enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkes sağlandı

İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkes sağlandı
15 Ocak 2025
14
A+
A-

İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkes ve esir takası konusunda anlaşmaya varıldı. Ateşkes 19 Ocak’ta başlayacak.

UHA / İnternational News Agency

TRT Haber, Reuters, AA kaynaklı habere göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “Filistin için tek çözüm, iki devletli çözümdür. İnşallah buna gidecek ateşkes, önümüzdeki dakikalarda resmen ilan edilir.” açıklamasından dakikalar sonra, Gazze’de ateşkes için anlaşma sağlandığı duyuruldu.

İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkes ve esir takası konusunda anlaşmaya varıldı.

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ateşkesin 19 Ocak’ta başlayacağını açıkladı.

Gazzeliler ateşkes kararını sevinç karşıladı.

Anlaşma ile kademeli olarak Filistinli esirler ile İsrailli rehinelerin teslim edilmesi, İsrail güçlerinin de aşamalı olarak Gazze’nin merkezinden çekilmesi bekleniyor.

İsrail güvenlik kabinesi anlaşmayı onaylamak için toplanacak

İsrail’de daraltılmış güvenlik kabinesinin yarın sabah Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasını onaylamak için toplanacağı bildirildi. Güvenlik kabinesi toplantısının ardından ateşkes ve esir takası anlaşmasının hükümet onayına sunulacağı belirtildi.

İsrail’de yayın yapan Maariv gazetesi ise İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, “Ateşkes anlaşması güvenlik kabinesi, kabine ve hükümette çoğunluğa sahip” ifadelerine yer verdi.

BM’den anlaşmayı uygulama çağrısı

Gazze'de ateşkes sağlandı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ve Hamas arasında sağlanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, taraflara anlaşmayı uygulama çağrısında bulundu.

Guterres, “Tüm taraflara anlaşmanın tam olarak uygulanması için yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunuyorum.” ifadesini kullandı.

Guterres, temel önceliğin şimdi bu ihtilaf nedeniyle meydana gelen korkunç acıyı dindirmek olduğunu ifade ederek, BM’nin hem anlaşmanın uygulanmasına katkı sağlamaya hem de Filistinlilere insani yardımı artırmaya hazır olduğunu söyledi.

Ateşkesin Gazze’de insani yardımlara yönelik engelleri kaldırmasının büyük önem taşıdığına işaret eden Guterres, “Bu anlaşma kritik öneme sahip bir ilk adım. Ancak, çabalarımızı daha geniş hedefler için sarf etmeye devam etmeliyiz.” dedi.

Guterres, işgal altındaki Filistin topraklarındaki birliği sağlamanın öneminin altını çizerek, aynı zamanda birlik halinde bir Filistin yönetiminin sağlanmasının öncelik olduğunu söyledi.

Guterres’ten iki devletli çözüm vurgusu

BM Genel Sekreteri Guterres, “Taraflara ve ortaklara bu fırsatı değerlendirerek Filistinliler, İsrailliler ve bölge için daha iyi bir gelecek inşa etme, işgali sona erdirme ve uluslararası hukuk uyarınca İsrail ve Filistin’in yan yana yaşayacağı iki devletli çözümü inşa etme çağrısında bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

İki halkın da isteklerinin ancak iki devletli çözümle yerine getirilebileceğini kaydeden Guterres, mevcut BM kararları ve anlaşmalarının bunun için yol gösterici nitelikte olduğunu belirtti.

Guterres, hayatını kaybeden siviller, BM personeli ve insani yardım çalışanlarına başsağlığı dileklerini ileterek BM’nin, barış, istikrar ve Filistin, İsrail ve bölge halkına daha umutlu gelecek için destek sağlama konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.

AB, ateşkesi memnuniyetle karşıladı

Avrupa Birliği (AB) kurumlarının çalışanları, eylül ayında Brüksel'de AB'nin Gazze'ye yönelik politikasını protesto etmişti.
[Avrupa Birliği (AB) kurumlarının çalışanları, eylül ayında Brüksel’de AB’nin Gazze’ye yönelik politikasını protesto etmişti.]

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yaptığı paylaşımda, İsrail ile Hamas’ın ateşkese varmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, bu sayede esirlerin ailelerine, insani yardımların ise Gazze’deki sivillere ulaşabileceğini belirtti.

Leyen, “Bu, insanların çok uzun süredir büyük acılar çektiği tüm bir bölgeye umut getiriyor. Her iki taraf da bölgede kalıcı istikrarın sağlanması ve çatışmanın diplomatik yollardan çözüme kavuşturulmasına yönelik bir adım olarak bu anlaşmayı eksiksiz şekilde uygulamalıdır.” ifadesini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da ateşkesten memnuniyet duyduğunu bildirerek, “Bu, şiddetin sona erdirilmesine yönelik önemli ve olumlu bir gelişmedir. Şimdi sıra bu anlaşmayı tüm esirler ve aileleri, Gazze halkı ve bölge halkı için hayata geçirmeye gelmiştir.” mesajını paylaştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.