuz? - Sigortacı Gazetesiüreticisi ve hizmet sağlayıcısı olarak yer aldıklarını söyleyen biOnay’ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “2020 yılının sonunda İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) Yönetmeliğiyle kullanımına başlanan çipli kimlik kartı ile parmak izi doğrulama uygulaması, başta tüm tapu müdürlükleri olmak üzere, 300’e yakın noterlikte, İşbank ve Ziraat Bankası gibi bankalarımızda, bazı belediyelerimizde, Ulaştırma Bakanlığı denetimindeki dershanelerimizde yaygınlaştı. 2 Ocak’tan bu yana da Ankara’daki 33 özel hastanede elektronik kimlik doğrulama yöntemi kullanılıyor. SGK pilot hastanelerde EKDS ile provizyon veriyor. Projenin en önemli çıktısı, kimlik sahteciliğinin önlenmesi. Uygulama sayesinde hem SGK’nın kayıp kaçakları azaltılarak zarar etmesi engelleniyor hem de işlemi gerçekleştiren kurum çalışanlarının sahte kimlikle kandırılması imkansız hale geliyor” diyor.

“Parmak izi KEC üzerinden saklanmıyor, bir sunucuya gönderilmiyor”
Yeni çipli kimlik kartlarının güvenlikli çipinde, sadece Nüfus İşlerinin (NVİ) yetkilendirdiği cihazlarla okunabilen parmak izlerinin olduğunu belirten Ümit Yaşar Usta, “Kart Erişim Cihazı (KEC) adı verilen NVİ onaylı bu cihazlar 2-faktör doğrulamayla öncelikle çipli kimlik kartının sahte olup olmadığını, NVİ tarafından üretilip üretilmediğini kontrol ediyor, daha sonra cihaza verdiğimiz parmak izimiz ile çipteki parmak izinin eşleşip eşleşmediğini kontrol ediyor. Parmak izi KEC üzerinden saklanmıyor, bir sunucuya gönderilmiyor, yani KVK uyumlu. 2-faktöre dayalı doğrulama olduğundan son derece güvenilir. Oluşan kanıt yasal bağlayıcı. Üstelik parmak izi çevrim dışı çip kartı ile doğrulandığı için, hem hızlı, hem doğruluk yüzdesi merkezi biyometrik sistemlere göre çok daha yüksek” şeklinde konuşuyor.

Pilot uygulama tamamlandıktan sonra tüm sağlık kuruluşlarında bu cihazların kullanımının hızla yaygınlaşması bekleniyor. SGK’nın projeyi Türkiye genelinde yaygınlaştırmasıyla, günde 4-5 milyon parmak izi ile kimlik doğrulama işleminin gerçekleşeceği öngörülüyor.

CEYLAN NAZA2013'den bu yana Marjinalli – Marjinal Porter Novelli

Gazeteci* Ceylan Naza    

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.