enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
21:02 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:35 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
20:20 “Türkiye’nin gazı kesilebilir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yalçın Karatepe: “Kredi Kartı Borçlarının Yeniden Yapılandırılması yoksulluğu sürdürülebilir hale getiriyor”

Yalçın Karatepe: “Kredi Kartı Borçlarının Yeniden Yapılandırılması yoksulluğu sürdürülebilir hale getiriyor”
28 Eylül 2024
25
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeyi eleştirerek, bu kararın vatandaşın yoksulluktan kurtulmasını sağlamayacağını, aksine daha fazla borç biriktirmesine yol açacağını belirtti. Karatepe, bu düzenlemenin “sürdürülebilir yoksulluk” yarattığını vurguladı.

Yalçın Karatepe, kredi kartı borçlarının 60 ay vade ile yapılandırılmasına yönelik düzenlemenin, vatandaşın içinde bulunduğu derin yoksulluğu perdelemekten öteye gitmediğini ifade etti.

Karatepe, “Vatandaşın borç sarmalına girmesinin asıl nedeni, ücretlerin baskı altında tutulması ve gelirlerin düşük kalmasıdır. Gelirler zorunlu harcamaları karşılamaya yetmezken, borcun vadelere yayılması çözüm değildir. Yapılması gereken, öncelikle ücret ve aylıklarda artış sağlayacak düzenlemelerdir.” dedi.

Yapılandırma sürecinde uygulanacak faiz oranının sabit tutulacağını belirten Karatepe, bu durumun vatandaşı uzun süre yüksek faiz yüküyle karşı karşıya bırakacağını söyledi. “Borç yapılandırılırken faiz oranları düşse bile vatandaş yüksek faiz ödemeye devam edecek. Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonun 2026 yılında %9,7’ye düşeceğini öngören hükümet, vatandaşın 2029 yılı sonuna kadar %70’in üzerinde faiz ödemek zorunda kalmasına yol açıyor. Bu durumdan kimin daha fazla kazanç sağlayacağı ortada. Vatandaşa daha fazla faiz yükü bindirerek mağduriyetlerini artıran bir düzenlemeyle karşı karşıyayız.” diye konuştu.

Karatepe, 60 ay vade ile kredi kartı borcunun taksitlendirilmesinin, borç sarmalında olan vatandaşlar için bir çözüm getirmeyeceğini belirtti. “60 ay vadeyle ev alınan bir ülkede, kredi kartı borcunun da bu kadar uzun sürede ödenmesinin normalleştirilmesi, ekonomimizin içinde bulunduğu vahim tabloyu gözler önüne seriyor. Gelir düzeyinde artış sağlanmadığı sürece, borç yapılandırması ancak geçici bir rahatlama sağlar, borç yükü ise faizle beraber büyümeye devam eder. Türkiye’nin ekonomik gerçekleri göz önüne alındığında, bu düzenleme vatandaşın lehine değil, aksine ekonomik sorunları daha da derinleştirecek bir aldatmacadır. Yüksek enflasyon altında ezilen halkın sorunlarına yüzeysel tedbirlerle yaklaşmak yerine, kalıcı çözümler üretilmeli” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karatepe, bu durumdan kurtulmanın mümkün olduğunu belirterek, çözüm önerilerini sıraladı:

1. Asgari ücretten başlayarak, tüm ücret ve emekli aylıklarını insanca yaşanabilecek seviyelere çıkararak, vatandaşların borçlanmak zorunda kalmadan hayatlarını sürdürebilmelerini sağlamak.

2. Kredi kartı borçlarına uygulanan faiz üzerinden alınan Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’nun (KKDF) derhal sıfırlanması. Bu adımlar atılmadığı sürece, yalnızca yoksulluğu sürdürülebilir hale getiren politikalarla karşı karşıya kalacağız. Vatandaşın borç sarmalından kurtulması için gerçek ve kalıcı çözümler üretilmelidir.” ifadelerini kullandı. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.