enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Plastik Sektöründe Yatırım Teşvikleri

Plastik Sektöründe Yatırım Teşvikleri
17 Kasım 2024
21
A+
A-

 Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, Türkiye’deki plastik sektöründe yatırım teşviklerinin yeterince uygulanmadığını açıkladı.

Gazeteci* Ezgi AYDOĞANOĞLU’nun haberine göre, Plastik Sektöründe Yatırımlar Yavaşlıyor: “5 Makine İçin 1 Makine Değeri Vergi Ödeniyor”Plastik Sanayiciler Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, gümrük vergisi muafiyetinin yetersizliği nedeniyle sektörün büyüme hızının giderek düştüğünü dikkat çekiyor.

Kenan Benliler, bu durumda plastik enjeksiyon makineleri gibi yatırım araçlarına yönelik ağır vergi yükünün, yatırımları yavaşlattığını ve sektörün rekabet gücünü zayıflattığının altını çiziyor.

Plastik Enjeksiyon Makinelerine Yüksek Vergi Yükü

Plastik enjeksiyon makineleri gibi ekipmanlar, gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamayacak listede yer aldığı için, sektördeki yatırımlar teşvik kapsamının dışında kaldığını dile getiren PAGDER Başkanı Benliler, bu durumun yatırımcıları zorladığını ve her 5 makine için 1 makine kadar ek vergi ödemek zorunda kalındığını belirtiyor.

“Yatırımlar Hızla Azalıyor”

Kenan Benliler, yakın zamana kadar plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyetinden yararlandığını, ancak yeni belgelerde bu muafiyetin kaldırılmasının yatırımlarda yüzde 20 daralmaya yol açtığını ifade ediyor.

Yatırım maliyetlerinin bu derece yükselmesinin sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan Benliler, vergi yükü sebebiyle yatırımcıların kararlarını gözden geçirdiğini belirtiyor.

Yatırım maliyetlerinin artmasıyla sektörün uluslararası pazarda rekabet gücünün düştüğüne dikkat çeken Benliler, “Yatırım iştahının azalması, ihracat pazarlarında rekabet gücümüzü kaybetme riskini de beraberinde getiriyor” diyor. Ayrıca, makine teknolojilerinde gelişen enerji verimliliği ve üretim tutarlılığı gibi yeniliklerden uzak kalmanın sektörün uzun vadede zararına olacağını söylüyor.

Yerli Üretim Yetersiz

Türkiye’de plastik enjeksiyon makinesi üretiminin sınırlı olması nedeniyle sektördeki ihtiyacın ithalatla karşılandığını vurgulayan Benliler, “Plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyeti dışında tutulması, yerli üreticiye fayda sağlamadığı gibi plastik sektöründeki yatırımları da sekteye uğratıyor” diyor. Bu durumun enflasyonu hızlandırıcı bir etki yarattığını da belirten Benliler, sektör yatırımlarının desteklenmesi için plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyetinden faydalanması gerektiğini savunuyor.

Plastik sektöründe yatırımların artması için teşvik sisteminde değişikliklerin yapılması gerektiğini belirten Benliler, sektördeki gümrük vergisi yükünün hafifletilmesi ile hem yerli üretim kapasitesinin artacağını hem de sektörün uluslararası rekabet gücünün korunacağını ifade ediyor.

Gazeteci* Ezgi AYDOĞANOĞLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.